Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Alldeles för ofta: samma tränarnamn som är aktuella

Egypten, Thailand, Dubai och Thailand under jul- och mellandagarna och en bit in i januari, så har det sett ut de senaste fyra åren.

I år blev det ett knappt dygn i Sandhamn.

Och kvar i mörkret, dagar som aldrig blir dagar, kvällsdystert gråmörker som smälter in i oljesvarta nätter, timme ut och timme in.

Som att bo på Färöarna, där folk rusar ut från kontoren för att få lite ljus när solen sipprar fram mellan bergsklippor och fiskfabriker.

Om vi säger så här 1: det är bara att bita ihop och försöka blicka framåt.

Om vi säger så här 2: en svensk januari med “malmöitiskt” vinterväder gör dig inte särskilt mycket piggare direkt.

ANNONS

***

Det mesta tyder på att Malmö FF blev en fin liten bricka för Ronny Deila i spelet om att trycka upp sin lön i Strömsgodset.

Och nu står de där med Åge Hareide…som bor i Molde, vars fotbollslag just sett sin tränare dra till Cardiff…läget är som läget är för svenska mästarna, när de ska dra igång sin träning på onsdag.

Och det går inte att komma ifrån att klubben har ett rekryteringssystem som är extremt segt och som helst ska involvera åsikter från allt och alla som har – eller har haft – någon ställning i klubben.

Jovisst, det måste bli “rätt” och då måste man vara noggrann, men det kan du aldrig veta till hundra procent (se hur det gick med Norling till slut, rätt men ändå fel, uppenbarligen).

Alla andra större klubbar som sett sina tränare försvinna har löst frågan snabbare än Malmö FF, tillochmed en strulklubb som Hammarby visade snabbt och bestämt vem/vilka de ville ha…och då sk ni veta att MFF “jagat” tränare ganska länge nu, det var ju sannolikt det bidragande skälet till att Rikard Norling valde cashen i Norge: Magnus Haglund uppges ha suttit i X antal “anställningsmöten”, men ingenting hände.

ANNONS

Ronny Deila, 38 år, lät spännande och på alla sätt intressant. Som ett nytänk.

Åge Hareide?

Ja, det är ju en bra man.

Men ack så förutsägbart och jag har ingen aning om hur hungrig han är, har han inte redan gjort det mesta på den här nivån? Är det en tränare för framtiden?

Svenska klubbar har överlag inget mod när de går på jakt efter tränare. Det är same same på listan över intressanta namn, ingen vågar riktigt tänka eller satsa nytt. Senast i raden var väl egentligen Elfsborg som plockade in Magnus Haglund från lilla Laholm, helt utan erfarenhet av toppfotboll.

Möjligen även Halmstads BK med Pep Clotet Ruiz, men han hade varit med som assistent i Malmö FF under Roland Nilsson, och han var nog inte helt scoutad eftersom han inte var i närheten av att vara mogen för ett jobb som huvudtränare på den nivån….där gick HBK rätt mycket på myten om att Pep var mannen bakom MFF:s guld.

ANNONS

Har du en gång varit tränare för ett allsvenskt lag i ett par år så vet du med säkerhet att du alltid kan få ett nytt jobb i en annan allsvensk klubb, så snart det finns lediga jobb.

Tänk att Eric Persson tog in Bob Houghton som ett helt osynat kort 1974 och engelsmannen var då 26 år. Tjugosex år! det gav ju rätt hyggligt resultat för svensk fotboll. med Roy Hodgson (Bobs kompis) på det.

Skulle någon allsvensk klubb våga något liknande idag?

Eller ringer MFF till Tom Prahl eller Anders Grönhagen om Hareide nobbar?

***

Att så många normalt sansade experter, kommentatorer och krönikörer helt tappade koncepten i samband med ishockeyns junior-VM är förvånande.

Perspektiv, för hundan. Per-spek-tiv!

***

Jag hade helt glömt bort hur Sverige helt stänger av när helg- och de förbannade klämdagarna avlöser varandra.

ANNONS

Allting rullar vidare, det finns jobb att göra, uppgifter som ska lösas, planering som måste fixas – men Sverige går i bivack och även om du inte är på semester så skriker alla kläääääääääääämdag och låter sig avskärmas från allting, likt apan som varken hör, ser eller kan prata.

Även inom journalistiken nuförtiden, förr fanns inte ens ordet “klämdag” för någon i mitt yrke, trots att tidningarna inte ens kom ut alla dagar.

“På den tiden” var alla redo att rycka ut. När som helst. När det behövdes.

Nu är det mer som på Försäkringskassan i min bransch.

Jag vet inte om det är bra eller dåligt?

***

Bosse Nilsson, Laban och Liston är säkert redo att ta jobbet.

***

Du ramlar ju inte av en stol direkt när du ser och hör vilka Hammarby värvat så här långt.

Det kan å andra sidan vara ganska bra, Bajen behöver bygga ett LAG och inte en samling sedvanliga lycksökare…sen vet ju ingen om det här blir bättre än det som har varit och framförallt (som jag varit inne på tidigare) jobbar alltid Nanne Bergstrand på sikt.

ANNONS

Intressant är förstås Erik Israelsson, som i flera år varit allsvenskans bästa huvudspelare…däremot inte alltid Nannes förstaval i Kalmar FF, långt därifrån.

***

En dag på en liten ö med enbart båtförbindelse under begränsad turlista – det är vad jag klarar som isolerad.

Jag är ingen båt- skärgårds eller ö-kille.

***

Daniel Majstorovic ser inte ut att bli en billig affär för AIK om de nu vill bryta hans kontrakt.

Och självklart handlar det om mycket mer än bara den där samlingen som Maestro valde att skippa, för så usel som många vill göra gällande att han skulle vara, så dålig är han förstås inte i allsvenskan.

Majstorovic har rotat sig med familjen i Stockholm och har starka intressen i bland annat en ö (med jakt, möjligen med falk?), har vårt att se att han flyttar från stan i en handvändning och i 08-området lär det inte finnas alternativ på tillräckligt hög nivå som han 1) vill spela för och 2) löser hans lån.

ANNONS

Därför tror jag inte att han viker ned sig hur enkelt som helst med ett år kvar på kontraktet.

***

Jag tycker fortfarande Jose Morais vore ett intressant alternativ till MFF och jag känner att Jocke Persson absolut vore spännande att testa.

***

Om vi säger så här: nästa år blir det en längre resa än till Sandhamn.

 

 

Publicerad 2014-01-06 kl 14:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto