Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Zlatan har rätt. Och fel.

Ekwalls blogg

Jag bytte däck på bilen idag, när det var sisådär 27 grader ute och det kan väl sägas att det var på tiden.

Eller jag och jag,  andra bytte ute vid Porsche Center i Segeltorp längs med motorvägen när jag satt och jobbade i bilhallen i väntan på att dra iväg…

…längs en supertrafikerad essingeld hela vägen till Stockholm Stadion, parkerade extremt svårt och var på plats kl 11:09.

Överräcktes en mikrofon av Rasta-Danne för att lösa ett par intervjuer i mixade zonen som var utsatt till 11:10.

Andades ut och såg stora delar av träningspasset på en pressläktare som glödde av gammalt hederligt landslagsgnabb med Långe Lundh i storform och med mig, Sundberg, Lühr och Junior Kücukaclan i skottgluggen, bland annat med en målande beskrivning om stafett i olika former.

Annons

Swisch iväg till Scandic Park för rigg av intervjurum, lämnade in kärran för tvätt hos stans bästa biltvättskillar i garaget, tog en snabb torsklunch stående vid bardisken, gjorde jobbet och full fart till tandläkaren i Kungshuset för den enda tid jag lyckades få/planera in före avresan  till Brasilien.

Med bedövad tunga och vänster kind hängandes som på hunden Hooch direkt till ett inplanerat mördarpass på No18.

Handla lite på det, till T-Centralen för att hämta biljetter till TV-lagets resa på torsdag, posta biljetterna, hem, middag, ett par tvättar i maskin, klippa den del av djungeln som ej hanns klippas igår, ta del av Malmö FF-AIK, jobba lite på det och så den här bloggen.

Men inte mer än så.

***

Erik Hamrén säger att Anders Svensson aldrig har tagit upp problemet om ärlighet med honom.

Anders säger till Disco att han har tagit upp det med Hamrén.

Annons

Vem ljuger? Och varför?

Hela dem här soppan känns inte särskilt snygg när det nu handlar om att någon (jag har ingen aning om vem) på allvar fabulerar.

Det kan jag tycka är mer allvarligt än någonting annat.

***

På tal om ärlighet får vi väl ändå säga att landslagskapten Ibrahimovic sällan hymlar.

Inte minst när han får frågan om hur landslaget ser ut efter Zlatan har lagt ned och han svara att han är orolig.

Han har helt rätt när han betonar att vi inte kan kräva stordåd av Erik Hamrén när han har det material han har just nu. Eller när han säger att det inte är Hamréns uppgift att fostra bra spelare, vilket faktiskt är en ganska vanlig uppfattning hos många.

Ser vi till träningspass har förbundskaptenen några fåtal med laget/spelarna, en hel del av dom är rätt splittrade dessutom när spelare rehabar efter tuffa ligamatcher.

Annons

Förbundskaptenens roll är förstås en helt annan, att få ihop ett LAG (eller en grupp, som det så fint heter) och att vara väldigt taktiskt drillad med faiblesse och känsla för matchcoachning.

Däremot är Zlatan ute och cyklar när han talar om hur svensk fotboll satsar på unga spelare, vilket inte är första gången.

Väldigt många allsvenska lag har på senare år gjort en systematisk satsning på unga spelare och där finns det många att nämna, inte bara Malmö FF, som Zlatan drog en lans för.

BK Häcken, IFK Norrköping, Kalmar FF, Helsingborg, Elfsborg…för att inte tala om Brommapjokarna som hade en av Europas lägsta genomsnittsålder/lag i högstaligor förra året.

Samt Malmö FF, absolut (Filip Helander, Pavel Cibicki med flera).

Men om vi ser till de U17-VM-spelare som Zlatan tycker SKA spela i allsvenskan – och jag är benägen att hålla med honom i viss utsträckning – så hade just Malmö FF tre spelare med i VM-truppen, alla oftast i en startelva när det gällde: Sixten Mohlin, Erdal Rakip och Mirza Halvadzic.

Annons

Bara Rakip har fått speltid att räkna med av Åge Hareide

Däremot är det ganska många i den svenska startelvan från U17-VM som numera spelar allsvenskt eller står väldigt nära gränsen. I AIK, Kalmar, Norrköping, Häcken, Örebro, Helsingbog.

Det är mest Blåvitt som inte anser Gustav Engvall är tillräckligt bra.

Och vi glömmer inte mäktiga Halmstads BK som lät VM-skyttekungen Valmir Berisha spela i U19-laget.

***

4-3-1-2, alltså.

Jag lovar att det kommer sluta som det alltid slutar, med 4-4-2.

***

Malmö FF-AIK var lugn i en halvlek och sen blev det fart. Full fart.

Återigen: du kan aldrig räkna bort AIK, de är vanligtvis ett höstlag.

Robin Quaison kan göra mästerverk när han är på det humöret, Celso Borges kan komma tillbaka som ännu bättre efter VM och Nabil Bahoui kan förstås växla upp.

Och: Malmö FF är guldfavoriter, men är ibland klart sårbara bakåt och jag hävdar återigen att MFF inte spelar “rakare” i år än förra året.

Annons

Med rakt menar åtminstone jag att komma snabbare in mot motståndarens mål. Det gör de inte. Möjligen en eller annan längre passning, men den bollen går snabbt tillbaka till possession-spel igen.

Malmö FF är fortfarande bäst i allsvenskan i den genren, bättre än  fjol.

***

När spelare säger att de går till tränaren om de tycker att något är fel så låter det ju väldigt bra.

Men det är inte sant.

Det händer väldigt sällan och framförallt ska du vara väldigt säker över din roll i laget. De flesta spelarna är sig själva närmast och håller igen för att inte riskera sitt eget skinn.

***

I morgon slipper jag tandläkaren och däcken, men räknar med att gräset växt så att det behöver huggas ned igen.

 

 

Publicerad 2014-05-26 23:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto