Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Rätt mycket har hunnit hända sen MFF firade SM-guld

In i handbollsgruvan.

Det är då januari är som allra bäst: drygt två veckors handbollsjobb med allt vad det brukar innebära, den här gången dessutom i ett Danmark som älskar sporten och som kommer att göra EM-slutspelet till en fest.

Inledde resan idag på mark jag trampat en hel del förut, Baltiskan i Malmö, och det var, som alltid, en fröjd att stråla samman med spelare och ledare inför matchen: handbollsfamiljen omfamnar alltid dig med värme.

Och det är den miljön som rätt ofta gör det här jobbet så fantastiskt kul och spännande – och det är också därför det förhatliga januari blir så mycket roligare än det är.

***

PÅDDEN med mig Olsson ligger ute med årets första inspelning.

Vi fastnade i ett intressant och svårt ämne som inledningsvis handlade om fängelsestraffade (grovt djurplågeri) quarterbacken Michael Vick som fick ett superkontrakt så snart han lämnade murarna men som mynnade ut i kända svenska “fall” som Gerndt och Albornoz.

Vi snuddade vid vår fascination kring Gais nyförvärv, det tunga isländska skägget som är hårdrockare till vardags…Olsson – som kan musik . recenserade.

Bland mycket annat.

Lyssna på PÅDDEN här.

***

Malmö anlitar alltså Åge Hareide och när alla bitar föll på plats så var det nog ganska väntat.

Jag tänker mest på vad som “egentligen har hänt”, nu när Per Ågren lämnat och Daniel Andersson blivit sportchef eller möjligen mest på vad Rikard Norling tänker på (förutom att han sannolikt tänker på dubbel lön, även om det giiiiivetvis inte spelar någon roll).

För även om Ågren inte är huvudskälet till Norling kände sig motarbetad i Malmö FF så var det förstås ingen hemlighet att Norling ville ha någon annan sportchef.

Ja, han ville ha – Daniel Andersson.

Fick Norling aldrig veta att det här var på gång innan han drog till cashen i Norge? Eller fick han det men valde att dra ändå?

Och om han inte hade en aning om vad som pågick bakom kulisserna, vad känner han nu där borta bortom Bergen?

Ingen aning, det är så många turer i och runt Malmö FF och deras ledarpolicy.

Men klart är alltså att klubben har fått bort sin huvudtränare och bytt ut sin sportchef knappt tre månader efter att man säkrade SM-guldet.

***

Baltiska hallen, som är Baltiskan för alla malmöiter, var platsen för min första bevakning som utsänd. En handbollsmatch mellan IFK Malmö (eller om det var Malmö FF) och Hallby.

I Hallby återfanns dåvarande storstjärnan Claes Ribendahl och det var han som huvudpersonen i den korta artikel som låg inramad i botten på en av Kvällspostens sportsidor.

Det var också i Baltiskan som jag tillbringade i stort sett alla vinterlov i samband med inomhusturneringen Skånecupen, en turnering som fortfarande lever vidare.

Här lirade jag även en hel del handboll för Malmö HP mot olika lag, ibland som målvakt men också som mittnia med mycket Bobban-studsinspel på linjen (jag kunde inte skjuta).

Det var redan då – på 80-talet –  en nedgången och sunkig arena.

Nu var den uppfräschad, de gamla grå plastformade stolarna utbytta mot modernare i klarblått, och det var ett lyft.

(Däremot var soffan i den loge som Frau Frick fick låna i ett så pass befläckat skick att den mycket väl kan ha stått där sen 1982 och du vill inte veta vad den varit med om sen dess).

***

Åge Hareide?

Ja, har han bara drivet i blodet så har han kunnandet, erfarenheten och klokheten som krävs för att driva ett lag av den här kaibern.

Då kanske man kan strunta i hur spännande valet är.

Han kommer till en klubb med anhängare som inte bara kommer att kräva framgångar utan även en “attraktiv” fotboll (vad det nu är) med ett passningsorienterat lag och han gör det med en fotbollsfilosofi som inte riktigt är exakt den som Norling jobbat in.

Han kommer också till ett lag som tappat Jiloan Hamad och Johan Dahln och där spelare som Albornoz, Pontus Jansson och Guiilermo Molins kommer att vara sugna om rätt bud kommer i januari.

Det hade inte blivit lätt, inte för någon tränare.

Och det är möjligt att det är just exakt den pressen och den utmaningen som krävs för att 60-åriga Hareide ska anta jobbet med nya friska krafter.

***

Min onsdagskrönika i Getingen handlade om hur många i min bransch tappade alla tänkbara perspektiv under junior-VM i ishockey.

Läs den HÄR.

***

Kan man ändå inte tänka sig att kombinationen Henke Larsson-Celtic-Johan Mjällby innebär att den här “1 april”-storyn mycket väl skulle kunna vara i närheten av lite sanning?

***

Malmö under fredagen och jag hinner luncha med mamma, besöka Greven i Hanssons skoaffär på Södergatan, ta ett snack med klock-Harri och givetvis Danny Wess.

Sen kör vi Bengan Boys vs Världslaget på lördag när Halmstad Arena för första gången är utsåld.

En sväng till Stockholm på söndagskvällen för ett Fotbollskanalen Europa som slutar strax innan jag är beordrad av Redaktör Pol Pot att infinna mig på handbollsmöte i Köpenhamn på måndag morgon.

 

Publicerad 2014-01-09 kl 23:53
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons