Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Så svidande stor är skillnaden mellan PL och allsvenskan (men det visste vi)

Det var dags för den traditionella sommarträningen med Västra Karups karga division 4-killar och den var förlagd till Glimminge: du tar till vänster direkt efter Idrottsplatsen, kör rakt fram förbi små röda hus med välklippta trädgårdar, bondgårdar, ändlösa fält, över en “större” väg med STOP-skylt och inne i en väntande skogsdunge ligger en gräsplan som en stockholmsklubb hade kunnat döda för.

Som alltid var det benskydd på och det gällde att hålla sig en bit från närkamperna (vilket jag inte har några större problem med, ska sägas) eftersom pojkarna från Västra Karup gärna föredrar The Championship före tiki-taka.

Och det var sol som sken, possession- och småmålsspel under ledning av coach Sven-Bertil och jag packade in mig själv för bilfärd “hemåt”…genomsvettig, grässtrån som fastnat över blöta ben och armbågar, med ett par smärre blåmärken över fotknölarna och helt slut – men så barnsligt lycklig som en 48-åring nu kan vara efter ett simpelt träningspass.

Så mycket kan man älska att spela fotboll fortfarande att du glider hem efter ett pass och känner att du är mitt uppe i karriären.

Så förbannat roligt är det fortfarande och det är också ett sätt att älska fotboll.

***

Det blev en ganska mörk svensk vecka ute i Europa.

Även om Gefle mycket väl kan vända sin 1-0-förlust mot Qarabag…jag vet inte riktigt hur gänget från Azerbadzijan känner för att springa in på konstgräset i Sundsvall.

Elfsborg-Celtic lever förstås fortfarande, men det kommer att krävas väldigt mycket flyt för att Elfsborg ska lösa det och laget måste göra sin bästa match på väldigt länge för att ta sig vidare.

Så som Häcken betett sig den här säsongen så går det förstås inte att räkna ut de laget, du har inte en aning om Gerhardssons lag pysslar med från match till match 2013. Men det ser ju, minst sagt, tungt ut.

Malmö FF får drömma vidare om Europa någon annan säsong. Och lite bättre tur i lottningen.

Jag tror fortfarande att Elfsborg har störst chans att ta sig till ett slutspel. En totalseger över Celtic ger laget en garanterad Europa League-plats och blir det förlust får de ytterligare en chans till EL…och med en bra lottning ska det kunna gå.

***

Celtic var förstås överlägset Elfsborg i Glasgow, annat var inte att vänta. Men jag tyckte ändå att det var ett lite svagare Celtic än det vi såg mot Helsingborg förra året.

Jag är övertygad om att Celtic inte kommer att älska konstgräset i Borås, även om vi vid flera tillfällen sett bra lag komma till Elfsborgs hemmaplan och spelat hur bra som helst på underlaget…bra lag löser alltid det, inte minst de med väldigt tekniska färdigheter: de spelat hellre på en plan där bollen rullar, än på en åker där du tjänar på att grisa.

Däremot är jag inte helt övertygad om att Elfsborg är tillräckligt bra som lag för att göra en sån där omöjlig match, de har de visat det den här säsongen.

***

Västra Karups IF är så nära Åshöjden du kan komma.

En liten by, en speceriaffär, en kyrka, en elaffär, en skola, en idrottsplats och ett lag i division 4.

Båstad, som ligger runt hörnet, har förstås väldigt mycket bättre förutsättningar men spelar i division 7.

***

Inte helt oväntat blev Swansea lite för mycket för Malmö FF. För att tala understatement.

Tidigt gick det att förstå att inget lag i världen skulle orka stå emot att försvara sig i 90 minuter utan egna anfall för att få “vila” lite och MFF.s anfall bestod i att Rantie eller Magnus Eriksson tittade ned i marken och sprang rakt fram. Fungerar möjligen i Skottland, men det blev en munsbit för Swanseas Premier League-försvar.

Ska du lyckas komma undan med ett hyggligt resultat så måste du ha lite flyt. Och du måste minimera antalet bjudningar eftersom lag på den här nivån tar vara på dem.

Nu skulle Malmö haft en straff, den var solklar även om Magnus Eriksson “sökte” den, vid ställningen 1-0 och istället kunde Swansea leka in 2-0 direkt därpå.

Filip Helander halkade bort sig vid Michus 1-0, annars hade den unga backen lätt skyfflat bort den passningen. Och Jiloan Hamad skänkte bort bollen vid 3-0-målet.

Oavsett vilket var Swansea helt överlägset ett Malmö som bara hade några få ströanfall och väldigt sällan kunde hitta tre passningar i rad inom laget när matchen gällde som mest.

Det var en otäck bild av hur mycket som skiljer på ett mittenlag i Premier League, som ännu inte är i säsong, och ett allsvenskt topplag.

Men det var ingen nyhet och inte oväntat.

***

Det var väldigt stort av Örgrytes målvakt, Peter Abrahamsson, att komma till vår lilla studio efter hans hjärnsläpp efter 45 sekunder i mötet med hammarby på Gamla Ullevi.

Helt knäckt och med en känsla av att det var han som hade förstört Öis möjligheter, men ändå rakryggad på plats för att förklara hur han kände det. Det tyder på en inre styrka.

***

När det väl gällde på riktigt så visade Anders Svensson kraft, vilja och vikten av rutin.

***

Ingen kul 50-årsdag för Pelle Olsson.

Sitta på en bänk i Azerbadzijan och se sitt lag förlora med ett mål inprickat i slutminuten.

***

Malmö FF har sannerligen åkt på ett par rejäla smällar i Europa på senare tid: Dinamo Zagreb (4-1), AZ (4-0) och Metalist (hemma) 1-4.

***

När vi stod där med Abrahamasson kom det en ung Örgryte-supporter och hysteriskt vräkte ur sig smädelser gentemot Öis och Abrahamasson och det mesta handlade imbecillt om att spelarna i laget skulle vara värdelösa för att de var “bögar”, vilket denna “supporter” tydligt klargjorde så att det gickrakt ut i sändningen.

Det är tyvärr sådant som fotbollsspelare ständigt får höra, det är en sorts miljö som ständigt existerar och där manliga spelare får veta att de är “bögar” eller “horor” (det är de vanligaste skällsorden) på arenorna.

Men det är sådant som ingen tar notis om, för det har blivit vardagsmat och det ryck mest på ett par axlar.

Och det är sådant som aldrig blir till “förföljelse” i rubrikväg på ledar- eller sportsidor eftersom det inte är lika politiskt brännhett eller intressant.

Men det är verkligheten och den är väldigt mycket mera utbredd än ett gäng inlägg på Twitter.

***

Överhuvudtaget hade de nordiska lagen det väldigt kämpigt i europaspelet den här veckan.

Tänk. förresten, att Rosenborg åkte ut redan i förra omgången.

Mot St Johnstone…som spelar i samma liga som Hibernians…

***

Hammarby vann och gjorde mål igen.

Men det går förstås inte att tala om någon Dennerby-effekt, inte efter en match där man får spela med en man mer i 90 minuter mot ett bottenlag.

***

Frid och fröjd är inte direkt ord som du förknippar med Brage den här säsongen.

***

Ett helt land som blöder ekonomiskt, klubbar som går på knäna och Financial Fair Play – då kan Real köpa Gareth Bale och Barcelona Neymar.

***

Jag tycker fortfarande, efter att ha sett Celtic-Elfsborg, att Johan Larsson är ett ypperligt alternativ om det krisar på högerbacksplatsen i Hamréns landslag.

Dessutom känns han som den typ av högerback som förbundskaptenen gillar: spelskicklig, trygg med bollen och hänger gärna med i anfallen.

***

På måndag drar TV-laget iväg på den ultimata utmaningen: sex dagar, sex matcher, sex resor, sex banketter.

Här är programmet:

Måndag 5 augusti: Svanskogs IF, kl 18:00 på Svanevallen

Tisdag 6 augusti: Alingsås Finest, kl 18:00 på Mjörnvallen

Onsdag 7 augusti: Bua IF, kl 18:00 på Västkustvallen

Torsdag 8 augusti: Astrios Veteraner, kl 18:30 på Söndrums IP

Fredag 9 augusti: Högaborg Allstars, Harlyckans IP kl 18:00

Lördag 10 augusti: Vallåkra IF, Vallhaga IP kl 13:15

Truppen, texter och bilder inför och under äventyret hittar du på Facebooksidan “TV-laget”.

***

Fotbollskanalen Europa är snart här igen.

Premiär den 25 augusti.

Det ska förstås bli väldigt roligt, men är också ett tecken på att hösten snart är här.

***

Jag fick ett läge i sex mot sex-spelet, borde förmodligen ha spelat bollen till bättre placerad kompis men valde såklart att dra till på vinst och förlust.

Bollen seglade upp i nättaket.

Målet betydde 1-1 på en träningsplan i en skog med ett division 4-lag och jag är snart 50 år.

Men ändå, den barnsliga glädjen.

Underbart.

 

 

 

 

Publicerad 2013-08-02 kl 00:42
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons