Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rapport från arabvärldens Finspång

Ekwalls blogg

Rasta Danne säger Finspång.

Jag vet inte, jag har inga erfarenheter av Finspång.

Rasta Danne har förvisso inte världens koll på Al Ain, men han har en jävla koll på Finspång.

Al Ain, utslängt i en öken lite drygt 90 minuters bilväg från Dubai, har förvisso ett mastodontpalats åt shejken men till skillnad från Abu Dhabi och Dubai är det lite mer Förenade Arabemiraten på riktigt.

Inga skyskrapor, inga skrytbyggen, inga isbanor i köpcentrat, inga skidbackar i 40-gradig värme, inget som är för mycket; ja, möjligen som Finspång då, om jag tänker efter.

Däremot ett och annat väldigt amerikaniserat turisthotell med svalkande poolområden och resenärer från hela världen som steker i en hetta som dagtid når olidligt höga gradantal på termometern.

Annons

Jag vet inte varför de valt att åka hit om de nu ändå skulle ta sig till hela vägen till Gulfen, det känns lite som om de bokat ospecificerat och haft förhoppningar om fina Dubai men blivit utslängda till det där stället där borta bakom de finaste av fasader.

Eller så handlar det om att strunta i var du är, bara det är varmt om fan, finns alkohol på hotellet och poolen är soft. Som de britter (såklart) som gick igång stenhårt på allt som serverades i plastgals runt poolbaren igår under någon sorts “poolparty” med Happy Hour och som var så klassiskt blekengelskt packade i stekhettan framåt 15-tiden att jag undrade hur de skulle ta sig vidare i kvällen.

Jag och Rasta-Danne svalkade oss med Sveriges sista träning inför sin första match någonsin i U17-VM.

***

Sixten Mohlin (Malmö FF) – Ramhorn (Kalmar FF), Noah Sonko Sundberg (AIK), Linus Wahlqvist (IFK Norrköping), Ramhorn (Kalmar FF) – Gentrit Citaku (IFK Norrköping), Ali Suljic (Chelsea), Elias Andersson (Helsingborgs IF), Mirza Halvadzic (Malmö FF) – Valmir Berisha (Halmstads BK), Gustav Engvall (IFK Göteborg).

Annons

Så såg Sveriges startelva ut på sista träning inför kvällens möte med Irak (kick off kl 18:00 i Sjuan och här på fotbollskanalen.se).

Noterbart att Isak Ssewankambo (Chelsea) och Erdal Rakip (Malmö FF), tillsammans skulle de kunna vara ett troligt innermittfält, saknas. Isak skadad, Erdal  avstängd.

Av det jag såg på träningen imponerades jag av den 16-årige Suljic (alltså ett år yngre än alla andra) och av HBK:s Berisha.

Men här finns väldigt mycket talang. Såklart. Annars hade de inte varit här.

***

Om du beställer en kaffe och låter den stå en halvtimme, då är den varmare än när du fick den.

Ungefär så hett är det.

***

Om du undrar varför jag benämnde höger- och vänsterbacken som Ramhorn utan förnamn så beror det på att de är två och enäggstvillingar. Omöjliga att skilja på för en oinvigd.

Den ena är Johan och den andra är Sebastian.

Annons

***

Vi kan förstås tycka att Al Ain är en håla i en öken.

Men fotbollsklubben Al Ain FC har en träningsanläggning som ett allsvenskt lag bara kan drömma om, sisådär tio träningsplaner, eget gym och en hyggligt modern arena.

Då ska man vet att snart står en helt nybyggd arena klar i staden, på håll såg den helt fantastisk ut.

***

Sverige är i en grupp med Irak, Mexiko och Nigeria.

Om ni tar en titt på vilka nationer som vunnit U17-VM genom åren, då tror jag ni inser vilken tuff lottning det är:

2001: Frankrike

2003: Brasilien

2005: Mexiko

2007: Nigeria

2009: Schweiz

2011: Mexiko

Matchen mot Irak kan bli helt avgörande för om Sverige tar sig vidare eller inte, eftersom de fyra bästa treorna går till åttondelsfinal från de sex olika grupperna. Läs mer HÄR.

Irak är också helt nya i de här sammanhangen och i två matcher tidigarei år mot irakerna blev det oavgjort i bägge.

Annons

***

Johnson är namnet på vår chaffis i stan.

Han är från Sri Lanka – hela landet är uppbyggt på inhyrd arbetskraft från andra länder – och berättade glatt att han “bara” jobbade sex dagar i veckan och “max” 12 timmar om dagen.

“Dessutom får jag semester”, förklarar Johnson, som om det inte var en rättighet alla hade.

Han kan dra hem när han vill till hemland, men pengarna och levnadsstandarden avgör.

“It is like a poison. It’s hard work, but it’s much better that at home”, menar Johnson.

Han imponerade stort med trådlös wifi i bilen.

De tror jag inte de har så ofta i taxibilarna på Sri Lanka. Eller i Finspång, för den delen.

***

Fotbollskanalens Lorenzo Medici har rankat U17-VM:s – på förhand – största talanger:

10. Franco Acosta (Uruguay, liverppol Fenix) Anfallare Född: 1996-03-05  Längd: 177 cm.

Annons
Kvick och snabb anfallare som har bra målkänsla. Väger fortfarande lite lätt men har talangen för bli en vass anfallare ute i Europa. Påminner lite om landsmannen Nico Lopez.

9. Caio Rangel (Brasilien, Flamengo) Anfallare Född: 1996-01-16  Längd: 172 cm
Ytter-anfallare som gillar utmana och dribbla. Snabb i fötterna och ändå rätt stark i kroppen med tanke på hans längd. Är lite av en Lucas Moura-typ.

8. Leonardo Suarez (Argentina, Boca Juniors) Mittfältare  Född: 1996-03-30  Längd: 162 cm.
Suarez är nog bara något år ifrån att bli ny publikfavorit på La Bombonera. Offensiv mittfältare som är en mycket bra dribbler och har en vass vänsterfot.

7. Matheus Indio (Brasilien, Vasco da Gama) Mittfältare Född: 1996-02-28  Längd: 179 cm
Mycket spelbegåvad mittfältare som både kan ta den defensiva rollen på mitten eller längre fram strax bakom anfallarna. Arsenal har varit ute efter den passnings-begåvade brassen. God frisparksskytt.

Annons

6. Alberto Cerri (Italien, Parma) Anfallare Född: 1996-04-16  Längd: 194 cm
Enormt storväxt anfallare men har ändå bra bollkontroll. Givetvis stark i luften och har ett mycket bra skott. Har redan debuterat för Parma i Serie A. De italienska storklubbarna står på kö för att signa Cerri.

5. Valentino Lazaro (Österrike, Red Bull Salzburg) Mittfältare  Född: 1996-03-24  Längd: 180 cm
Snabb och kvick i rörelserna och är både playmaker och lirare. Österrikaren är en otroligt sevärd spelare och lär bli landets näste storstjärna efter David Alaba. Var ytterst nära att skriva på för Inter 2012.

4. Robert Kenedy Nunes (Brasilien, Fluminense) Anfallare  Född: 1996-02-08  Längd: 182 cm
Förutom ett läckert namn så är det också en riktigt läcker spelare. Har stark fysik och bländande teknik och bra löd i vänsterfoten. Både Real Madrid och Manchester United har visat stort intresse för brassen. Hulks efterträdare?

Annons

3. Kevin Mendez (Uruguay, Penarol) Anfallare  Född: 1996-01-10 Längd: 174 cm
Fräck och företagsam anfallare som kallats för Uruguays Carlos Tevez. Har fin balans och är mycket dribblingsskicklig. Troligen Uruguays näste storspelare. Barcelona har visat intresse för den unge uruguayaren.

2. Alen Halilovic (Kroatien, Dinamo Zagreb) Mittfältare Född: 1996-06-18  Längd: 169 cm
Den blonda håret, den taniga kroppen och den fina tekniken. Det går inte att låta bli att jämföra honom med Luka Modric. Förmodligen dröjer det inte länge förrän de spelar ihop i det kroatiska A-landslaget eftersom Halilovic är en talang utöver det vanliga. Dinamo Zagreb-liraren har sublim teknik och stor spelförståelse.

1. Sebastián Driussi (Argentina, River Plate) Anfallare  Född: 1996-01-09  Längd: 176 cm
Argentinas nästa superstjärna. Driussi har bra bollkontroll, är stark i kroppen och är en vass målskytt. River-anfallaren har jämförts med Sergio Aguero och liknelsen är inte helt fel. Driussi har det mesta för att ta fotbollsvärlden med storm.

Annons

Håll även ögonen på: Success Isaac (Nigeria, Granada), Thiago Mosquito (Brasilien, A. Paranaense), Adrian Grbic (Österrike, Stuttgart), Fran Brodic (Kroatien, Dinamo Zagreb), Valmir Berisha  (Sverige, Halmstad), Gennaro Tutino (Italien, Napoli).

Sett till de första matcher som spelats så imponerade Mosquito (tre mål), Uruguays Mendez och Acosta men knappast Halilovic när Kroatien fick stryk av Marockp.

***

Ett ungdomsmästerskap är ett ungdomsmästerskap, jag tycker att det är extremt intressant men jag tycker inte att det kan jämföras med seniorprestationer (på exempelvis galor) då det är begränsat till en viss ålder.

Det vi har framför oss är alltså ett världsmästerskap för 17-ringar i världens absolut största sport med representanter från HELA världen, från varenda hörn på vårt jordklot.

Sverige är med för allra första gången och matcherna TV-sänds.

Annons

Jag och Rasta-Danne var igår de enda utsända svenska mediarepresentanterna.

Möjligen tittar TT ned på ett stipendium utdelat av Svenska Sportjournalistförbundet, i övrigt ingen: inte Bladet, inte Getingen, inte DN, inte Bildbyrån, inte SvT, inte ens Finspångs Allehanda.

Jag menar inte att det är ett mästerskap som svensk media ska kasta sig iväg på, men jämför gärna med junior-VM i ishockey där Sveriges Tre Kronor tävlar med…ja, är det fem-sex nationer?

Och visst är det långt borta, men du kan flyga till Dubai billigare än det är att ta X2000 från Stockholm till Kalmar (md ett byte) och då går det desutom snabbare att ta sig hit.

Om nu fotboll är nationalsporten så har vi framtidens landslagsstjärnor här och nu.

Det borde vara värt en större bevakning.

***

Idag ser jag dessutom fram emot att få se Issac Success i Nigeria: på tal om häftiga namn.

Annons

***

Rasta-Danne påpekar att Finspång har ett slott, där det en gång byggdes kanoner samt att det är Sveriges sjörikaste kommun.

Bengt Baron och Lotta Neuman är från Finspång.

Jag vill betona att Finspång Allehanda inte existerar.

Men trodde väl ändå ingen på.

Publicerad 2013-10-19 11:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto