POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Jag har skrivit det förut, igen och igen och igen. Och igen.

Det känns som att jobba i ett ständigt mörker i dessa dagar och då är jag inte någonstans i närheten av den ofattbara tragik som den mördade djurgårdssupporterns allra närmaste tvingas genomlida, nu och för alltid.

Hur vi än gör kommer vi inte ifrån det faktum att vi alla har tragiken omkring oss hela tiden just nu, inte bara via alla tänkbara medier utan precis överallt jag befinner mig så vill människor prata om vad som hänt.

Eller prata och prata: alla uttrycker sin avsky gentemot vad som hände i Helsingborg, inte bara det tragiska dödsfallet utan situationen under ett helt dygn av jävelskap i Helsingborgs innerstad.

De allra flesta ställer sig frågan om det är rimligt att en hel stad ska hållas gisslan av galningar för att det ska spelas en allsvensk fotbollsmatch och jag kan inte annat än hålla med.

Jag förstår att människor som aldrig är intresserade av allsvensk fotboll – och det finns en hel del sådana, även om “vi” fotbollsälskare gärna ignorerar dessa – ifrågasätter om samhället ska ta del av allt det vi fick se i Helsingborg och har sett på så många andra ställen genom åren. Jag säger inte att förstår allt det goda som fotboll och all idrott för med sig i vårt samhälle, men jag kan förstå att de ifrågasätter om det är värt det nr miljön kring vissa fotbollsmatcher (vem som helst kan räkna ut vilka) förvandlas till laglöst land.

Inte oväntat har ALLA – tillochmed Jonas Gardell, surpris surprise – åsikter och lösningar på hur problemet ska lösas.

Jag har inte det.

Däremot har jag genom många år hävdat att den här typen av brott sker och återupprepas då förövaren vet att han (ja, det är män) i stort sett aldrig blir bestraffad för dom.

Elfsborgs Bosse Bank beskriver detta och händelser som berör det resonemanget och tyvärr tror jag han helt rätt.

Alla vet –  även de goda supportrarna, även om de aldrig nämner det eftersom de verkar under presumtiva hot och i många fall är indirekt kidnappade, precis som en del klubbar – vilka grupperingar som styr den tungt kriminella verksamheten i klubbars namn och färger i samband med fotbollsmatcher. Just den verksamhet som jag tror vi måste få bort eftersom jag får en känsla av att de “mindre” aktörerna på den onda sidan är hanterbara.

Jag har skrivit det tidigare och jag tvingas återkomma till att jag “skrivit det tidigare” många gånger eftersom vi talar om en problematik som ständigt dyker upp, glöms bor föret ögonblick, och kommer tillbaka – jag har skrivit att dessa tyngre grupperingar måste samhället (polisen, rättsväsendet) börja infiltrera och söndra i ännu högre grad.

Fotbollsklubbar och supporterorganisationer gör väldigt mycket redan och många klubbars budget för “säkerhetsfrågor” är redan galet hög – men vi kan inte tro att de ska kunna lösa tung kriminalitet.

Det är samhällets ansvar och vi måste kunna kräva att samhällets rättsväsende omhändertar kriminella handlingar även om de så sker i samband med fotbollsmatcher.

Sen kan förstås klubbar ta avstånd på alla olika sätt.

Elfsborg och IFK Göteborg har gjort det när de uttryckligen säger nej till maskerade åskådare. Att inte alla andra klubbar följer efter det exemplet är helt ofattbart. Åtminstone för att visa hur man känner inför den största delen av sin publik, den som inte vill att vi ska ha åskådare på våra fotbollsmatcher som är iklädda rånarmasker över huvudet.

Många frågar sig, för övrigt, varför folk har dessa masker över ansiktet i samband med fotbollsmatcher men frågeställningen är förstås banal. Det är ingen som frågar en bankrånare varför han är maskerad. Syftet kan ett litet barn förstå.

Det är möjligt att en lag är tandlös, det är möjligt att det uppstår komplexa situationer men jag förstår inte varför vi inte får en lagstiftning mot maskering på våra idrottsarenor NU.

Inte minst eftersom det redan finns en sådan lag i samband med demonstrationer, det kan inte vara helt omöjligt att använda sig av exakt samma lag.

Jag läser nu att politiker ska utreda frågan och komma med svar om åtta månader. Vad fan är det som ska utredas? Som tar åtta månader?

Vad var det som inte utreddes i samband med att man införde lagen i samband med demonstrationer, som måste utredas nu?

Nej, en lag eller ett förbud mot maskering hjälper möjligen inte särskilt mycket mot det jävelskap som härskar här och nu – men det signalerar åtminstone vad vi tycker gränsen går för hur du uppträder på ett idrottsevenemang…den gräns som många för längesedan passerat och som många inte ens tror existerar.

Och även om människor bryter mot lagar så innebär ju inte det per automatik att vi inte ska ha några lagar.

Kan ett maskeringsförbud innebära att en enda förövare kan särskiljas, idenitfieras och lagföras, då är det värt det…så känner jag.

För vad vi talar om är brott som kan tyckas vara små men som satta i sitt sammanhang är stora eftersom de drabbar så väldigt många.

Matcher som bryts drabbar tusentals och åter tusentals som betalt entré och rest till arenan. Städer som blir våldszoner drabbar “vanliga” männiksor som inte kan eller vill röra sig fritt, butiker som tvingas stänga, pubar och restauranger som blir sönderslagna.

Det minsta vi kan begära är att de som begår dessa uppenbara brott lagförs och bestraffas för dom, det är möjligt att det är situationer som är komplexa men fotbollsmatcher kan inte betyda att förövare ska få härja fritt i laglöst land. Då får samhälle, politiker, polis hitta en lösning.

Annars är jag övertygad om att vi aldrig ser ett slut på den här typen av brottslighet, alldeles oavsett hur många kloka huvuden som slås ihop i form av supporterorganisationer, krönikörer, klubbar, politiker, Jonas Gardell eller arga, upprörda, ledsna vanliga fotbollsåskådare.

Det finns många som gör och har gjort oerhört fina insatser efter tragiken, jag tycker främst på alla som samlat in massor av pengar till offrets familj, på Bosse “Super Bosse” Andersson och på supporterorganisationer med goda avsikter, klubbledare och många andra som på olika sätt försöker verka till förbättring.

Vackert så.

Men nu måste ansvariga politiker, rättsväsende  och beslutsfattare ta kriminaliteten på allvar och gå till handling.

Nu.

Int sen, när jag har tvingats skriva dessa rader ännu en gång.

 

 

Publicerad 2014-04-02 kl 18:59
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå