POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

När jag till slut fick fram en fråga: Fair Play?

Det är vägarna som gäller.

Vi i en skog på ett berg avverkar timmar efter timmar efter timmar på vägarna under våra dagliga etapper.

Det är inte helt riskfritt.

Brassarna släpper inte gärna på gaspedalen och bryr sig inte särskilt mycket om det är trånga knixiga bergsvägar eller små smala byar som ska passeras – för att tala klarspråk: folk kör som idioter.

Varannan skrotbil, för det är vad de flesta är, är en rullande livsfara bland hundar, kossor, barn, moppar, cyklar, åsnor och alla andra skrotbilar som gärna delar på vägarna i våra krokar.

Vi har sett fem-sex rätt feta olyckor bara runt Teresopolis och med dom väldigt jobbiga personskador eftersom gamla folkbubblor och slitna 60-talslastbilar inte direkt är det bästa skyddet när det smäller.

Den senaste, sent igår kväll på väg hem till Gökboet från Brasiliens läger, “drabbade” oss när någon galen lirare i hög fart kommit fel på en liten bro mitt i en by och vält bilen.

Över hela bron.

Den enda vägen till vårt hotell.

Och alla ni som en gång väntat på en brasiliansk bärgningsbil i en skog på ett berg, ni vet att det kan ta sin tid.

***

Nog för att det kan bli Sydamerikas VM, inte helt oväntat, så tar de förstås lite “död” på sig själva på den sida som Brasilien befinner sig.

Brasilien-Chile i ena åttondelen, Uruguay-Colombia i den andra . Vinnarna möter varandra i en kvart och fyra sydamerikanska lag blir ett per automatik.

Å andra sidan har vi garanterat sydamerikanskt i en av semifinalerna.

***

Ingen frågar sig längre “varför är Leo Messi misslyckad i landslaget”, vilket förvisso var något överdrivet.

Han bär sannerligen sitt Argentina.

***

Det var lite stort att få träffa Casagrande.

***

Tänk dig Karl-Erik Nilsson flyga in några miljoner cash för att Zlatan och Co krävt mer betalt.

***

Diskussionen om det överhettade klimatet som uppstår när en människa biter en annan människa på en fotbollsplan har uppstått igen.

Möjligen lite överraskande den här gången, kan jag tycka, eftersom det ändå är tredje gången som Luis Suarez tar till tänderna. På en fotbollsplan (jag vågar inte ana hur det är när han blir arg hemma).

Nej, en medveten handling i form av armbåge eller tackling i syfte att enbart skada tar förstås hårdare än ett litet bett. Men för det första är det ingen tävling om vad som egentligen gör mest ont och dessutom är det inte effekten av handlandet som gör att Suarez blir korsfäst över hela världen,

Det är förstås beteendet.

Om en spelare skulle få för sig att kissa på andra spelare så hade inte heller det varit lika illa som ett par dobbar över knät, men rätt många hade frågat vad fan det var frågan om. Framförallt om det skedde för tredje gången, På en fotbollsplan.

Sen är det förstås en delikat fråga fråga för Fifa hur de borde bedöma Suarez i avstängningsfrågan. Han borde rimligtvis ha bedömts i VM för detta enda “VM-bettet” och inte för hur hans bitande historia ser ut.

Eller lägger Fifa nu någon vikt vid hur många brutala attacker som Frankrikes Sakho stått för  sin karriär när hans armbåge mot Equador ska bedömas?

***

Efter en vecka utan lycka fick jag till slut fram en fråga på Brasiliens presskonferens.

Till Luiz Gustavo.

Frågan, som jag länge hoppats få besvarad, handlade om hur spelare ser på fair play. Om spelare på den här nivån överhuvudtaget bryr sig när de alla vill vinna till varje pris.

Nu är Luiz Gustavo en något Bundesligapräglad man och jag upplever honom som en “ärlig spelare”, men svaret var ändå intressant.

Eftertänksamt svarade han aäven om ALLA vill vinna till varje pris så vill han att de ska ha skett under formerna till Fair Play.

Jag är inte helt säker på att alla tänker likadant och det är klart att Luiz Gustavo inte skulle säga annat, även om han tänkte annorlunda.

***

På vägarna igen.

Nedför berget.

Mot åttondelsifinalen Brasilien-Chile, mot Belo Horizonte.

Vår chaufför, Felipe Ferreira dos Anjos, rattar oss stabilt som vanligt.

Jag längst fram, Tarlandao bakom mig och Pastor Paulinho bakom Felipe Ferreira dos Anjos.

Vi brukar prata om vattenmelon och sånt och vi brukar gnabba lite om vem är mest hungrig.

Felipe Ferreira dos Anjos säger inte så mycket och vilar sina enorma labbar på ratten.

Vi är som en enda stor familj som bor i en Fiat Duplo.

Publicerad 2014-06-26 kl 16:38
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå