Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Har landslaget tappat i status hos spelare?

Ekwalls blogg

Inget mästerskap för min del i år.

Men tre landskamper inom loppet av en dryg vecka känns åtminstone som om ett gruppspel i ett slutspel i miniatyr.

Malmö nu för landslagets möte med Makedonien…Hamréns gäng flightar in and out Swedbank Stadion eftersom Kiss röjer på Friends…och sen blir det Wien för den där livsviktiga Österrike-matchen, avslutning med Färöarna i Stockholm på tisdag.

Jag ger mig rätt in i i det racet nu och ser fram emot det.

***

Min lördagskrönika i Getingen handlar om den nostalgi som ALLA förbundskaptener brottas med i slutändan: ska Anders Svensson vara med i landslaget även om Hamrén inte anser att han platsar i en startelva?

Annons

***

Tobias Hysén vill inte vara med eftersom han har valt att prioritera familjen den här gången.

Jag tror inte att det har varit något lätt beslut och han gör exakt som han vill och känner för i den situation han sitter i…han redogör för det kortfattat i sin krönika i GT.

Men det är ändå ett kontroversiellt beslut, kan jag tycka.

För även om många vill nedvärdera Hyséns betydelse i landslaget så talar vi ändå om en spelare som förmodligen hade varit nära en startplats, sett till form och sett till osäkerheten kring andra anfallsspelares status.

Och dessutom hamnar Hyséns avhopp lite på toppen av den här uttagningens smått “underliga” nej tack.

Först var det alltså Branimir Hrgota som inte ville ta chansen och vara med och träna med A-landslaget för att han kände sig sliten. Efter ett par matcher från start i Bundesliga. Hade han hängt på så tror jag att han suttit på bänken redan ikväll, sett till läget.

Annons

Sen kom Samuel Holméns besked om att han inte vill vara med, som jag anar är för att han just nu är i ett väldigt känsligt läge där han ska signa med ny klubb och det skulle vara klart riskfyllt med en skada.

Har landslaget tappat i status, är ju då en fråga som bör ställas.

För inte särskilt många år sen hade spelare kunnat mörda för ett glas vatten bara för att få lov att vara med, det känns inte riktigt som om det är så numera. Och jag kan bara föreställa mig hur frustrerad Erik Hamrén måste ha varit när han fått samtalen om avhoppen och skälen till varför.

***

Träffade Magnus Hedman på flighten ned till Malmö och han berättade om sin nya bok “Låt ditt barn vinna” som snart kommer ut och som handlar om idrottande barn och (framförallt) deras föräldrar. Ser fram emot att ta del av den.

Annons

***

Och Erik Hamrén valde alltså att inte ersätta Tobias Hysén för att det inte fanns någon som var aktuell, med andra ord: det finns ingen annan forward utanför truppen som håller måttet i dagsläget, vilket förstås är lite skrämmande.

Pontus Wernbloom rankas högre som anfallsalternativ än de renodlade forwards som det handlat om tidigare, som exempelvis Markus Rosenberg, Mathias Ranegie och Erton Fejzullahu.

Tycka vad man vill om det beslutet, men det är klart att det är en käftsmäll på de forwards vi har.

Å andra sidan…som Jonas Thern sa till mig en gång inför en allsvensk match när han var tränare i Halmstads BK och vi talade om de ytterbackar han valt i startelvan…man tager vad man haver.

***

Hur många var de kollegor som skrev att nu hade det lossnat för Hammarby och att vägen till allsvenskan låg öppen och rak, efter segern mot Landskrona BoIS på Söderstadion?

Annons

En hel del.

Sanningen i den matchen var ju att Bajen klarade sig undan med 1-0 efter det att BoIS missat ett par glasklara målchanser och haft en boll i ribban i slutsekunderna.

En annan sanning är att laget står och faller med Kennedy, som lagkamrat, framspelare och målskytt – det är en rätt slak lina att balansera på med en spelare som är hyggligt skadebenägen.

***

TV-laget hade sommarpremiär i lördags.

Seger med 3-1 mot Ahlafors Oldtimers på en av dessa fantastiska små idrotsplatser som finns i landet: Sjövallen, vacker belägen vid en sjö och där ena hörnflaggan snuddade vid vattenbrynet.

Våra mål gjordes av fotbollsartisten Figo, Michael “Greven” Hansson och Nicklas Karlström.

Stubben Kåmark var grymt stabil som mittback (“lätt att spela där”, som han sa) och Gladiatorn Patrick “Baronen” Monga såg orubblig ut på högerbacken.

Annons

I övrigt var det som det var och hade jag satt betyg på mig själv så hade det blivit en överkorsad geting…konstigt nog fick jag spela hela matchen…

Vi får ta nya tag och närmast väntar match i Piteå (27/6) i samband med Piteå Summer Games) och i dalsländska Ed (29/6).

***

Österrike borta ger mig rysningar.

Minns framförallt Andreas Herzogs kanonskott som gav österrikarna 1-0-seger på Praterstadion , vilket var dödsstöten för vårt VM 94-lag.

I en av många matcher som vi “borde ha vunnit”.

Nu krävs det ingen seger, jag är nöjd med ett kryss.

Makedonien?

Ja, jag hoppas mest på att ingen forward blir skadad.

Så vi slipper köra Granen på topp på fredag.

Publicerad 2013-06-03 10:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto