Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Så slutade "förhandlingen" med bilhandlaren från PSG

 

Jag är väldigt förtjust i våra gränder uppe på berget här i Ankara.

I dom finns allting du behöver.

I hus så rangliga och ruckliga att du får en känsla av att de ska rasa när som helst inhyses minst två eller tre små affärslokaler på nedre botten.

Det är små, små, små hål i väggen där man specialiserat sig på mjöl, tvål, silver, kaffe, tyger, trädgårdsredskap, kebab, skor eller antikt.

Alla med snäll och hjälpsam turkisk farbror som dricker te och blossar på Pall Mall utan filter.

Jag tycker bäst om diversebutikerna, de som är grändernas motsvarighet till Rusta, Galne Gunnar, Överskottsbolaget och vad de nu kan heta, de som har allt.

På jakt efter rakhyvel stegade jag in i sådan butik och på en yta mindre än en normal gästtoalett hittade jag mjölk, en spade, lottokuponfer, Hello Kitty-leksaker, plasthinkar, ett kilo köttfärs, en Besiktaströja, snören i olika kulörer, en kyckling, tvättmedel och en skylt på en begagnad grävskopa till salu med registreringsskylt täckt av gamla klistermärken på Hakan Sukur i Intertröja.

Snäll farbror rotade fram en engångshyvel bakom en påse studsbollar och en kartong torkade blommor och försökte samtidigt sälja in en trevlig bussresa till Izmir.

***

Stackars Erkan Zengin skulle alltså äntligen få starta i en landskamp, dessutom här i Turkiet där han är väldigt populär, och så blir han sjuk.

***

Ja, vi gillade verkligen vad vi såg av Muamer Tankovic i smålagsspelet på träningen igår, härliga snurrfinter och bra driv i kroppen.

Det är aldrig fel med spelare som har mod och kraft att våga visa i en ny miljö.

Men du ska förstås aldrig dra för stora växlar, allra minst av smålagsspel efter en trött träning där många hade gått av (Zlatan, bland annat) och resten kanske inte körde på i 120 km/h sen de insett startuppställningen på övningen dessförinnan.

Jag och många andra ska och VILL tro på en ung och driven spelare som Tankovic.

Men det är alltid orättvist att dra för stora växlar.

I det fallet har ju Zlatan Ibrahimovic helt rätt när han talar om att det är i klubblaget som unga spelare ska utvecklas, inte i landslaget.

Vi har jublat över “nya” spelare som fått chansen på senare tid, som Tobias Sana, John Guidetti, Emir Bajrami, Mathias Ranegie och ytterligare några, vi har talat om och trott på en ljus och stor framtid i landslaget.

Men en och annan landskamp är alltid nyckfullt att dra för stora växlar på, så länge det går som det går i klubblaget så blir det därefter.

Därför vore det orättvist att skicka iväg Muamer Tankovic till månen efter en träning (eller efter ett lyckat inhopp ikväll), även om det aldrig är fel att tro eller hoppas.

***

Att Areba Aregawi bara varit ute efter ett svenskt medborgarskap och de fördelar som du har med ett sådant i en fridrottsvärld (jämfört med ett etiopiskt) har i min värld varit givet från början.

Jag skrev om det redan i juni förra året och vill minnas att jag fick en del skit för det då. Läs krönikan HÄR.

En och annan friidrottsjournalist ville inte riktigt ta ställning, mest för att inte stöta sig med guldklimpen inför ett VM, vilket var fegt – jag tror inte att de kan ha tagit miste på hur det låg till när Aregawi valde att dra till Etiopien så snart medborgarskapet var klart och dessutom skriva sig där med väldigt mycket förmånligare skattevillkor.

Det är ett klassiskt fall av medborgarskapsdoping.

***

Om ni hade missat det:

Isaksson – Seb Larsson, Rasmus Bengtsson, Antonsson, Pierre Bengtsson – Durmaz, Ekdal, Wernbloom, Kacaniklic – Zlatan, Berg.

Jag är mest nyfiken på Twente-Bengtsson, där har vi en spelande mittback som under lång period visat hög klass med stor pondus i sitt spel (lagkapten) – kan han överföra allt det till spel i landslaget?

Och Marcus Berg som fått ett lyft i Panathinaikos och som vi vet är en striker av hög klass när han är skadefri och i form, vi kan behöva en spelare som tar upp kampen med Elmander och som är både stark i djupled och i straffområdet.

***

Turkiska tidningen Hürriyet presenterade en svensk laguppställning idag som innehöll bland andra Emil Krafth, Martin Olsson (som inte är här), Rasmus Elm (som är skadad) och Johan Elmander (som ju inte direkt vara nära en startplats efter träningen igår).

Då har man inte ägnat mycket tid och känsla på att leta upp korrekta uppgifter.

***

Det fanns de som förundrade sig över att landslaget filade på försvarsuppställning vid frispark, med mur, igår.

Jag kan inte påstå att jag tyckte det var särskilt iögonfallande eller annorlunda.

Rätt ofta har jag åtminstone varit med om det på väldigt mycket lägre nivå och det är svårt att förtränga eftersom jag alltid fick vara en av dom som fick stå och frysa i muren…

***

Landskampen på 19 Maj Stadion är den första som Turkiet spelar utanför Istanbul på över tio år.

Biljetterna såldes slut på trekvart och som vanligt på fotboll i Turkiet så kommer det bli ett jäkla drag, vilket ju bara är kul, inte minst när det handlar om en träningslandskamp.

Jag har dessutom en känsla av att det kommer bli åka av även inne på planen för svensk del, vi måst vara förberedda på det.

***

Det blev ett nytt litet exklusivt möte med Zlatan inför landskampen och som (oftast) rätt avslappnat.

Om ni vill veta mer om hur det gick med den där förhandlingen om att köpa/sälja en bil, sen kamerorna släckts, så kan jag berätta att den aldrig blev av.

***

När jag pratade skägg med Rasmus Bengtsson, han hade riktigt rött sjörövaraktigt, och påpekade att det kanske inte hade samma täta kraft som Olof Mellbergs…då jämförde Rasmus istället med Lundhs.

***

Lille-Anders iscensatte en kvällsresa i Ankara downtown igår, där huvudmålet var en “bra restaurang”.

Han lotsade oss till gata med plastiga kebabhak som hade inkastare, plastbestick och endast serverade vatten och läsk.

Därefter en vådlig resa med blind taxichaufför genom mörka och smått ödelagda gator längs diplomatbyggnader innan vi kunde stega in på svår fiskrestaurang som var creme de la creme.

Men jag och Sundberg var helt överens om att Lille-Anders kommit billigt undan på resans gång, om Långe Lundh varit med hade han tappat det långt innan vi klev in i den blindes taxibil.

Nu blev det godkänt till slut, men kontentan är ändå – för framtida bruk eller om du själv hamnar i samma situation: lita aldrig på österlenson från Svenstorp som guide i turkisk huvudstad.

Här upp på berget, nere i gränderna, där känner han sig mer som hemma.

Publicerad 2014-03-05 kl 15:04
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons