Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Om spelare inte betraktas orka - är de då landslagsmän?

Vad jag har tvingats lära mig sen jag flyttade in i hus, del 176: hantverkare tycker alltid att någon annan hantverkare har gjort fel.

När – och OM – de känner för att dyka upp.

Företrädesvis rör det hantverkare med svensk bakgrund.

Om det är något som ska kopplas in, förnyas eller om det bara ska borras ett hål så slår det aldrig fel…hantverkaren ifrågasätter alltid lite överlägset vem som har gjort jobbet före dom.

“Alltså, vem fan har gjort det här”, kan hantverkaren fråga.

“Ja, du”, svarar jag. “Huset byggdes 1924 så jag är inte helt säker på att liraren som gjort det  är i livet”.

“Men så här kan man ju inte göra, det är ju helt fel”

“Jaha”, säger jag. “Gör det rätt nu då”.

Sen, någon månad senare, när det ska göras något annat på samma ställe så kommer det en ny hantverkare och -det slår aldrig fel – frågar vad fan det är som den förra killen har gjort, alltså han som gjorde helt rätt, men undrade vad det var för idiot som varit före honom.

Och så vidare.

Så vad än hantverkaren säger om att han har gjort rätt, så är du helt säker på att det är fel om du frågar den hantverkare som kommer efteråt…som ju alltid gör rätt själv.

Fascinerande.

***

Kim Källström är tillbaka och jag har inga problem med det.

Jag förstår att Källström står på tur om nu Elm och Hiljemark är borta med skadeproblem, det är inget konstigt.

Det jag inte förstår är att Kim Källström inte betraktades som en 90-minutersspelare för några veckor sen och har sen des fått ännu mindre speltid och är rimligtvis ännu längre från matchform.

Sedan tidigare har Erik Hamrén påpekat att Anders Svensson inte längre är en spelare för fulla matcher i landslagssammanhang.

Hur många mittfältare kan man ha i en landslagstrupp som inte längre betraktas vara i så pass vettig form att de kan spela 90 minuter?

Är de tillräckligt bra då eller ska man göra plats för någon annan, någon (som förbundskaptenen) anser orka spela en hel match?

Hur stor kvot av spelare kan man ha med som sådana som mest betraktas hålla för en halvlek?

Ser vi till mittfältssituationen i stort, till vikten av de matcher som ska spelas och till behovet av erfarenhet så förstår jag att Kim Källström är med på den här väldigt avgörande samlingen för jag hittar ingen annan central mittfältare som känns glasklar istället…inte just i det här läget.

Samuel Holmén, som ju använts tidigare,  får inte spela överhuvudtaget sen han gick till Fenerbahce till exempel. Jag vet inte om Viktor Elm, till just exakt detta tillfället, varit ett bättre alternativ. Elm är mest offensiv mittfältare idag.

Däremot bör ju Alexander Farnerud, som förra säsongen blev Årets Mittfältare i Schweiz och nu är på god väg mot en ordinarie plats i Torino, vara högaktuell snart.

***

Jag kom på mig själv när vi i studion mest stod och funderade över hur kört det var för Hammarby att nå en allsvensk kvalplats, att strecket längre ned är betydligt närmare.

Mot Falkenberg hade Bajen möjligen lite oflyt när FFF:s Otoo Martler gjorde ett par svettiga räddningar, men sen det ut som det gjort tidigare.

Jag sa det för någon vecka sen och jag kan upprepa det igen, inget tränarbyte i världen kan dölja det faktum att Hammarby har ett relativt medelmåttigt Superettanlag.

Jag står fast vid att det finns en hel del lag som har minst lika bra spelare och fyra-fem så är klart bättre.

Det är rätt många fotbollsexperter som har stirrat sig blinda på att spelarna tillhör Hammarby, men det räcker liksom inte att tillhöra en stor och anrik klubb med stark publik – du måste vara tillräckligt bra på planen också.

Och då går det inte att år efter år efter år skylla på tränaren. Så enkelt är det inte.

Sen kan du självklart bygga ett LAG också av mindre välbetalda och mindre kända namn. Som Falkenbergs FF gjort.

***

Kanske blir det som Zlatan sa senast, att Kim Källström nu kommer tillbaka med en nytändning för att få visa allt och alla att Hamrén har haft fel.

***

Som sagt, all credd till Arsenal.

Men hur usla var inte Fenerbahce över två matcher, herregud.

***

Frank Lampard stoppar en boll med bägge armarna, sträckta rakt ut från kroppen, i matchen med United.

Hur vi än tolkar handsregeln, exempelvis att skott kom från ett hyggligt nära avstånd, så använde Lampard BÄGGE armarna för att stoppa bollen i en position som inte kan påstås var helt normal.

Så straff, ja. Och straff enligt alla de svenska domare jag varit i kontakt med.

Oavsett vilket.

Jag slogs mest av Lampard fick en fråga efterpt om han kände att han hade tur att domaren inte blåste och Lampard svarade inte att “jo, jag hade nog lite tur där” och inter med det.

För Lampard hävdade på fullaste allvar att det inte alls kunde vara straff och att det blåses för många sådana straffar i “modern fotboll”.

Det är ju exakt sådana uttalanden från stora och vettiga spelare som gör att handsregeln blir ännu rörigare och att kritik mot domare aldrig blir riktig trovärdig eftersom den ALLTID handlar om att är dig själv närmast.

Jag är ju rätt övertygad om Lampard och Chelsea (exempelvis Mourinho) tyckt att det hade varit straff om det skett i andra straffområdet och argumenterat för det.

Och jag tror inte Lampard gick fram till Drogba och Ballack och många andra i sitt lag och påpekade att norske domaren Övrebö dömde helt rätt i den där ödesdigra matchen mot Barcelona.

Byt ut Lampard med vem du vill i toppfotbollen och alla agerar likadant och därför är domarkritik sällan trovärdig eftersom den ALLTID grundar sig i utgången för det egna laget.

***

Tele 2 Arena slår så här långt Friends med 10-0 som evenemangsarena: tillgänglighet, service och stämning.

***

Så här spelar Sverige i U17-VM, nu är det lottat och klart.

***

Ser vi då till de centrala mittfältare som vi har i truppen, så är det alltså två stycken som Hamrén känner är 90-minutersspelare, Albin Ekdal och Pontus Wernbloom.

Det känns inte helt förtroendeingivande, även om JAG tror att Källström och Svensson mycket väl löser en hel match om så krävs.

***

Tänk att Roman Kienast, killen som stapplade omkring i Helsingborgs IF för nåt år sen, sköt Austria Wien till Champions League.

***

Hantverkare, överhuvudtaget…man tror inte att det är sant ibland.

Alla husägare kan intyga.

 

 

Publicerad 2013-08-27 kl 23:32
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons