Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Jag kan förstå Hamrén i valet på mitten

Tindra, lite drygt en månad, kör fortfarande 24/7-dieten.

Det vill säga: äter ständigt och jämnt.

Och hon kan konsten, det måste jag ge henne.

Så till den milda grad att hon vid dagens BVC-besök sprängde minimumkurvan för viktutvecklingen.

Allt är förstås en enda lång tävling, det är lka bra att hon lär sig det direkt.

***

Rasmus Elm, alltså, och jag kan förstå Erik Hamrén.

Möjligt att alternativet Svensson/Källström kan andas lite för trögt och vi måste ha någon centralt på mittfältet som kan ta kampen om fart när David Alaba drar iväg.

Erik Hamrén påpekade väldigt tydligt när Kim petades ur truppen att han ar besviken på Kims tempo/ork, jag utgår från att han ser samma “problem” den här gången mot ett motstånd vars vassaste anfallsvapen kommer att vara att ställa om blixtrande snabbt.

Å andra sidan hoppas vi att det är Sverige som för matchen, att det är Sverige som har bollen och då vet vi alla vad Kim Källström kan uträtta. Dels som framspelare och dels som distansskytt.

Jag tror inte att det har varit ett lätt val, främst med tanke på att Rasmus Elm sviktat när det gällt och aldrig riktigt känts bekväm i sitt landslagsspel på senare tid.

Elm måste hitta rätt direkt, finna lite trygghet i sitt spel och helt enkelt MÅ BRA på planen – då vet vi ju att han är ett extremt nyttig mittfältare, han är bra både framåt och bakåt, han har ett snillrikt passningsspel och kan avsluta väldigt bra på många sätt: på volley i straffområdet, i flygande fläng, med känsla eller bara ren och skär skottstyrka (minns frisparken mot Argentina).

Men OM Elm inte flyter in som vi vill, då måste Hamrén fundera på att byta väldigt snart, för Rasmus har inte haft förmågan att lyfta sig i landslaget (på senare tid) efter en sämre start.

***

Disciplinnämndens hårda dom mot Hammarby hamnar mest i en ond cirkel, vilket många varit inne på redan: de som är oskyldiga drabbas (matcher utan publik), Hammarby blir fattigare och får det tuffare att lägga mer pengar på säkerhetsarbetet och jävelskapet går fria från kännbart straff (nej, jag tror inte de bryr sig så mycket om tillträdesförbud, de vill jävlas, inte titta på fotboll).

Du kan fråga dig om den här typen av straff gentemot klubbarna har inneburit att vi fått en bättre miljö på och omkring våra arenor sen de togs i kraft.

Inte direkt.

De har inneburit att klubbar blivit fattigare, oskyldiga drabbats och det känns som om de som vill jävlas bara blivit fler och fler.

Men du kan också fråga dig om det ska finnas bestraffningar av det här slaget eller inte? Det är en svår fråga och på något sätt måste man sätta press på klubbar/arrangörer.

Jag kan tycka att det är fel att straffa en klubb om en individ får för sig att kasta en flaska. Jag tycker inte att man kan ställa en klubb till svars för att folk väljer att misshandla på stan i klubbarnas namn.

Men att en stor grupp individer som går ihop inne på arenan i en gemensam kraft med luvor över huvudet genom låsta dörrar – det är klart att det är ett stort misslyckande av arrangören i sitt säkerhetsarbete, oavsett vem man vill skylla på.

Hur ska man bestraffas för det, för att det inte ska hända igen?

Ja, det är en bra fråga.

Jag har inte svaret.

Det enda jag vet är att jag vill att de som är skyldiga ska få stå still svars för vad de har gjort. Och då menar jag inte att kasta saker och misshandla, även om det är illa nog, utan för att ha “kidnappat” ett evenemang, många av dess besökare, fått matchen avbruten och i slutändan fått Hammarby att stå inför rekordhöga böter.

Jag läser att Hammarby identifierat många av de skyldiga men det STORA problemet (vilket jag påpekat) är att de inte får straff som är kännbara nog.

Därför kan beslutet om böter/tomma läktare möjligen vara ett incitament som KAN vara användbart i en väg som handlar om att ställa de skyldiga till svars: det finns tänkbara belopp som förövarna kan stämmas på, ungefär som fylledansken på Parken i Köpenhamn blev.

Inte för att det hjälper alla oskyldiga som inte får se fotboll när de vill.

Men bestraffad klubb kan få sina pengar tilllbaka och – framförallt – de skyldiga får betala i slutändan.

För om någon ska bestraffas för att svensk fotboll förstörs av jävelskap så är det inte arrangörerna, inte den vanliga publiken, inte SvFF utan de som är grunden till problemet: de som är skyldiga.

***

Än en gång: Österrike är otäckt.

Men jag var på plats på Landskrona IP i september 1990 när Färöarna så sensationellt vann med 1-0 i sin första officiella kvalmatch någonsin.

Österrike är en sak i Wien, en annan sak borta.

Färöarna fick spela i Landskrona den gången eftersom de inte hade någon godkänd plan.

Nu ska de mötas på den konsgräsplanen i Torshavn. Den 15:e oktober.

Jag är inte helt hundra på att det är tre säkra österrikiska poäng i den matchen.

***

För övrigt kallade jag BVC-tjejen för “BVC-tanten”, vilket ju mest var fr att jag “pratade med” Tindra.

Det visade sig att BVC-tanten var nio år yngre än vad jag är.

Så det kan också vara att bli farsa på gamla dagar.

 

Publicerad 2013-10-11 kl 17:40
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons