Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Därför finns det en risk att landskampen blir ett skämt

Ekwalls blogg

Vi kan såklart säga vad vi vill om de här hålorna i dystrare trakter av Polen, Tjeckien eller Slovakien…och det gör vi ju också, det gör nog alla som en gång varit i Zilina…men maten är fantastisk.

Jag, Disco, Rasta-Danne, den ständigt solbrände Skiöld och Djurborg slog oss ned vid ett bord i furu på ett rätt anspråkslöst hak vid namn Trattoria Pepe.

Mellan branschens rövarhistorier, allt från Buhre till Bess och landslagresor med Månsson, Rosa och Linné till vad som hänt eller inte hänt…som jag och den ständigt solbrände Skiöld känner att vi måste föra vidare till den yngre generatioen…så högg vi in på gudomligt käk.

Pepperstek, schnitzlar, pasta, öl, lokalt rött på Cabernet Sauvignon och desserter med kaffe på toppen: en knapp trehundring per skaft.

Hade det varit som det en gång var så hade det kunnat bli en måndagkväll som hade kunnat sluta hur fan som helst.

Annons

Men det är en helt annan (rövar)historia.

***

Till slut gav Erik Hamrén alltså Samuel Holmén samma möjlighet som Oscar Wendt: att få och ta chansen på den position som man normalt spelar på. Fair enough.

Och eftersom det hade känt lite tokigt att inte spela Anders Svensson från start som betydde det att Pontus Wernbloom får sitta som han satt när han lämnade Friends: på en bänk.

Jag har en känsla av att han inte är helt nöjd med det, om vi säger så, men ibland finns det inte godispåsar till alla i den här branschen.

Tyvärr tror jag att det här kan bli en landskamp som inte ger någon en chans att briljera.

De yttre förutsättningarna talar om fem-sex minusgrader och – framförallt – är planen ett skämt, det kommer vara omöjligt att spela ett vettigt passningsspel, det kommer vara extremt svårt att driva bollen framåt och det kommer bli tillfälligheter som gör om bollen lägger sig på foten eller studsar upp i knähöjd.

Annons

Men, som Hamrén sa igår, vem har sagt att allting alltid är rättvist?

***

Här har du Zilina Stadion, granne med en sliten hockeuhall, industribyggnader och ett järnvägsspår på ena sidan, en motorväg på den andra.

4 000 biljetter sägs vara sålda till matchen och det finns en förhoppning om 6.000 åskådare, vilket är föga troligt…det är inte direkt så att den här landskampen är talk of the town ens i Zilina.

Så tänk er en miljö med svinkyla, usel matta, gammal sliten betong-och-plåt-arena och publikmiljö a la Halmstads BK-IFK Norrköping i slutet på oktober eller nåt.

Det blir en rätt stor omställning för en hel del svenska landslagsspelare, lite tillbaka till rötterna.

***

Om slovakerna har lite koll på Safari så vet de att han inte slår en passning, ett inlägg eller tar ett skott med högerfoten ens under pistolhot.

Annons

Det syntes ganska tydligt under träningen igår.

Nu får han lira på högerkanten och framför sig har han en annan vänsterbekant då även Alexander Kacaniklic fått byta kant (till förmån för Zengin).

***

Laget är alltså:

Nordfeldt – Safari, Antonsson, Olsson, Wendt – Svensson, Holmén – Kacaniklic, Toivonen, Zengin – Hysén.

Den största överraskningen är väl egentligen att  Jimmy Durmaz inte fick en möjlighet från start, jag trodde han stod längst fram i kön av de “nya”.

***

Rasta-Danne kom glidande till bevakningen med Instamatic-kamera, en som han nästan kan stoppa i fickan när han är klar.

Lite udda i branschen.

På tal om udda valde Rasta-Danne en dessert som var en härligt kletig sörja av det mesta, toppat med ett hav av vispgrädde.

Rasta-Danne lät hälsa att den var kanon (jag är skeptisk) och sänkte hela härligheten på ett par minuter.

Annons

***

Det blir ALLA kläder som finns nedpackade på ikväll.

***

Lasse Lagerbäck har flightat in till Zilina för att vara expertkommentator på kvällens match.

Han har gjort ett väldigt bra jobb för Viastsa i den rollen.

Men det är förstås lite humor med tanke på vad Lagerbäck alltid tyckte lite hånfullt om “sådana där populister som sitter och tycke i TV-rutan”.

Jag skrev förresten en lördagskrönika på det ämnet 2011. Läs den HÄR.

Till slut hamnar de alltid där, i media, på den andra sidan, hos fienden.

***

Dagens försök i att döda lite tid bestod, som vanligt, med den sedvanliga stadsrundturen.

Inte särskilt upplyftande.

Slitna gamla tegel- och betonghus trängdes med ett par torg där frusna människor hukade i kylan och ett modernt köpcentrum med allt vad det innebär: Mars&Spencer, Tesco, ett Donken, lite mindre lokala klädhandlare där alla syntes satsa på kvinnokläder i en stil som vi nog skulle kunna benämna “öst”, mobilskalförsäljare, caféer, ett Gant och en foodcourt högst upp. Ungefär så. Som vanligt. Som överallt.

Annons

Nu ser jag mest fram emot att tiden ska gå så att det blir match och så att man kan få käka snart igen.

 

 

 

Publicerad 2013-03-26 15:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto