Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Det här med svenska lag som ska köra rotationssystem…

Att landa är konsten efter ett fem-veckors-VM .

Det kräver sin rutin.

Och det får ta sin tid.

Sitter du ena veckan med händerna fulla av jobb, jobb, jobb, resor, resor, resor och en final på Maracana för att i nästa vecka ta dig an lite ledighet, familjeysslor och sådant som inte är konstigare än att gå ut med soporna – då handlar det om att sakta men säkert acklamatisera dig.

Det kan låta som den enklaste sak i världen…och möjligen som ett i-landsproblem, jag är medveten om det…men det är en process.

Först släpper du garden något och blir lite krasslig.

Sen hamnar du i ett läge där kroppen inte riktigt har förstått att du inte behöver tänka på vilka jobb du ska producera för dagen.

Och i slutskedet så kan det vara nödvändigt med nån sorts avgiftning i en mild behandlingsform och mitt fall innebar det att jag åkte till ett folktomt Tele 2 Arena för att de Brommapojkarna-Crusaders i Europa League-kval.

Sen sa det pang!

Och jag sov djupt och tungt i tolv timmar.

En kropp och knopp hade landat. I verkligheten.

***

Nu är jag ju sällan helt ledig på det viset.

Det blev en söndagskrönika på ett tema som är aktuellt och på sitt sätt väldigt intressant – hur spelare som misslyckats ute i Europa vänder hem och presenteras som hjältar.

Läs den här.

***

Rätt ofta är de allsvenska sommarmånaderna de allra mest intressanta, inte minst för ett transferfönster som får klubbar att fladdra till men också för att europaspelet träder in och det händer alltid någonting då.

De – och det finns en och annan – som alltid basunerar ut någon gång i slutet på april att “nu är det kört!” glömmer alltid hur det brukar bli under sommaren.

Lag som kommer tillbaka, lag som ramlar ihop, lag som tappar spelare, lag som får spelare och lag som ägnar mer kraft åt europaspel än nästa match i allsvenskan.

Det är klart att Häcken kommer påverkas av att Moestapha El Kabir försvunnit, klart att AIK påverkas av rykteskaruseller in- och utköp, givet att Helsingborg mår konstigt av ALLT på en gång, självklart att Elfsborg fått en klassisk sommarsvacka, underligt om Malmö FF inte behöver tid för att få ihop både nytt lag och nytt tänk kring laguttagningar, glasklart att Mjällby är en klubb som gungar sedan man återigen kommit fram till att allting måste vara tränarens fel.

Bland mycket annat.

***

Den som följt Henrik Larsson under hans långa framgångsrika karriär har nog sällan sett honom så lycklig som efter Falkenbergs övertygande 4-1 på AIK inför fullsatta läktare i den halländska sommaridyllen.

Ännu ett exempel på hur mycket tränarrollen betyder för Henrik och hur han brinner för dem.

***

För övrigt är världen sjuk när du ser vad som sker i Gaza/Israel och/eller nedskjutningen av MA-planet i Ryssland/Ukraina.

***

IFK Norrköping kan inte anklagas för att spela snålt.

Och Emir Kujovic kan mycket väl vara skillnaden för Peking i höst.

***

Annars undrar man ju Jose Mourinho eller Sir Alex kommer till Strandvallen i Mjällby förr eller senare?

Eller om det möjligen, möjligen, möjligen kan vara så att det är fel på spelare eller klubbens ledning?

Någon gång?

***

Vad har Elfsborg pysslat med under sommaruppehållet?

För även om lagledningen ville höja Inter Baku från Azerbadzijan till skyarna som ett lag från Bundesliga och även om BP har viss form just nu så spelades matcherna i Borås. Och även om IFK Norrköping gör en del mål så handlar det nog mest om att formen är ett fiasko.

Hade Grands nattklubb öppet dygnet runt under ledigheten?

***

Man undrar ju hur Niclas Eliasson kände när han åkte “hem” till Falkenberg som en kille i det STORA laget – och så fick han vända hem med 4-1 i arslet.

***

När AIK gick till Europa League-gruppspelet senast var det nätt och jämna de slog ut ett gäng från Färöarna i den inledande omgången.

Sämre resultat mot vilt kämpande skitlag behöver inte säga så mycket.

***

Det här med att svenska lag ska leka med rotationssystem, jag är skeptisk.

Det är väl en sak om man spelar två-tre matcher i veckan, vecka ut och vecka in när väl Champions League dragit igång och du är med där och möter Man City ena dagen och Barcelona den andra.

Men Ventspils och Kalmar FF?

Under två veckor på sommaren efter en tid ledighet inte särskilt långt bakom..

Blir resultaten bättre eller blir de sämre?

Jag är klart skeptisk.

Istället för att spela med det man brukar spela med, istället för att stärka det man redan har och som bevisligen varit lyckat -då ska man införa en sorts rutin som du sällan eller aldrig har haft förut.

Du ska spela med kraftigt förändrade startelvor i nya matcher för att maximera prestationerna. Men när svenska lag gör sånt här under kortare perioder tycker jag snarare att allt blir sämre istället.

***

Nu gäller det att få fart på kroppen också.

Därför kör jag två TV-lagsmatcher i veckan: Lysekil (Gullmarsvallen) på torsdag och Halmstad (Sannarps IP) på lördag.

För när du väl landat och planat ut, då gäller det att inte släppa greppet helt.

 

Publicerad 2014-07-21 kl 01:09
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons