Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En text ni läst förut

Ekwalls blogg

Jag får tyvärr anledning att skriva de här raderna alldeles för ofta, men vi tar det väl en gång till:

Människor kastar inte saker på andra människor.

Inte mynt, inte sten, inte flaskor, inte öl, inte fyrverkerier, inte biljardbollar, inte tändare och (den här är då ny) inte päron.

Om vi ändå utgår från det väldigt enkla faktum att om man kastar saker på andra så är det ett beteende som kan innebära problem.

Kastar du flaskor eller kastar du päron på folk på stan så kommer till slut någon – antingen en polis eller någon i en vit rock – och säger att “du får följa med här”.

Är det så att det du kastar skadar någon så får du förmodligen sitta en stund i ett fängelse eller åtminstone stå för dyra skadeståndsböter.

Annons

Och jag tror att du är väldigt väl medveten som fotbollssupporter att om du kastar flaskor (osäker på päronen, ska erkännas, mera oklart) mot spelare, ledare, domare eller andra funktionärer på en allsvensk fotbollsmatch så finns det en uppenbar risk att matchen bryts och du blåser tusentals andra på pengar de lagt ut, på match de gärna vill se och du ser till att sprida jävelskap om och kring det fotbollslag du känner att du har sympatier för.

Så långt borde vi vara överens, oavsett vad vi tycker om regler, paragrafer eller beslut: kastar du saker på andra människor skapar du problem, för dig själv och för andra.

Det kan faktiskt inte vara så förbannat svårt att förstå.

Och det kan väldigt sällan vara någon annans fel.

***

Jag vet inte om det här bara handlar om ett päron.

När jag ser bilderna så ser jag fyra flaskor komma flygande i luften mot Mjällbys jublande spelare.

Annons

Jag har svårt att tro att enda människa kastade allting.

Jag tror att det kunde ha varit lätt för andra att peka ut vem som kastade vad, om det nu var så enkelt som vi vet att det inte är.

Det var väldigt få som ställde till det för alla andra som skötte sig och brukar sköta sig, men det var inte en ensam idiot.

Och när det skanderades “SvFF – fotbollsmördare” efter att beslutet hade tagits i akt och mening att det var SvFF:s fel, ja då lät det inte direkt som om det bara vara fyra pers som lät meddela att det var någon annans fel att det kastades saker mot någon annan så att matchen fick brytas efter de regler som rätt många känner till sen några år tillbaka.

Det lät som om rätt många ändå tyckte det var OK att kasta lite grejer på oförberedda människor, som att det får man liksom leva med om man ska spela allsvensk fotboll.

Annons

***

Och så till en helt annan fråga: Rätt eller fel beslut?

Jag har ingen aning, jag vet inte exakt hur diskussionen har gått med alla inblandade i samband med att beslutet togs.

Det bästa är alltid att alla fotbollsmatcher får spelas vidare men självklart inte till vilket pris som helst.

Om matchen bara hade fortsatt som om ingenting hade hänt, hade det inte då inneburit att det varit legitimt att kasta saker på spelare och domare? Och skulle man då dra gränsen vid att ett mynt i ett öga med risk för blindhet? Eller vad skulle vara lagom?

Kanske hade det varit bäst att utrymma arenan och få matchen överstökad, men jag vet inte om den rätt öppna Stockholm Stadion är särskilt lämpad för en sådan manöver ur flera aspekter.

Att det dröjde så länge innan beslutet förmedlades har sannolikt att göra med att polisen ville få tid att mobilisera och säkerhetsställa utrymningen och ha tillräckligt koll vad som sker när uppretade åskådare lämnat arenan.

Annons

När Malmö-Helsingborg bröts togs beslutet på en minut, resten handlade bara om säkerhet och då tog det också 45-50 minuter innan beslut förmedlades.

Men, som sagt, helst hade jag sett att matchen fått slutföras efter det att flask- och päronkastarna fått lämna arenan, men det är möjligt att det är lättare sagt än gjort.

***

Nej, jag tror inte att ett päron tar så jäkla hårt.

Men det här ju inte till saken.

Det handlar inte om VAD som kastas.

Utan ATT det kastas.

Det går inte att ha en regel som säger saker som träffar och någon dör: bryt matchen, saker som kastas och någon får en hjärnskakning: vi spelar om på en fredag, biljardboll som kastas och nästan träffar skalle: vi spelar vidare, päron som kastas och träffar någon i ögat så att han blir blind på det: beslut utefter om det var ett vår- eller höstpäron.

Annons

Ni fattar.

***

Klubbar och de allra godaste supporterkrafter lägger ner tid, pengar, kraft och den den godaste vilja – men det hjälper aldrig gentemot den här typen av händelser eller mot en och annan människas idiotiska handlingar.

Tyvärr.

Folk kommer alltid att råna, misshandla och mörda hur stora resurser samhället än sätter in och idioter kommer alltid att förstöra för andra på fotbollsmatcher.

Det kommer hända igen och igen och igen och det är därför jag känner att jag skrivit den här texten förut. Flera gånger om.

Skillnaden mellan brotten…för jag tycker att en handling som förstör för flera tusentals andra betalande åskådare är ett brott…är att de jag nämnde oftast slutar med att vi har en skyldig som får stå sitt kast.

Och i det här fallet kommer förövarna (nästan) alltid undan.

Annons

***

Jag vet inte om det är läge att skämta, men jag är lite allvarlig när jag ifrågasätter vem fan det är som går på en fotbollsmatch och tar päron med sig?

Bara det är ju värt att utreda.

 

 

 

 

Publicerad 2013-04-08 23:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto