Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

BILD-EXTRA: Allt om Proffsdrömmen och finalisterna

I kväll klockan 21:00 i TV4Sport sänds finalen och det sista programmet i Proffsdrömmen.

ANNONS

Jag hoppas att du har hängt med i programmet och jag hoppas du bänkar di i kväll för att följa dramatiken.

(Vill du köra lite update hittar du alla avsnitt här)

Det har varit ett fantastiskt roligt program att jobba, i särklass bland det roligast jag har gjort sen jag började jobba i TV-världen: lite nybyggaranda som en gång i TV4:s begynnelse, bara feelgood och sinne för öppenhet, förändringar och någonting nytt.

Till slut blev det så starkt och personligt med alla deltagarna att vi var många (inklusive jag själv) som började gråta någon sorts glädjetårar under finalens slutdramatik.

Det som en gång var ett frö som såddes på Loops lokaler på Valhallavägen, där jag och producent Andy Odén tillsammans med Lill-Tobbe Lideberg, såg ett danskt program vid namn Drengedrömmen som vi sen helt sådde om, blev till slut verklighet.

ANNONS

Det tog några år, men det var det värt.

Jag arbetade fram grunderna i programidén och tog fram ett upplägg som jag trodde skulle fungera, gjorde alla tävlingsmoment, hittade former för matcher och utslagningar och poänbedömningar kring matcher, drog fram jurymedlemmar som jag visste skulle bli bra och trodde stenhårt på programmet.

Andreas Odén gjorde sen det “omöjliga” genom att jobba fram förutsättningar, “sälja in” konceptet hos både Elfsborg och TV4 för att under själva inspelningarna vara en producent som gick upp 05:00 på morgonen för att jobba med manus, organisation, sponsorer, busschauffförer, Grand Hotell och tuen andra saker som en producent normalt slipper göra.

Lika ovanligt som det är att en programledare bistår med att vara materialförvaltare när så krävdes.

ANNONS

Men vi gjorde det gärna för att det var så förbannat kul.

Och all tänkbar heder till alla som slet med programmet, fotografer, redigerare, jurymedlemmar och en hel del allt-i-allos.

För att inte tala om Elfsborg som ställde upp hundraprocentigt att bistå TV-produktionen med det mesta, inte minst tränare och leder som Tony, Tobbe Linderoth och Reima.

Stort tack måste även riktas till Grand Hotel i Borås som hjälpte till att göra Proffsdrömmen till en verklighet med grym personlig service och massor av både tålamod och flexibilitet.

Programmet?

Ja, jag tycker att det blev bra. För att vara första gången. Tidigt insåg jag att 22 minuter/program var på tok för kort, för det skulle bli omöjligt att lära känna spelarna ordentligt. Vi försökte äska om längre tid, men programmet var redan tablålagt och det gick inte. Men hellre att tittarna kräver mer tid, än ingen tid alls.

ANNONS

Hjälpte Proffsdrömmen/TV4 Elfsborg att hitta en ny talang.

Om du vill kan du se det så.

Personligen ser jag det som att Proffsdrömmen hjälte massor av oupptäckta fotbollstalanger och att väldigt många klubbar tog del av dessa i slutändan. En hamnade i Elfsborg. Många av de andra spelarna scoutades av andra klubbar under tiden och tar nu chansen där.

Det är upp till alla klubbar att rensa Sverige på talang, vilket de flesta gör och gör det bra, många av dom har redan stängt sina dörrar efter att ta lockat till sig alla som de anser vara värda en plats i ungdomsakademi eller seniortrupp – ändå tror jag att det finns fler där ute som aldrig fått eller tagit chansen. Proffsdrömmen är absolut ett bevis på det.

Och: Proffsdrömmen blev en möjlighet för väldigt många, en chans som de flesta aldrig skulle få annars.

ANNONS

Nästa år – jag hoppas innerligt på att vi kan komma tillbaka – kan det vara en annan klubb är med och arrangerar. Nu gav vi första tjing till regerande svenska mästarna och de tog chansen. Eller risken.

För ingen har en aning om vad den vinnande spelaren ger Elfsborg, mer än ett proffskontrakt över ett år. Det får vi också väga in. I fotboll finns det inga garantier.

Som sagt, final ikväll i TV4Sport kl 21:00, här lite bilder från våra inspelningar och längst ned har du min egen presentation av de fem som slåss om kontraktet:

 

 Omklädningsrummet, som i alla fotbollssammanhang den plats som är hjärtat och där ALLA känner sig hemma och mår bra. Så även i Proffsdrömmen.

 Match mot Bella Berglunds Byttorp och massor av folk på plats, det gav en insikt i hur många som engagerade sig i programmet.

ANNONS

 Juryn som fundgerade så perfekt ihop från dag 1: Abgar Barsom, Stefan Andreasson och Thomas Ravelli. Så olika, men så perfekta ihop.

 Från en av de fyra uttagningar, den i Selånger utanför Sundsvall, där snövallarna ramade in så vackert. Och där det visade sig att det fanns extremt mycket talang som sen gick långt.

Tony, Tobbe och Reima – tre klippor i Proffsdrömmen!

 Väldigt ofta massor av glädje i juryrummet, men även en hel del tuffa tag i svåra val.

 Proffsdrömmen handlade inte bara om ren och skär fotboll. Vi tittade på många olika egenskaper hos spelarna. Här Karzan Azizi och Haris Crnjalic i en övning där vi ville få fram spelarnas ledaregenskaper och samarbetsnivå.

Emir Bajrami ställde upp för talangerna, tillsammans med svenska mästarna Johan Karlsson och Johan Sjöberg. Stort. 

Och Lasse Nilsson bjöd hem killarna hem till villan för en grillkväll. Han och Stefan Ishizaki ställde upp och svarade på spelarnas nyfikna frågor, förklarade och gav goda råd. 

ANNONS

 Bombaren kunde inte komma själv, men bjöd finaldeltagarna på eleganta skor inför finalen. Förhoppningsvis går någon i hans fotspår, som “göteborgaren” Aleksander säkert tänkte här…

Före…

…och efter!

Här är finalgänget – en av dessa fem har ett proffskontrakt med Elfsborg ikväll!

Från vänster:

Aleksander Tasevski. Spelar i Lerkils IF i division 4 Elit. En glädjespridare. Satte sig i bilen och körde från Kungsbacka till uttagningen i Sundsvall och imponerade stort där. Matchades in som vänsterback, men jag tyckte att han var överläget bäst som central mittfältare. Äldst av alla i finalen, 24 år.

Ermal Hajdari. Tillhör Kristianstads FF i division 1. Visade vid uttagningarna att han var ett ämne att kunna vinna allting. Fick dock en svacka under Camp 1 och juryn var inte helt övertygad om han skulle gå vidare som en av de 8 till Camp 2. Snabb, utmanande och fysiskt stark yttermittfältare. Glad och positiv.

ANNONS

Tobias Sandström. Spelar i division 3 för Sandvik i Umeå. Höll hög nivå hela vägen fram till sista campen. Finurlig, bollsäker och dribblingssäker kantspelare. Lite för bollkär, vilket gjorde juryn lite tveksam. Målfarlig. Ett råämne som yngst i finalen, 18 år.

Ali Al-Habobi. Spelar i IFK Uddevalla, division2. Extrem vinnarskalle med meriter från Iraks U19-landslag. Mittback med starkt huvudspel och aggressivitet i närkamperna, stenhård. Ibland lite för het i positionsspelet. En stor talang med ett internationell spelstil.

Hussein Aly. Klubblös. Skön story. Från 08-förorten Flemingsberg. Killen lade fotbollen på hyllan för att satsa på KTH-studierna. Polarna körde honom till uttagningen i Stockholm där han inte gick vidare, sen hela natten till Sundsvall där Hussein tog chansen. Flyfotad, teknisk, orädd och passningssäker. Men helt oskolad.

ANNONS

TV4Sport, 21:00. Missa inte.

Intervjun med den anonyma vinnaren här.

 

 

Publicerad 2013-06-20 kl 18:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto