Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ingen liga i världen har målkameror, det finns skäl till det

Jag kanske är känslig, men det här med att trumpeta ut snor i ett papper bland folk på tåg och restaurang…jag tycker det är rätt äckligt.

Sådant du vill trycka ut ur din egen kropp känner jag att man får lösa lite mer diskret och helst inte i närheten av andra.

Och värst är förstås de som snyter ut sitt snor i ett papper eller tygduk, knycklar ihop gegget och stoppar ned det i fickan.

För att bara några minuter senare plocka upp det ihopsmetade, veckla ut det och köra ut mer snor för att göra om samma sak igen och igen.

ANNONS

Självklart hamnade jag ett par meter från en sån herre på mitt tåg ned mot Jönköping idag och gissa vad han valde att göra sen?

Exakt: skala en apelsin.

***

När taket öppnades på Friends blåste det till ordentligt och AIK-Halmstads BK blev en oerhört underhållande allsvensk fotbollsmatch som kunde ha slutat lite hur som helst och just sådana matcher brukar sluta ungefär vid 3-3.

Kennedy Igboananikes bicycleta-mål var inte bara snyggt, för det brukar alla framgångsrika bicycletas vara, det var dessutom teknikst fulländat.

Jag har sällan sett en “bissa” vara så stenhård och välriktad som Igboananikes.

Och det kräver sin tajming och teknik, ett väldigt svårt fotbollsnummer att utföra.

Årets Mål redan i slutet på april, eller ser vi något som är ännu mer spektakulärt?

***

Har Elfsborg, sakta men säkert, börjat smyga sig fram nu?

Det är den känslan man har.

***

Den som aldrig någonsin har fått besök på sin arbetsplats av tre kriminellt belastade män, kända som ledande personer i en våldsam huligangruppering, och fått veta att “om ni inte vinner nästa match, så måste du avgå” – den människan vet heller inget om hur det känns att verka under hot.

ANNONS

Jobbar du i kassan på ICA, på Volvo, som försäkringstjänsteman, journalist, dagisfröken, lastbilschaffis och får besök av tre kända huliganer som vill att något ska ske annars måste du sluta – ja, då tror jag också att du känner att du har blivit hotad.

Jag tror inte att du känner dig särskilt trygg framöver, vare sig på din arbetsplats eller när du ska gå ut och hämta bilen utanför ditt hus.

Att vuxna människor då vill insinuera att Djurgårdens tränare avgick av andra skäl än att han var satt under hot, det känns inte bara obehagligt, det är direkt småaktigt.

För om vi ska vara helt ärliga så kan listan göras ganska lång på människor inom 08-fotbollen som tvingats lämna sina jobb under hot: Anders Limpar, Peter Kisfaludy, Sanny Åslund, Stefan Alvén, Micke Andersson, Staffan Thorsell och så vidare, och så vidare…jag tror att listan kan göras lång och jag tror (och hoppas) att det var det som Fredrik Reinfledt faktiskt menade med att nu har det gått för långt.

Förvisso gjordes det för ganska länge sedan.

ANNONS

Men jag hör hellre någon av samhällets styrspakar reagera nu, än aldrig överhuvudtaget.

***

Hur många lag kommer att åka till Friends Arena och göra tre mål?

Väldigt imponerande av Halmstads BK, som ju dessutom hade ett friläge från halva plan i slutskedet (Quaison råkade nog mest komma åt motståndarbenen, men i det fsllet är det effekten som räknas, inte avsikten), att som nykomling åka till huvudstaden och producera så mycket.

HBK har nu mött Malmö borta, Elfsborg hemma och AIK borta utan att förlora.

Men Halmstad har däremot inte lyckats vinna mot på pappret sämre lag och det lär nog bli viktigare för som i längden än att sno en pinne här och där.

***

Det blir större uppmärksamhet på alla sätt och vis när de “stora” lagen i allsvenskan drabbas av felaktiga domslut.

Det är inget konstigt med det eftersom det ligger lite i sakens natur.

Stora lag har fler fans, blir fler inlägg på sociala medier, läses av flest, skapar större rubriker som intresserar ännu fler.

Så är det och så har det alltid varit.

ANNONS

Det ger de större lagen en fördel…jag tror inte att domarna är helt opåverkade av ett yttre tryck…men även nackdelar, då vi alla gärna synar vad som sker i exempelvis IFK Göteborg än i Åtvidaberg.

Därför blir det förstås en debatt om “målkamera” i samband med Djurgårdens möte med Syrianska, som det aldrig hade blivit om vi hade haft samma situation vid Syrianskas besök på Strandvallen i Hällevik.

Sen tycker jag att sakfrågan kring “målkamera” hamnat helt snett när så många skriker om just kameror.

Det finns förstås ett skäl till att ingen liga i hela världen använder sig av sådana vid en mållinje.

Det är dyrt och krångligt: kräver mer än en kamera, som inte kan sitta i vägen och som alltid måste fungera och måste finnas på alla arenor på exakt samma sätt för att rättvisan ska vara hundraprocentig. Tekniken måste dessutom vara sådan att bilderna kan spelas upp direkt i en central, vilket inte är omöjligt men ingenting som är gratis eller tas fram övern en pisskvart. Ett fotbollsmål är lite annorlunda än en hockeybur, inte bara i storlek.

ANNONS

För även om bollen ser ut att vara klart över linjen i Djurgården-Syrianska så måste du alltid ha en bild helt i linje för att vara mer än 99,9 procents säker om hela bollens omkrets är över en linje.

Det som Fifa förordat är därför inte några kameror, utan mållinjesteknologi.

Ett chip i bollen och när den passerat över hela linjen får domaren ett pip i örat (som han får när linjemannen trycker in en knapp på sin flagga) och beslutet kan tas på en sekund, utan någon som helst fördröjning.

Det vill jag gärna ha så snart som möjligt.

***

Risken finns att svenska klubbar blir som de skyddade verkstäder vi har i ganska många länder.

För ni tror väl inte att vem som helst kan traska in på Manchester Uniteds träning och ta ett snack med Sir Alex. Eller på PSV:s, Valencias, Brügges, Galatasarays, Monacos, Parmas,  FCK:s, med flera, med flera, jag har varit på en och annan träningsanläggning och letts in av uniformerade vakter.

Den som inte är ackrediterad eller är behörig på annat sätt blir arresterad om han/hon tar sig in över grindarna.

ANNONS

Så vill nog ingen ha det som ibland vill gå och titta på sitt lags träning.

***

Jönköping?

Veckans Match i Superettan, J-Södra vs Ängelholm.

Hade du missat det..?

 

Publicerad 2013-04-29 kl 14:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto