Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kan HAN vara den joker som får jobbet i MFF?

Borås. Igen.

Känns som story of my workinglife 2013.

Jag har inte gjort så mycket allsvensk fotboll för koncernen, rättare sagt ingen alls, men det har blivit Proffsdrömmen med möten, inspelningar och möten och inspelningar och nu på slutet även en del Europa League.

Däremellan ett och annat besök i en textilbransch som är en del av hobbyverksamhet som jag gärna lägger tid på, när tillfälle ges.

Den här gången utsänd till Knalleland för att ta mig an Elfsborgs betydelselösa match mot Salzburg, kl 21:05 en blåsig torsdagskväll och det är lite som Klas Ingesson säger i lokalpressen: “det här är vårt jobb, det ska göras och det finns ingen anledning att inte ta det på allvar”.

***

Rikard Norling drog iväg alltså så som man kan förvänta sig att Rikard Norling drar, när ingen riktigt förstår att han ska dra.

Jag har nu läst så många “sanningen bakom” Norlings avhopp att jag inser att om allt är sanningar så finns det många sådana.

Däremot verkar det inte råda några som helst tvivel om att en stockholmare alltid kommer få det tufft som chef för Malmö FF, oavsett resultaten – där har vi en sanning som jag tror att alla inblandade kan skruva under på.

Vilket knappast är en sensation, vi var ganska många som påtalade den kulturkrocken redan när MFF valde att anställa Norling.

Sant är att Malmö FF är en klubb som lite för ofta genomsyras av det som en gång har varit. Att lite för många inte vill inse att 2013 inte längre är 1979. Jag skulle inte överraskas en sekund om Norlings intåg, hans stil och speciella ton, har kantats av att stofiler ståtti i olika hörn och påpekat att “ingen ska komma här och tro att han e nåt”.

En annan sanning är att Rikard Norling nu ingått i två olika maktkamper i två stora klubbar där han bägge gångerna försökt få större makt över verksamheten. Det kan inte bara vara klubbarnas fel.

Malmö FF har en hel del att jobba med när det gäller personalpolitiken och det kan inte alltid finnas 20 pers som ska vara med och bestämma vem som helst ska spela på vänster mittfält, därav tio helst ska ha varit med i europacupfinalen 1979. Överdrivet, ja. Men det är uppenbart att Norling tröttnat på för många kockar och det jag hört i rekryteringsprocess av annan tänkbar tränare talar också för att så är fallet. Alla ska lyssna, alla ska säga sitt. Det fungerar inte.

Rikard Norling har bevisat att han är en väldigt bra tränare. Vad som får tränare att tro att de inte längre bara ska vara tränare utan lite sport- och klubbchef också ställer jag mig alltid frågande till. Jag förstår om klubbar tvekar och påpekar att “du är tränare, anställd som sådan och inget annat”.

Det finns en hel del exempel på tränare som gärna velat bli “manager” och som aldrig lyckats skilja på äpplen och päron och då har det blivit pannkaka av allt.

Jag kan också tycka att det är underligt att Norling är med och accepterar den nya organisationen, låter den bli offentlig och sen drar helt plötsligt.

Men Rikard Norling är Rikard Norling. På gott och (ibland) på ont.

***

I Borås säljs inte plastgranar.

Däremot konstgräsgranar.

***

Min onsdagskrönika i Getingen handlar om en intressant lista om vilka sportstjärnor som är mest omskriven i svenska tidningar.

Senare fick jag vet att det är TT som försett den undersökande byrån med de namn som skulle sökas upp.

Alexander “The Mauler” Gustafsson fanns inte med bland de namnen.

Vad är det med gammel-media? Hur långt borta från verkligheten får man lov att vara?

Jag gillar inte sådana där utspel från olika ledare som talar om att “vår sport är mobbad”, men i The Maulers fall börjar det bli allt mer tydligt att han hamnar i skymundan.

***

Ny tränare i Malmö?

Jonas Thern och Henrik Larsson nämns.

Intressanta bägge två, om du frågar mig.

Men Thern har ingen licens och är väldigt engagerad i sitt talangprojekt i Osby.

Henke ser ut att välja Falkenberg (vilket är ett modigt val!) om inte Malmö hinner före.

Fortsätta med Daniel Andersson som chef? Ingen licens och har han tränarerfarenhet nog?

Möjligt att de går på Jörgen Lennartsson eller – för att fullfölja linjen om att 1979 är det som gäller även i år – Roland “Gazellen” Andersson. Men senast Andersson var vi rodret åkte MFF ur allsvenskan och det kan nog leva kvar i minnet, trots allt.

Roland Nilsson? Nja, det är jag inte säker på att alla fans skulle uppskatta och är det något Malmö FF INTE behöver nu så är det en strid mot sina egna.

Jocke Persson tycker jag är ett roligt namn och har visat att han kan med begränsat material i Ängelholm.

Annars känner jag att Jose Morais är en joker som mycket väl kan vara aktuell för jobbet.

***

Jag tror att Elfsborg kör vidare med Klas Ingesson vid rodret även under 2014.

***

Jobbet ska göras, som sagt.

Precis sa nog också kvällens “referee observer” (det är ett tungt uppdrag!) när han landade i snålblåsten inför matchen.

Kyros Vassaras. Från Cypern.

Publicerad 2013-11-28 kl 20:58
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons