POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

En cocktail som Boork hade gillat

En småländsk håla, en alpby, gamla hemtrakter och en väldigt välmående tysk sovstad utanför München.

På resor i ishockeyvärlden, jag gör fyra dokumentärprogram (Exklusivt Ekwall) inför VM, har jag det blivit blandad kompott.

Det har varit givande.

Inte bara att få komma till olika ställen och annorlunda miljöer men också att kunna närmare “en annan” sport (än fotboll).

Jag brukar berömma handbollen för sportens god attityd till omvärlden, att alltid ödmjukt välkomna och försöka omfamna.

Ser vi till hur ishockeyn jobbar så är den likadan, åtminstone av det jag fått uppleva när jag träffat superstjärnor som Foppa Forsberg, Henrik Lundqvist, Zetterberg eller Mats Sundin eller när jag genom åren jobbat med programmen inför ishockey-VM.

Det är alltid dumt att generalisera och jag ska inte göra det, men i fotbollens värld vilar lite för ofta ett lite för stort mått av egoism. Helt i onödan.

Jag hoppas att den vänlighet som jag mött återspeglas på ett tydligt sätt i programmen som sänds dagarna före VM.

***

Här hör du PÅDDEN nr 47: jag och Olsson släpper på lite känslor efter tragedin i Helsingborg.

***

Har allsvenskan redan sett Årets Mål?

Det som Johan Larsson gjorde mot Höcken bör rimligtvis vara en god kandidat.

Och jag anser fortfarande att Larsson är allsvenskans allra bästa offensiva högerback, ingen annan ytterback i serien gjorde lika många poäng förra året och det finns en hel del som talar för att det blir likadant i år.

***

Som på en given signal gav sig förstås Jonas Gardell in i debatten om det jävelskap som ibland utspelas i samband med att det ska spelas allsvenska fotbollsmatcher (eller träningsmatcher i februari mot tyskar).

Vi ska ha respekt för allas åsikter.

Vi ska framförallt respektera att människor som väldigt ofta besöker arenor och den miljö som utspelas på och utanför dessa upplever den annorlunda.

Det aggressiva hatet och det vidriga språket som rätt ofta är kutym på många arenor/matcher kan det säkert finnas någon som tycker är “normalt” eller “passion” (detta, jämte respekt, så misshandlade ordet) men väldigt många känner att det är osmakligt.

Den hotfulla stämning som sprider sig vid vissa matcher där poliser står i rad som skydd för att allt inte ska braka samman kan säkert vissa känna är normal, när jag tror att väldigt många tycker att den oriimlig för att det ska spelas en allsvensk fotbollsmatch och framförallt inte särskilt lustig att röra sig kring.

När det finns de som tycker att förbjudning eldning av bengaliska eldar är OK så känner en hel del att det är rätt jobbigt med röken, brandfaran och (inte minst) avblåsta matcher.

När det finns de som bagatelliserar bort att en 9-åring fått en fallande bengal på kepsen så finns det faktiskt de – inklusive pojken och hans pappa, som DN skriver om – som tycker det är obehagligt. Det kan inte vara så att det måste ske ännu en allvarligt incident för att det ska innebära att ett problem ska tas på allvar.

När supporterorganisationer inte vill förbjuda maskerade människor på fotbollsarenor, så finns det extremt många i vårt samhälle som tycker att det åtminstone är en självklar signal att sända att man är emot att människor går få fotboll med rånarluvor för att dölja sin identitet.

Allt jävelskap som vi ser till vissa matcher och i samband med vissa lags möten är inte överdrivet många, men de är tillräckligt många och allting sammantaget drabbar förbannat många hederliga människor.

Och det är underligt att behöva påpeka, men jag gör det igen: ALLA som går på fotboll är supportrar. Inte bara de som är organiserade i supporterleden. ALLA har rätt en åsikt. även de väldigt många tusen på varje match som inte upplever att det är ok att skrika att någon är en hora eller som upplever att det IBLAND kan vara väldigt jobbigt att bara se och höra den hat- och hotflyllda stämningen som KAN råda på och utanför arenan.

Jag tycker förstås att “deträckernu men ni som hängt med i den här bloggen och på annat sätt vet att jag också tycker att #deträckteredanförväldigtlängesen

Med det sagt så undrar jag hur ofta Jonas Gardell har gått på fotboll?

Eller vad han har för bakgrund i idrottens sfär.

Att det är männens fel att män beter sig som barbarer är nog en hel värld väldigt medveten om sen ganska många hundratals år tillbaka i tiden. Men lika lite som alla som går på fotboll beter sig som svin, lika lite är ALLA män sådana som misshandlar. Inte ens om de är heterosexuella.

Jag skulle säga att rätt många män i världen INTE misshandlar.

Dessutom skriver Gardell om att handbollslandslaget uppvisningsspelade/sparrade (utgår från att Gardell fattade det, att det inte var en VM-match) mot Stockholm Snipers, ett lag bestånde av hbt-personer och att det skulle aldrig fotbollen göra.

Skulle de inte? Det är sällan eller aldrig fotbollslandslaget sparrar mot division 5-lag, det finns inte riktigt tid till det på korta samlingar men OM så vore fallet så tror jag mycket väl att det hade varit möjligt. Varför inte?

Vad Gardell helt bortser från är att Stockholm Snipers har ett lag som sen länge är lika välkommet i fotbollens familj som alla andra. Rätt bra lag, dessutom. Vann division 6 i Stockholm förra året. Utan problem, vad jag vet.

Men har Jonas Gardell talat så har han.

Inväntar ytterligare facit i frågan från Jan Guiilou, Leif GW och Carl Bildt.

***

Jag har inget emot BP men gläds lite åt att Falkenberg lyckades ta tre poäng i sin första allsvenska hemmamatch.

I längden tror jag att Falkenbergs trupp och ekonomiska resurser gör att det blir svårt att hålla sig kvar, men med stark och organiserad defensiv (såg vi även borta mot Malmö) kan de störa vem som helst.

***

Tänk att det blev Augsburg som spräckte Bayern Münchens svit.

***

Och mycket som har sagts och skrivits i veckan har förstås varit bra.

Personligen gillar jag när många av de som tidigare bara slagit ifrån sig och de som är lite mer “hardcore” visar sjukdomsinsikt.

Det vill säga att de inser att det finns problem och att felet inte alltid är förbundets, polisens eller medias.

Sen kan vi alltid diskutera vad som ska eller måste göras. Jag har inte svaret. Jag utgår från att det handlar om väldigt mycket insatser som sammantaget ger resultat.

Möjligt att Gardells linje, att vi förmodligen måste utrota de allra flesta som har ett manligt könsorgan, förmodligen skulle fungera – jag tror dock inte riktigt att den metoden är särskilt lätt och smart att genomföra.

Men viktigast av allt: fönekelse fungerar inte.

Tycker man att media “överdriver” så är det möjligt även om jag inte sett någon sportjournalist skriva (eller säga) att ALLA fotbollsfans är lika skyldiga. Snarare tvärtom. Väldigt ofta påpekas ju att det är en mindre klick (än vad det egentligen är) som ställer till jävelskap. Dessutom tror jag läsarna har ganska bra koll.

Men hur media beskriver verkligheten kan vi alltid diskutera, både hit och dit, men DET är ju inte huvudproblemet här. Det känns snarare som en helt annan fråga som vi kan diskutera en annan gång.

***

PSG:s 3-0-seger över Reims var nog så viktig för fransoserna, det hade varit rätt jobbigt att inleda med en förlust med Zlatan Ibrahimovic på skadelistan.

Då hade pressen hårdnat, frågor ställts och saker börjat snurra i skallen på många,.

Men Reims är Reims, Chelsea i London någonting helt annat.

Den returmatchen blir extremt intressant.

***

Nej, det är ingen liten klick.

Hade det varit en liten klick så hade det inte varit ett stort problem.

***

Ljungby, Briancon, Malmö/Köpenhamn och Ingolstadt…det är en ishockeycocktail som tillochmed skulle imponera på Leif Boork.

 

 

Publicerad 2014-04-05 kl 20:14
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå