Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Då spände Alex Ferguson ögonen i mig

Ekwalls blogg

Vad hände där?

Ena dagen låg det snöfläckar och isbitar kvar i min trädgård, som en stark påminnelse om en vinter som aldrig ville ta slut.

Nästa dag kunde du går i kortbrallor och uppleva en värme som jag knappt minns att jag hade hemma i Sverige (i Ukraina, däremot) under hela förra sommaren.

Och björkjävlarna var helt plötsligt utslagna.

Däremot kan jag inte påstå att gräset är grönt, mer än möjligen på andra sidan.

I nästa vecka ska det rullas ut nämligen och äntligen kommer jag få en chans att få säga så som Lindeman en gång sa: gröna sidan upp!

***

Minns mitt första möte med med Alex Ferguson.

Det var när Jesper Blomqvist värvats till klubben och vi hängde på när Jeppe landade, det stora var då att Ferguson själv körde sitt nyförvärv till det golfhotell som han skulle bo på under en tid.

Annons

Man United-managern hälsade snällt, drog några torra skämt om Sweden, bar Blomqvists resväska och det var inte svårt att känna av att Ferguson hunnit med en pint innan.

Minns även det andra mötet.

Det var på presskonferensen där Jesper presenterades och då sa Alex Ferguson (han var inte adlad då) att det skulle finnas utrymme för Blomqvist på en kant eftersom Ryan Giggs med årens rätt mest skulle användas som central mittfältare framöver.

“Is that true?”, sa jag då.

Managern spärrade ögonen i mig och sa bestämt:

“Do you think I am lying!”

Så här efter några år, då Giggs fortfarande kör mest på en kant och Jeppe Blomqvist lagt av för längesen, kan vi konstatera att min fråga ändå var berätttigad.

***

För jäkla kul att Sveriges U17-landslag i stort sett är klart för VM-slutspelet.

Annons

Jag har sett bägge matcherna i det europeiska slutspelet som pågår nu och det finns en hel del kvalitet i det laget, där min absoluta favorit ändå är målvakten Sixten Mohlin.

Inte bara för namnet.

Men även Halmstads forward Valmir Berisha, Helsingborgs mittfältare Elias Andersson, Motalas energiske mittback Ali Suljic och Malmös Kacaniklic-dribbler Mirza Halvadzic har bjudit på bra underhållning.

***

Det är kul att gå på Superettan när det kommer 10.000 till Ullevi och det derbysmäller, som mellan Gais och Örgryte.

Trist bara att en utvisning “förstörde” förutsättningarna i den andra halvlek.

Öis Emil Karlsson fick givetvis skylla sig själv när han kastade sig rakt in i Jimmy Tamandi, han visste att han hade en varning och då var den aktionen inte så smart eftersom den var brandgul.

Däremot tycker jag mycket illa om den varning som han fick tidigare.

Annons

Domare kommer alltid att göra fel, jag har alltid haft en acceptans för det. Det jag inte gillar är när domare letar upp situationer och förstorar dessa själva, genom att göra de större än vad de egentligen är.

Oftast kan de mätas i en fråga: hade han inte blåst eller hade han inte varnat där – hade någon ens reagerat?

Den som alltid vill peka på en regelbok och följa den in absurdum bevisar snart att han inte har någon blick för spelet.

Så när Emil Karlsson hamnar i en tajt offsidesituation i ett derby inför 10.000 åskådare och skjuter bollen mot mål trots att han är avvinkad så tycker jag inte att det automatiskt ska vara en varning, alldeles oavsett om Emil hade hört avvinkningen.

För det är inget stort regelbrott i jämförelse med hundra andra situationer i en match. Det är framförallt inget regelbrott som drabbar motståndarlaget eftersom den snabba frispark de KANSKE vill slå i sådana fall är en frispark från straffområdet slagen av en målvakt.

Annons

Sluta varna för sådant, det ger inte fotbollen ett enda dugg.

***

Senast – och enda gången – Sverige spelade VM-slutspel för juniorer så var jag på plats.

I Portugal 1990 (eller möjligen -91, minns inte exakt).

Det var jag och Hallandspostens Kent Johansson som var enda utsända.

Den stora stjärnan i det svenska laget var Jonny Rödlund, andra tunga namn i laget var Patrik Andersson, Niclas Alexandersson, Niklas Gudmundsson och Magnus Hedman.

Minns att Sverige fick stryk av Mexiko i första matchen, besegrade Elfenbenskusten därpå och förlorade mot Brasilien i sista matchen.

Men det var ett tag sen, är inte hundra på att jag minns rätt.

***

Sir Alex är, trots allt, 71 år och har jobbat extremt hårt i många år.

Tänker man på det så är det lättare att förstå varför han väljer att stiga åt sidan.

Annons

Och hela hans United-gärning är unik, inte minst eftersom han lyckats vara framgångsrik över flera generationer, han skapade egna starka lag och tiden rann aldrig ifrån honom som den tenderar att göra med managers som varit med ett tag.

***

Isak Sssewankambo är också ett häftigt namn (och en bra spelare).

Mittfältaren i U17-laget tillhör Chelseas organisation och just mittdelen av efternamnet kan nog bli lite småjobbigt i det landet, om man nu vill vara sådan.

***

Hyllningarna av Ivan Turina, hans familj och minne har varit bedårande. På sitt sätt, överallt.

I all sorg, svärta, tragedi och bedrövelse så har det varit en väldigt fint förenande fotbollsvecka i Sverige.

Låt det så få vara även utan sådana här fruktansvärda tragedier.

***

Ali Suljic är dessutom bara 15 år.

***

Jag kan också erkänna att det här är första gången i mitt liv som jag köper gräs.

Annons

 

 

 

 

Publicerad 2013-05-08 18:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto