POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Klart Everton ville lira fotboll

Vår kungliga servitör ute i Gökboet, på ett berg i en skog, heter förstås Everton.

Jag trodde att det var ett artistnamn men Paulinho förklarar att Everton är ett vanligt brasilianskt namn.

Ungefär som att folk hemma heter Erik.

Nåväl, Everton jobbar kvällstid i vårt Gasthaus och vi har hunnit lär känna honom hyggligt väl eftersom vi oftast är de enda han serverar.

Jag hade noterat att Gökboet inte bara har en konstgjord sjö, ett nöjesfält, getter, sluttningskor, swimmingpool, ugglor, personal i schweiziska folkdräkter, fonduerestaurang och isbana – det finns även en sån där nätomsluten five-a-side-plan.

Så jag frågade Evertom, lite skoj lite på allvar, om det inte var läge att spela lite fotboll.

Effekten var lite som att fråga en svensk servitör om det finns en gaffel i huset.

Everton sa inte bara “ja självklart”, han gav oss en tid och ett gäng andra som skulle vara med. Vi bor mitt ute i ingenstans, men tio killar som vill vara med och lira lite fotboll var en fullständig självklarhet.

Lika självklart som det var att fråga om vi skulle lira lite.

Everton bara så “i morgon kl 17” och sen var det inte mer med det.

***

Vi hann se delar av Tyskland-Ghana på restaurang i Rio och delar på flygplatsen Santos Dumont.

Det var ju en sån underbart härlig VM-match som det känns som om bara Ghana kan bjuda på, när de är på det humöret.

För att inte tala om Tyskland.

Det kanske inte var något för finsmakande fotbollshipsters, för det var fram och det var tillbaka och det var trötta hjärnor och sega ben och det var smått galna sekenser och det var självklart den oslagbara Miroslav Klose.

Det var en VM-match när VM-underhållningen är som allra bäst.

***

Leo Messi, misslyckad i landslaget?

Så här långt är han ju landslaget.

***

På ett flygplan nu (surprise, surprise) mot Brasilia och brassarnas avslutande gruppspelsmöte med Kamerun.

Annars inleddes dagen uppe i berget där Dani Alves höll presskonferens och det var ytterligare en tillställning med en brasiliansk stjärna på podiet som var en imponerande föreställning i sig.

Dels för att Dani Alves satt och svarade på frågor i EN TIMME, det är mer tid än (exempelvis) Ola Toivonen gett svensk media under ett helt VM-kval innan han hetsas iväg till en träning av ledare.

Och dels för att den brasilianske världsstjärnan svarade intressant och etfertänksamt på varenda en fråga. Han svamlade inte iväg någonting och i långa smått invecklade utläggningar pratade han om kritik, känslor, fotboll, media, folket, rasism och under en femminutare mulade han sönder Alan Shearer för att den gamle målskytten sagt något dumt om Fred….vilket i och för sig Alan Shearer inte är ensam om.

Det var lite som att sitta och lyssna på en föreläsning och jag måste erkänna att det var intressant på många sätt. Många av brassarnas VM-spelare tar verkligen chansen att uttrycka sin mening, sina känslor och sin bestämda uppfattning när de väl får möjligheten.

***

Det är ingen hemlighet att jag via Twitter, bloggen och mejl fått frågor om vad jag egentligen gör här i Brasilien.

En hel del har (skämtsamt) undrat om jag egentligen är här och när Bladet kommenterade min insats igår blev jag betygsatt utefter att jag inte syntes i sändningarna.

Helt ärligt, nej det är inte så förbannat roligt om folk inte ser vad jag/vi gör här. Och det är glädjande att många hellre hade sett mer.

Men jag vet inte riktigt vad folk hade förväntat sig. I studion är det fullt och de gör det grymt bra, jag har för övrigt aldrig suttit i någon VM-studio så det är inget annorlunda.  Kommentator var jag en gång 1998 och det ska ni vara glada att ni slipper. Utöver det har TV4 valt att inte ha någon “sidostudio” (som jag haft med Rio-Olof förut) eller annan “bredare” roll.

Nu är jag Fyrans enda fotbollsreporter på plats med uppdraget att punktmarkera Brasilien tillsammans med fotograf Tarlandao och med hjälp av Paulinho Guara.

Och en inslagsreporter gör inslag som beställes av chefer hemifrån inom en tidsram som oftast är max två minuter.

Vi jobbar våra 8-10 timmar om dagen ute på brassarnas camp och vi sitter en hel del i bil (trekvart enkel väg till campen från Gökboket, tre timmar till flygplatsen i Rio) och i flygplan.

Det är inte konstigare än vad andra utsända (kommentatorer reser ännu mer) gör under en VM-mangling men det är givetvis så att andra har roller där de syns och hörs väldigt mycket mer.

Det är som det är med det.

Vi tre gör det som ingår i vårt uppdrag vi fått hemifrån och det blir givetvis väldigt mycket timmars jobb per sekund i rutan men det är inget ovanligt för en inslagsreporter.

Och jag hade varit helt utan ambitioner om jag inte hade önskat mer “airtime” eller en annan större roll men jag tillhör ett lag och spelar utefter de instruktioner som ges, det TV4-lag som får mer positiv credd nu än någonsin tidigare på ett VM…jag gör mitt sjätte VM som utsänd, så det har jag koll på.

Sen är det förstås trist att jobba rätt hårt och dagligen få veta att ingen jävel har sett vad vi gör, jag erkänner gärna det.

Men jag kunde stått i en gruva och borrat ett hål också. Och även om jag jobbar med mitt sjunde VM-slutspel och kanske ser det lite annorlunda så finns det förstås rätt många tusen andra som gärna hade bytt uppdrag med mig.

Det vore förmätet att klaga.

***

Idag rattade Felipe Ferreira dos Anjos rakt in på lyxig churrasceria för sen lunch.

Det var möjligen att ta i för en snabblunch före vår flight, men dels är han hungrig och dels är det vi som pröjsar hans käk…så han är inte helt född bakom en vagn.

Nu känns det som om jag inte behöver äta lunch på en vecka.

***

Det brasilianska mediadrevet är totalt uppeldat över att Felipao 1) inte tränar 2) tränar för dåligt och inte spelar 11 mot 11 lika mycket som de vill och 3) inte byter ut halva laget.

Jag hänger inte riktigt med.

Brassarna hade förvisso en underlig övning häromdagen där alla försvarsspelare skulle rensa inlägg på ett tillslag (det är sant), helst så långt och högt som möjligt men annars vet jag inte vad det ger att träna särskilt mycket och ofta mitt under brinnande VM med bara få dagar mellan macherna?

Och de borde väl ändå veta att Brasilien, framförallt inte Felipao (Scolari), sällan eller aldrig ändrar i sitt lag.

Vid VM-gulden 1994 och 2002 gjordes en ändring i startelvan som inte hade med skada/avstängning att göra. En enda.

Mazinho iställer för Rai -94. Kleberson istället för Juninho Paulista 2002.

Ingen kan ha räknat med att det blir fler ändringar den här gången.

***

David Luiz är en självklar ledare i det här laget, det bevisade han tydligt när han satt vid podiet härmdagen.

***

Vi hann aldrig med någon fotboll med Everton och hans polare, landslaget drog ut på tiden ute vid campen och vi var inte ens nära att hinna tillbaka.

Men en dag innan vi åker hem måste det bli av.

Finns bara tiden är själva fotbollen det minsta problemet.

Så är det här i Brasilien och så heter dom också Everton.

 

Publicerad 2014-06-22 kl 02:36
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå