Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allsvenskan vore tråkigare utan de som säger vad de tycker

Ekwalls blogg

Saker jag lärt mig sen jag skaffade hus, del 267: The Mystery of Löv.

Till slut så ramlar de av, det går aldrig att komma ifrån.

Lika lite som det går att komma ifrån det faktum att de lägger sig någonstans, väldigt ofta på marken där du går, står och bor.

Jag har åtminstone lärt mig att det innebär jobb.

Samt att det kräver en femårig universitetsutbildning för att bli fulländad i ämnet.

Löven kan inte bara ligga där, jag hade lite hoppats på det…att de skulle försvinna i rymden på något vis, förmultnas under ett par veckor eller under snön och sen bara vara borta.

But not.

Det är en större vetenskap än så.

Löven kan förvisso ligga kvar men eftersom det är en jävla massa löv så innebär det att det är för många löv och att de då täcker för stor del av en gräsmatta som då inte andas och dessa löv blir dessutom jävligt bruna och fula och den där förmultningsprocessen tar inte ett par veckor, den tar aldrig slut och vem vill ha det så i sin trädgård?

Annons

Det är bara att plocka upp.

Här finns det då ett flertal tekniker att använda sig av, dels traditionell krattning med plast- eller stålkratta för samling i hög.

Eller sån där svår blåsmaskin. För samling i olika högar.

Högarna ska fördelas för transport. detta kan ske direkt i plastsäck, i rullebör, i stora behållare i annan säck eller direkt på släp eller lastbil. Eller hur fan du vill egentligen.

Löven kan sen transporteras iväg till…ja, säg det. Till olika lövställen. Var de nu finns.

Eller läggas i en speciell lövhög, en stor lövhög där de kan förmultna lite ihop och försvinna någon gång 2027 gånger ytterligare ett år för varje gång du lägger på nya löv, nya höstar.

De kan också brännas.

Om du har någonstans att bränna dom och om du kan pricka en de dagar på året som du får lov att bränna saker. Sådant är förstås reglerat.

Annons

Och för att göra det ännu lite enklare så heter det att “lite löv är det bra om du lämnar kvar på gräsmattan inför vintern”.

Lite löv?

Vad är då lite?

Det är just exakt det som jag funderar på just nu.

***

Jag tror sällan jag sett ett HIF-MFF-derby där ena laget vunnit så enkelt som Malmö vann nu.

Först och främst tror jag det handlar om att Helsingborg är i en ganska djup formsvacka, inget lag som spelar 2-2 hemma mot dagens Syrianska i ett guldrace kan hävda att allt är frid och fröjd.

Och är det något som det här Malmö FF är bra på så är det att hantera lag som inte är tillräckligt bra, därtill har de alldels för starka individualister.

Magnus Eriksson är förstås ett malmöitiskt guldvapen, både som framspelare och målskytt.

Jiloan Hamad likaså, liksom Pontus Jansson.

Men om coach Norling lyckas med att göra Guiilermo Molins till ett minst lika fruktat anfallsvapen som Tokelo Rantie var (fast på ett annat sätt), då tror jag inte att dom går att stoppa i guldjakten.

Annons

Det var i glappet mellan Rantie-försäljningen och “inskolningen” av Molins som Malmö såg rätt svajiga ut.

Nu, när Molins kommit till sin rätt, så känns Malmö FF som ett komplett lag igen.

Å andra sidan: med IFK Göteborgs hysteriska form så finns det inte utrymme för MFF att tappa en enda pinne någonstans på vägen.

Ingenting är över ännu. Det är sällan det.

***

Flyttade verkligen TV4 en match för att Kevin Walker KANSKE (han kan, mot förmodan, åka ut ikväll) skulle kunna vara med i Idol på en fredagkväll.

Ja, frågan lystes upp när Assyriska-GIF Sundsvall först förlades på en fredag och sen på en söndag.

Jag hajade själv till: ska matcher flyttas enbart för att EN spelare ska vara med i ett underhållningsprogram, vad kan inte andra kräva då i en framtid: bokat tvättstugan, farmor fyller år, eget giftermål, köpa ny bil, vara med i lokala gosskören på torget i stan.

Annons

En sak ska vi dock inte glömma i sammanhanget, det är inte ovanligt att matcher flyttas för TV-tablåns skull, det sker hela tiden och tidigare i våras flyttades en match där skälet var att laget gärna ville gå på ett bröllop. Nästan lika rubrikvänligt, om du frågar mig. Om lagen, SEF och TV-kanalen är helt överens så flyttas matcher.

Sen kan vi alltid ifrågasätta om det här hade blivit aktuellt överhuvudtaget om Kevin Walker skulle ha varit med i till exempel “Så ska det låta”, som går på en annan kanal? Men det är väl fördelen med att köpa en rättighet för dyra pengar, att det går att göra hur man vill med den.

I det här fallet blev alla lyckliga i slutändan, visade det sig.

Läs vad TV4:s fotbollschef, Emir, skriver om just det här beslutet.

***

Brommapojkarna går bättre än någonsin på hemmaplan, värt all beundran – och räknar alltså in 900 åskådare till en allsvensk match mot förra årets svenska mästare.

Annons

Det är inte OK.

***

Min lördagskrönika, som numera är en onsdagskrönika, handlade om hur vi såg på Henrik Stensons framgångar i helgen.

Den gav ett väldigt stort och brett genomslag och jag tackar för här och nu för väldigt mycket berömmande tweets, mejl och annat.

Personligen trodde jag mest att jag slog in väldigt öppna dörrar.

Vad tycker du? Läs krönikan HÄR.

***

Visst är det härligt med profiler i allsvenskan som vågar, vill och kan vara någonting annat än att “bollen är rund”.

Jag har inga problem med att Goitom, Molins, Lasse Nilsson eller Alvbåge säger vad de tycker och tänker. Allsvenskan skulle bli fan så mycket tråkigare utan dom.

Men allra roligast är ändå att det fanns många som tog John Alvbåges ironiska MFF-Barcelona-svar på så stort allvar att de ifrågasatte jämförelsen.

***

Annons

Det ska erkännas att jag saknar att få ta del av den dramatik som höstens allsvenska matcher alltid innebär.

Men nu är det som det är.

Något år har TV4 alla rättigheter eller magasin, ett annat år får man kanppt ens komma in med en kamera på matcherna (minns när vi en gång blev förhindrade att komma in på Vångavallen i Trelleborg någon gång på 90-talet, det var stor humor) och en annan gång så kan TV4:s kanaler förvisso äga rättigheten men välja att du ska jobba med annan fotboll eller hur det nu går till.

Det är inget som jag kan styra.

Men jag följer förstås matcherna via rutan, vilket inte gör saknaden mindre stor.

Det jag inte saknar är det sjukt tröttsamma stök som följer i samband med matcherna, det som numera förträngs och viftas bort.

Som om det är OK att stora grupperingar jagar runt överallt för att misshandla varandra (jag utgår från att det är syftet), att restaurang slås sönder och samman, att män går på match i rånarmasker, att poliser slår vilt med batonger, att du får en känsla av – om du hamnar “fel” – att du befinner dig i någon sorts krigszon.

Annons

Jag läser och ser bilder på allt detta och det gör mig mest spyfärdig, inte minst det faktum att det på något vis är accepterat, att det är så här det ska vara.

Och alla skyller på någon annan, det är sen gammalt: det är alltid någon annans fel.

Jag läser i en tidning att supporterföreträdare för en klubb hävdar att 99 procent av alla som går på ett 08-derby sköter sig och är lugna. Jag har bara så svårt att se hur det kan bli som det blir om det nu vore exakt så.

Om det hade varit en liten klick så hade det aldrig varit ett stort problem.

En polis hade det osannolikt dåliga omdömet att ha en dekal på sin hjälm som var, minst sagt, provokativ. Direkt korkat. Men det var en polis och det kan ju inte betyda mycket mer än att det var just en polis och denna polis kan inte riktigt ha förstått sitt uppdrag.

Annons

Andra vittnar om polisiärt övervåld och det vill förstås ingen ha, det vill vi inte ha i ett civiliserat samhälle.

Nu fick polisen kritik för det och för att de var för många och för jävliga. I samband med Hammarby-Gais för att de var för få och gjorde för lite.

Alllting kan inte alltid vara någon annans fel.

Och någonstans struntar jag i vilket.

Vill fans, poliser, klubbar, samhället, Sverige, allsvenskan, samhället, vanligt folk ha ha en miljö runt vissa fotbollsmatcher som ser ut som om de välkomnas till ett slagfält med hotfulla grupper (inklusive poliser) som hatfulla, attackerande och blodtörstiga hundar runt omkring sig – ja, då får det väl vara så.

Skitsamma vems fel det är, jag undrar mest om det är så det här det ska vara?

Men det kanske bara är jag som tycker att det är för jäkla tråkigt?

Annons

***

BP är alltså trea i tabellen för hemmaspel.

***

AIK:s Nabil Bahoui har alla förutsättningar, måste vara given på landslagets januariläger, till att börja med.

Och skillnaden på Djurgårdens Amadou Jawo i rätt miljö, ett kontringsstarkt lag, och i fel (spelförande) miljö är milsvid.

***

Löv is in the air.

 

 

Publicerad 2013-09-27 11:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto