Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

10 månader kvar till nästa tävlingsmatch

Dagen efter är alltid dagen efter, en jävulsk dag.

ANNONS

För oss som gillar landslagsfotboll och ser fram emot varenda liten landskamp så är det inte så sexigt att blicka fram emot träningslandskamper under en vår när Sverige ska vara nån sorts perfekt sparringpartner åt redan klara VM-lag eller en EM-kval-lottning i slutet på februari när kvalmatcherna drar igång  någon gång i september.

Det 10 månader till nästa tävlingsmatch.

Så det är inte så mycket den här specifika smällen mot Portugal/Ronaldo som svider så vansinnigt – den kan man på något vis ta – det är det mörker som kommer med ett mästerskapsår då Sverige inte är med.

***

Vad kunde gjorts annorlunda för att rubba Portugal?

Ja, säg det.

Kom gärna med ett konkret förslag som är så realistiskt att vi ska tro att det skulle fungera.

Ett mål i Lissabon, förstås, det hade hjälpt. För det hade gett Sverige (och Portugal) en helt annan ingångssyn på den här matchen. Sverige hade inte behövt chansa lika mycket, portugiserna hade inte haft möjligheten att i samma utsträckning koncentrera sig på att ligga och fiska efter kontringslägen på Ronaldo.

ANNONS

Andra mittbackar som folk skriker efter är ju mest detsamma som alla skrek när vi för inte särskilt längesen hade andra mittbackar och då ville ha nya mittbackar. Jag säger inte att det svenska försvarsspelet varit hundraprocentigt, inte alls, men jag vet inte om det hade hjälpt med Olof Mellberg, Patrik Andersson eller Glenn Hysén i toppslag för att förhindra en Cristiano Ronaldo när han fick härja fritt på passningar från oattackerade medspelare. Eller med Jonas Olsson och/eller Andreas Granqvist, om ni så vill.

Att bara slänga ur sig att “det är mittbackarnas fel, vi måste byta ut dom” är så banalt och mest ett tecken på att man aldrig kan ha spelat fotboll själv förut.

Försvarsspel är mer komplicerat än så.

Sanningen är att vi hade behövt lite mera flyt i några avgörande situationer: Elmanders chans eller Kims frispark i Lissabon, Zlatans vänstervolley eller Sebastian Larssons närskott igår.

ANNONS

Hade någon av de möjligheterna resulterat, då hade förutsättningarna blivit lite annorlunda och möjligheten till ett annat resultat hade varit bättre.

Nu blev det som det varit under stora delar av kvalet: Sverige vågade som mest när vi hade som minst att förlora.

Så snart Erik Hamréns lag hamnat i underläge i detta kval och det har varit lite allt eller inget, när alla tussar ryckts då har det lossnat i offensiven och det känns lite som ett svaghetstecken att ett landslag inte kan släppa loss förrän det börjar bli försent – DÄR har vi ett “problem” som kan ifrågasättas, varför vågar inte spelarna släppa loss innan de har kniven på strupen?

Vi räddade upp det en gång i Tyskland med en mirakelvändning världen aldrig kommer att få se igen, vi löste det i Dublin, på Färöarna och hemma mot Österrike.

ANNONS

Till slut gick det inte längre.

***

En och annan tittare hörde av sig via Twitter och odugligförklarade mig för att jag ställde frågan till Erik Hamrén som löd: “Hade du bestämt dig inför matchen hur du skulle göra med din framtid om det blev förlust?”

Ni får tycka vad ni vill, men frågan måste ställas, det är en del av mitt jobb att ställa obekväma frågor.

Och jag var inte direkt ensam, direkt efter matchen fick han samma fråga från SvT:s Jane Björck, från Radiosporten och lite senare på en presskonferens av alla andra utsända.

Erik Hamrén har ett utgående kontrakt och har sagt att han ville avvakta kvalet, det vore tjänstefel att inte fråga om han hade bestämt sig före matchen huruvida han skulle lägga av eller inte sett till resultatet.

Oavsett om det var tre eller sju minuter efter matchen.

ANNONS

Dessutom hade han ju ett vettigt och sansat svar.

Däremot ställde jag inte frågan “jo, Erik, vad tyckte du om att Gerndt fick spridda burop när han byttes in?” som någon twittrare på allvar kände att jag skulle ställa direkt efter den här matchen…det var inte direkt läge för den frågan, där och då, om man säger så.

***

Det var starkt att trycka in Anders Svensson (som var magnifik) redan i paus, men Hamrén hade nog behövt släppa tilltron på Rasmus Elm, som förvisso var OK i defensivspelet men understundom helt iskall med bollen, redan innan matchen började.

Svenssons förmåga att spela blint, sticka in smart och bryta mönster är (och var) exakt vad det här landslaget behöver.

***

Det här var det svåraste världsmästerskapet att nå av alla, vilket vi ser – inte minst – genom att konstatera att inga nordiska länder är med överhuvudtaget och det har inte hänt sen 1982.

ANNONS

Att få Tyskland i en grupp där bara ettan går vidare direkt och därefter Portugal i ett playoff vågra jag påstå är det svåraste VM-kval som Sverige någonsin har haft.

Det är svårt att jämföra, men jag gör det ändå:

Till VM 1954 kom vi tvåa efter Belgien sen det svenska förbundet förbjudet svenska utlandsproffs att vara med, 1962 fick vi möta Schweiz i en omspelsmatch i Väst-Berlin och förlorade, 1966 spelade vi jämnt med Västtyskland men föll på mållingen, 1970 hade vi Frankrike och Norge i gruppen, lätta segrar mot norrmännen och en hemmavinst mot Frankrike räckte, 1974 besegrade vi Österrike i klassiskt snöomspel i Gelsenkirchen, 1978 kvalade vi i en grupp bestående av Schweiz och Norge, say no more, 1982 var vi inne i den usla Laban-eran och vi kom trea i vår kvalgrupp efter Skottland och Nordirland, 1986 lurades vi på mållinjen av Västtyskland och Portugal när två lag gick vidare från gruppen, 1990 gick till VM tack vare Hyséns monstermatch på Wembley och vi var före ett halvknackigt England i gruppen, 1994 kvalade vi mot Frankrike och vi fick hjälp av Israel som chockslog fransoserna i Paris, 1998 var det Österrike/Andreas Herzog som var tuffaste motståndaren, 2002 kom vi tillbaka efter usel start där Magnus Hedman räddade oss i Slovakien och gnetade oss till en gruppseger över Turkiet i en ganska svag grupp där även tvåan gick vidare, 2006 gick vi vidare som bästa 2:a efter det att Kroatien vunnit gruppen och 2010 kom vi trea i en grupp som Danmark vann före Portugal.

ANNONS

***

Lagkapten Ibrahimovic var rak, ärlig och tydlig efter matchen.

Så även Cristiano Ronaldo, som stannade till hos mig efteråt.

Bägge med samma budskap: Portugal var och är bättre.

***

Ny förbundskapten?

Jag vet inte, ärligt talat.

Ingen kan direkt anklaga Erik Hamrén för att det blev som det blev den här gången, jag tror att uppgiften varit övermäktig även om Bossse Pettersson eller Björn Ranelid varit förbundskapten.

Däremot har Hamrén sett väldigt pressad ut under perioder av kvalet och jag är inte helt hundra på att han mår bra av det tryck och den kritik som oundvikligt kommer från alla håll när man har det jobb han har. Och tar man det för hårt så tror jag det blir jobbigt att vara förbundskapten i längden och då är jag inte säker på att laget mår särskilt bra.

Sen får vi inte glömma, vilket jag tycker att många gör, att Hamrén har med sig Zlatan Ibrahimovic längst fram i båten och det har förstås en väldigt avgörande betydelse när förbundet funderar på en förlängning.

ANNONS

Sett till hur det sett ut de senaste två åren så skulle jag inte vilja ha ett landslag utan en Zlatan i harmoni, även om vi så hade spelat med tolv mittbackar.

Och slutligen så bör det förstås finnas rimliga alternativ till Erik Hamrén.

U17-landslagets Roland Larsson nämner någon och han är en bra man, men han har ansvarat för seniorer en gång i sin karriär. Svedala IF i division 4. Därefter bara ungdomslag. Skulle det vara realistiskt att han plötsligt skulle chefa över fullblodsproffs?

Hasse Backe? Tja, varför inte. Men jag tror inte att Hasse signerade nytt fett TV4-kontrakt för att han längtar efter tränarjobbet igen.

Norrmannen Högsmo som en och annan förordar var förstås en hit under en höst i Djurgården men har nu inlett sin förbundskaptenstjänst med fyra matcher, en oavgjord och tre förluster mot halvdassigt motstånd. Det kan skilja väldigt kort tid på succé och fiasko.

ANNONS

Svennis, säger säkert de som alltid sagt Svennis och då säger jag att those were the days.

Själv tycker jag att Stuart Baxter är det närmaste realistiska alternativet, sett till hans bakgrund, kunskaper och vana vid vad förbundskaptensjobb innebär på alla fronter. Men hur hade han gått ihop med Zlatan?

Det är inte så att det saknas förbundskaptener i världen, men just nu vet jag inte om det finns ett alternativ som vi vet är garanterat bättre än Erik Hamrén.

Och det finns ingenting som säger att vi via Lagerbäck-fotboll hade tagit oss längre än vi gjorde den här gången. Snarare tvärtom.

***

Tommy Körberg i nationalsången var magiskt.

Så bygger du en stämning.

***

Befriande ärlighet varar längst.

***

Ska vi blicka framåt på spelarfronten så är det en annan sak.

Just nu snurrar vi runt på spelare som varit med extremt länge och varit det för att de varit tillräckligt bra – framförallt har ingen varit bättre.

ANNONS

Men dagen kommer allt närmare när bensinen tar slut för Isaksson, Svensson, Källström och Elmander.

Kanske är det dags att så sakteliga börja spela in nytt redan nu, tid kommer åminstone inte att saknas.

Om 10 månader spelar vi vår nästa tävlingsmatch, som sagt.

Det känns som en evighet.

 

 

 

 

 

Publicerad 2013-11-20 kl 11:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto