Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

YTAN - experternas nya modeord

Ekwalls blogg

Det är ett konstigt juni.

Jag brukar alltid vara iväg någonstans, oftast på något fotbollsmästerskap eller på en semester.

Men nu är jag alltså på hemmaplan.

Jag är inte direkt högtidernas man och jobbar helst, men nu är det som det är och jag har därför rättat in mig i ledet…inhandlat det som ska inhandlas för en midsommarmiddag i trädgården, exklusive snaps (som ju egentligen är rätt äckligt), exklusive öl (som jag inte dricker), exklusive sån där midsommarstång i trä att ställa på bordet (där går det nämligen en gräns) men inklusive små fina burkar att lägga inköpt sill i, småsvåra pilgrimsmusslor, en soffgrupp i rotting med lila dynor och i källaren står några ett par flaskor buteljer från “mina” vindistrikt runt Cape i Sydafrika.

Annons

Så långt allt väl.

Däremot har jag lite dålig koll på hur det fungerar med tider (när, var och hur börjar man) eller aktiviteterna vid sidan om ätandet och drickandet: hoppar verkligen vuxna små grodorna eller i en plastsäck med potatis i munnen?

Wilma, 14 år, är i Miami Beach…hon går i pappas fotspår tidigt och flyr gärna fältet…och på besök kommer Isabell, inte ens 1 år.

Då räcker det väl att man softar och slipper sitta med en krans av blommor runt skallen?

Eller är det lag på annat, jag får lite den känslan.

***

I Olssons och min senaste PÅDDEN släpper vi tre “stora” avslöjanden och ger oss in i en diskussion kring boxningens debatt efter Frida Wallbergs smäll.

Lagom intressant lyssning i hammocken innan Midsommar smäller av på riktigt, vågar jag lova.

PÅDDEN finns där podcasts finns, bland annat HÄR.

Annons

***

Såg Brasilien-Mexiko och somnade en bit in i Italien-Japan från Confederations Cup och slogs mest av hur risig planen såg ut att vara i Recife.

Väderleksmässigt kommer det bli ännu ett annorlunda VM, med extrem värme på sina håll, en hel del nederbörd och ganska kallt på andra håll.

***

Jag tror inte att Zlatan Ibrahimovic är helt nöjd med hur tränarkarussellen snurrar just nu i Paris SG.

Fabio Capello måste absolut ha varit ett namn borde passat PSG-stjärnan perfekt, men nu uppges han ha tackat nej och snart finns det inte så mycket godis kvar.

Det som är förbryllande är att alla stora klubbar med pengar bara jagar beprövade tränarnamn, de som går runt och runt och runt i klubbarna och alltid får nya jobb, oavsett hur det har gått förut.

Få vågar chansar på något som är nytt och spännande.

***

Annons

Stort att Henrik Larsson kom tillbaka och spelade för Högaborg, precis som han en gång hade lovat.

***

Om jag hade varit David Moberg-Karlsson och fått chansen att dra till Sunderland – som en värvning på riktigt – så hade jag tagit den, även om det lär bli en tuff väg att vandra med en hel del spel för U21-laget, det så kallade “Development Squad”.

Hade jag varit Håkan Mild och erbjudits 15 millar för David Moberg-Karlsson i tider som dessa, då hade jag också sålt.

Det blir lite av en win-win av den högst överraskande försäljningen.

Återstår att se hur Sunderland känner efter ett tag.

***

TV-laget möter Högaborgs Oldboys, fredagen den 9:e augusti och jag bävar lite för att Henke nu är i full gång med träning.

***

Det nya modeordet hos (framförallt) nya TV-expertkommentatorer är: “Ytan”.

Annons

Det går inte en passus förrän de (och det gäller i stort sett alla) pratar om att “hitta den YTAN”, att någon gärna söker sig till “de YTORNA”, att laget måste ta sig an spelet på “YTAN framför försvarslinjen” eller att det “gäller att utnyttja YTORNA här eller där”.

Ett jävla snack om YTOR och ingenting annat.

Och det är inget konstigt i att det kommer modeord i fotbollens språk och att de sedan går som en farsot, allt från att en vanlig hederlig kontring blev “omställningsspel” till att ett inlägg blev golfens “inspel” eller att hålla i bollen blev “possession”.

“Komma runt på kanterna” fungerar inte riktigt längre, jag tror att det är lite för enkelt för att låta tillräckligt bra och initierat.

Så det som tidigare handlade om spelförståelse, rörelsemönster eller att göra sig spelbar – det blir idag att hitta ytor.

Annons

Någonstans är det lite humor och intressant att ord får ett fäste och blir till något nytt.

Lite som när Leffe Boork en gång sa “momentum” och det gick inte särskilt lång tid förrän alla skulle säga “momentum” utan att ha en aning om vad det egentligen betydde.

Dessutom i en sport där alla redan vet att nyckeln till framgång är att “ha mycket folk framför mål”.

***

Det ska bli intressant att se Alexander Farnerud i Torino och jag hoppas på det bästa.

Han har gjort det väldigt bra i Young Boys, men det blir förstås lite mer i skymundan.

Slår Farnerud igenom i Serie A och kommer upp i god form, så kan han mycket väl bli en man för ett landslag som går lite småknackigt.

***

Skyttekung Lansdowne (Godfather i denna blogg under alla år) meddelar att han nu tagit till sig midsommarfirandet så som britter alltid velat fira denna högtid: på väg i en husbil med Hackan och Silver, mot Böda Camping.

Annons

Åh, herregud,

 

 

Publicerad 2013-06-20 14:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto