POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Bye, bye Gökboet

Vi har lämnat Gökboet.

Sannolikt för evigt.

Det känns lite sorgligt på sitt sätt.

Förvisso har veckorna i Gökboet varit så långt från Brasilien som det överhuvudtaget går att komma när du är i Brasilien, men det har varit ganska behagligt att ena dan köra kaos i Sao Paulo eller Fortalezza, och nästa promenixa bland getter, konstgjorda sjöar, sluttningskor, gasthaus, timmerstugor, stubbar med inbyggda högtalare, bergstoppar indränkta i moln och personal i schweiziska joddlardräkter.

Det går liksom inte att komma ifrån att det varit en sån där upplevelse att bo där ute i ingenstans, som i en saga på nåt vis och idag gick hela vägen bort mot början av själva berget, tryckte ena handflatan mot ganska hårt för att se om det var en kuliss som man kunde rucka lite på.

Men antingen så hade snickarna gjort ett gott jobb eller så var Gökboet verkligen på riktig (men jag är skeptisk).

***

Alltså, detta VM.

Ingen kan påstå att Argentina-Schweiz var en åttondelsfinal som välte några kiosker men avslutningen, ja jävlar.

Och när vi just hämtat andan och återhäntat oss något, då fick vi Vilda Västern i full speed: Belgien-USA!

Jag glömmer alltid så lätt, men jag kan inte påminna mig om särskilt många VM under min livstid som lyckats bjuda på så här många sköna matcher, så här mycket dramatik även om jag älskade VM 1982 och för den delen rätt mycket av dynamiten under 1986.

***

Jag har ingen aning om hur mycket politik som spelar in i slutändan, men det är klart att Jonas Eriksson kommer att kunna bli aktuell för en final.

Han är bra nog och har visat det i tre raka matcher.

Sen spelar annat in.

Howard Webb dömde finalen för fyra år sen, det kan vara läge före en domare som inte kommer från Europa.

Går ett sydamerikanskt och ett europeiskt land till en final, ja då kanske man väljer någon från en helt annan kontinent.

Och så vidare.

Eller så har de som väljer domare insett att det är 2014 och helt enkelt väljer den som de tycke är bäst OCH från en nation som inte har några känningar någonstans på något vis och i det fallet blir förstås Jonas Eriksson aktuell.

***

Jag, Tarlandao och Paulinho har ni varit i brasselägret så pass länge att vi känner oss lite som en i familjen och börjar känna våra brassekollegor till namn.

***

Arjen Robben?

Ingen kan påstå annat att han så här långt är en av VM:s absolut mest betydelsefulla spelare.

Han är för Holland vad Messi är för Argentina, Neymar för Brasilien, James Rodriguez varit för Colombia för att ta några nationer med spelare som sticker ut väldigt mycket mer än själva L-A-G-E-T (Tyskland, Belgien, Costa Rica, Frankrike).

Det är en sak och han ska ha all tänkbar credd för det.

Men Arjen Robben är också omdiskuterad och väldigt illa omtyckt på sina håll (scrolla genom Twitter efter åttondelen och de mest sansade människor jag känner vräkte ut sin avsky) – jag kan ha viss förståelse för det.

Rätt många läser ju av att Robben ständigt väljer att teatraliskt spela över, rätt ofta helt i onödan vilket ju gör att man tror att han filmar när han egentligen inte gör det.

Det är onödigt och det drabbar mest honom själv, dels blir han illa omtyckt av väldigt många och dels sätter han sig i en sits där han inte får det han kanske ska ha – enligt devisen “äh, han filmade nog”.

Men det jag ogillar allra mest med Arjens Robbens (och det finns andra) agerande är att han nästan alltid väljer att söka upp en frispark/straff, att det blir ändamålet istället för att ta sig förbi motståndaren, vilket han ju är ytterst kapabel till.

Ser Robben en fot trampar han på den för att falla, ser han ett ben springer han i det och lägger sig och han är så bra på det att det i hans fart och med hans tyngdpunkt ibland är omöjligt att skilja det från en förseelse eller inte.

Det är skilland på den typen av ren och skär oärlighet än att överdriva en situation för att överhuvudtaget få någonting i en närkamp där den försvarande spelaren stoppar dig med ojusta medel.

Om det är straff i kampen med Marquez?

Kanske, kanske inte.

Det är omöjligt att avgöra via TV-bilder, även om luttrade experter definivit säger JA. Och lika många andra säger NEJ.

Vad vi däremot vet är att Arjen Robben i den situationen skulle kunna tänka sig att göra allt för att försöka få en straff, oavsett vilket.

Och det är ju mest det som jag känner är trist. Oavsett vilket.

***

En hel del filmsnuttar från VM (och Gökboet) får du om du följer mig på Instagram, finns där under @patrickekwall

***

Ja, Tim Howard var en vägg – men jag förstod aldrig varför belgarna (utom Lukaku) envisades med att ta alla avslut i “fria lägen” längs med gräset på en målvakt som alltid går lågt och helst vill agera med ben/fötter i de situationerna.

***

Tänk att Chile var en ribba i slutminuterna från att slå ut Brasilien, tänk att Schweiz var en stolpe på slutet från att skicka in Argentina i ett straffdrama.

Ja, även Tyskland kände nog viss oro mot Algeriet och Holland trodde vi väl nästan var på väg ut mot Mexiko med tio minuter kvar.

Alla åttondelar, förutom möjligen den ganska öppna historien Costa Rica-Grekland, har slutat som väntat me ändå kan man inte vara säkert på någonting överhuvudtaget i detta VM.

Visst är det fantastiskt?

***

Alltså, brassarnas Argentina-hat…oj, oj, oj.

Betydligt tyngre än jag trodde.

Vi satt i Brasiliens mediacenter och såg Argentina-Schweiz och det var ordentligt jubel så snart Schweiz anföll och väldigt ljudliga suckar när Argentina gjorde mål.

Överhuvudtaget är brassarnas inte överdrivet förtjusta i att “de stora” går vidare, skadeglädjen när Spanien, England, Italien fösvann var märkbar.

***

Belgien har farten, kraften, självförtroendet, klokheten och – truppen!

De kan mycket väl slå Argentina är känslan och de kan absolut ta sig hela vägen till Maracana.

***

Det var fullständigt fullknökat på Granja Comary idag, allt fler söker sig till Brasiliens VM-camp nu när VM smalnar.

Alla som var där var nog inte helt nöjda med att Brasilien släpade fram en avbytare (Ramires) och en spelare som inte komma lira en sekund i mästerskapet, tredjemålvakten (Victor).

Det var sannerligen snålt, även om Victor från Atletico Mineiro var intressant att lyssna till när man sovrat bort allt religiöst mumbojumbo så har han ju knappast så mycket mer att göra i detta VM än att träna med laget och sitta på bänken.

BBC hade inte direkt laddat med frågor till honom, om vi säger så.

Inte jag heller.

***

Det går inte att lita på någon längre.

Spana in det här klippet från Globo, där en kille i rullstol plötsligt reser sig upp och rusar ut på planen i matchen USA-Belgien.

Ni som brukar gnälla om att det är lätt att springa på svenska arenor och att det tar lång tid innan någon fångar upp den som springer in – ka, det går inte snabbare på en VM-arena med all den säkerhet som finns tilldelad där.

***

Visst, det kan bli Argentina-Holland och alla pratar om just den semin kontra Brasilien-Tyskland på andra sidan.

Men jag säger bara: Holland-Belgien!

Det skulle jag inte ha något emot att se.

***

Nattflyget till Fortaleza nu.

Avgår midnatt, landar vid 03:15.

En omvänd fakir.

Mot första kvarten, mot sista tolv dagarna, dags att öka tempot.

Publicerad 2014-07-02 kl 04:09
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå