Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Du leder ett landslag, du tränar inte ett

Det fick helt enkelt bli några dagar off blogg.

Bland annat i Halmstad där TV-laget i år höll sin traditionstunga julfest över två dagar och utan att gå in på detaljer finns det sämre dagar att ta ett break från sådant som ska sättas på pränt.

Som min gamla kollega, den legendariske brottnings- och orienteringsskribenten Bess Svensson, sa lite klurigt med cigarren på sniskan i mungipan om bättre tillställningar:

“Ibland överlevde vi, ibland inte”.

***

Erik Hamrén fortsätter som svensk förbundskapten i fotboll och ingen kan väl egentligen bli överraskad över det beslutet eftersom det var väldigt väntat.

ANNONS

Ser man det krasst så var den tuffa lottningen med Tyskland i gruppen och Portugal i play off hans fall. Men också hans räddning. Hur det än skulle gå så kunde ingen anklaga Erik Hamrén för att ha “misslyckats”, ingen kunde kräva att Sverige skulle ta sig vidare.

Det hade varit ett annorlunda läge om Sverige lottats mot Ukraina, Grekland eller Kroatien.

Rätt eller fel att kan kör vidare?

Det återstår att se, men 1) det måste alltid finnas glasklara alternativ 2) att välja bort Hamrén var en risk, för det hade kunnat få lagkapten Ibrahimovic att  komma på andra tankar eftersom han väldigt uppenbart trivs med Erik – jag tror inte att den risken var värd att ta.

Och 3) det finns inga pengar som gör det möjligt att plocka ett supernamn utomlands.

Att Erik Hamrén öppet berättar att han ringt Zlatan innan han tog beslutet och att det möjligen påverkat beslutsfattandet är vare sig en skräll eller särskilt underligt: vi har under en lång period haft ett landslag där en superstjärna ger oss möjligheter att ta oss till mästerskap och vi har en superstjärna som bestämmer.

ANNONS

Oavsett om man vill påstå att det finns tio andra på planen som kämpar väl så är det ju så.

Just i det fallet så ser jag Hamréns största utmaning framöver, att integrera fler spelare som verkligen gör skillnad och få fler spelare att tillföra ännu mer vid sidan om Zlatan Ibrahimovic.

Sen må de få lov att vara 17 eller 49 år, det spelar ingen roll.

Det handlar om att hitta rätt, oavsett VEM det är.

Han måste få ihop ett lag som hittar en hyggligt jämn nivå i matcherna och som har självförtroende nog att våga spela ut när det fortfarande står mycket spel och inte – som det varit länge nu – våga som mest när det finns som minst att förlora.

Erik Hamrén måste också lära sig sortera bort vad som sägs och skrivs om honom, allt från de stora mediadrakarna ned till någon TV-krönikör på Östersundsposten.

ANNONS

Det finns nästan tio miljoner svenska förbundskaptener och det kommer alltid vara så att någon eller några andra som tycker att de kan utföra jobbet bättre. Det får man leva med i ett sådant jobb. Men det går inte att ägna kraft åt det för det går inte att förändra.

En förbundskapten har fan så mycket viktigare uppgifter att greppa än att ödsla energi på att läsa eller lyssna på vad någon annan skriver, säger eller tycker.

Ska ha en assisterande förbundskapten med inriktning på försvarsspel?

Nja, jag vet inte riktigt hur det skulle påverka ett A-landslag i fotboll?

Erik Hamrén bestämmer fortfarande hur han filosofi ser ut, jag vet inte om det blir annorlunda för att någon annan coach lägger kraft på försvarsspelet.

Det är ett A-landslag med landets i särklass bästa fotbollsspelare som alla är fullblodsproffs. de spelar sju-åtta landskamper ihop på ett år och de har ibland två vettiga träningspass inför matcherna.

ANNONS

Det är skillnad på det och fem-sex träningar varje vecka, säsong in och säsong ut. Du kan inte påverka eller nöta på samma sätt. Ett landslag är i väldigt hög grad beroende av spelarnas individuella förmåga, tekniskt såväl som taktiskt.

Samt av en förbundskapten som väljer de som spelare som just där och då är de som är de rätta.

Du tränar inte ett A-landslag i fotboll. Du leder ett.

***

Ronaldo, Messi och Ribery.

Ingen överraskning där heller, när de tre kandidaterna till Ballon d’or presenterades.

Du kan diskutera de valen i all oändlighet med det hjälper ingenting till, nu har världens alla förbundskaptener, landslagskaptener och andra röstat och då har det blivit så här.

Jovisst, Zlatan kunde mycket väl ha varit med på den här tre-bästa-listan men får sannolikt lida för att han inte tillhört ett tillräckligt slagkraftigt lag i slutändan.

ANNONS

Den diskussionen har ändå inget facit, lika lite som varför det är så ovanligt att försvarsinriktade storspelare är med i diskussionerna.

Personligen tycker jag det är en större överraskning att Pia Sundhage nominerats till Årets Ledare? Jag misunnar henne ingenting, hon är en rakryggad ledare som är en grym ambassadör.

Men Sverige gick till semifinal i sitt hemma-EM efter en tämligen enkel grupp och kvartsfinalseger över Island.

Det var det minsta som vi kunde förvänta oss. Inte mer. Trots allt.

***

Det händer saker på Fyran, vill jag lova,

Först tog sportchef Pekkari ett steg till TV12, kort därpå ringde fotbollschef Emir Osmanbegovic mig och släppte bomben om att han sagt upp sig och lämnar TV-huset med omedelbar verkan.

Trist, tycker jag.

Emir har varit en engagerad, stark och modig fotbollschef som brunnit mycket för våra sändningar – samt för fotbollen, inte minst.

ANNONS

Tyvärr är det sådant som händer i en föränderlig värld och man vet aldrig riktigt hur framtiden ser ut, vilket jag lovar att ni snart blir varse…

Så här skriver Emir själv om sitt avhopp, läs den på eller mellan rader, men läs den gärna.

***

Adam Alsing är den nya Evander Holyfield.

***

Jag satt i en bil med Sven svävande ovan och runt mig på en E6:a från Stockholm mot Halmstad i samband med VM-lottningen i Brasilien.

Såg den på fotbollskanalens app och bara det kändes unreal, det hade inte varit möjligt på samma sätt vid den senaste VM-lottningen.

Vanligtvis älskar jag lottningar (framförallt kval-lottningar) men jag hade svårt att gå igång på den här.

Precis som i Sydafrika 2010 så blir VM-gruppspelet väldigt utslätat och du har en hel hög matcher som på förhand känns menlösa, det är först när du är på plats som det tänder till…skitsamma om det är Iran-Australien eller Equador-Honduras.

ANNONS

Och just nu känns Brasilien rätt avlägset.

***

Bess sa också, vid en julmiddag på 80-talet med det illustra sällskapet Malmö Idrottsjournalisters Klubb, när han långsamt passerade ett groggbord med allehanda flaskor:

“Så. mina vänner, ska ett julabord se ut”.

 

Publicerad 2013-12-09 kl 21:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto