Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

20 år idag!

31 juli 1994.

Jag kan minnas dagen som igår.

Tog tåget från Malmö, en taxi från Stockholm Central för 68 kronor till Norr Mälarstrand 20 och packade in mina väskor fem trappor upp, i en tvåa utan kök som hyrdes av fru Anna-Maria Wallenberg-Eek (viktigt med två e i Eek).

En kvällspromenad i sol som strålade över Riddarfjärden, smått förvirrad i kvarter jag aldrig besök, för att bekanta mig med området , avslutades på Lemon Bar mittemot Rådhuset som öppnade just denna kväll, den 31 juli 1994.

Morgonen därpå åkte jag till TV4-huset som låg i några baracker i en gränd bakom Stockholm Stadion.

Tanken var att jag skulle hjälpa kanalen att starta upp den nystartade sportredaktionen under en kortare period och väl på plats träffade jag nya arbetskamrater som Hasse Pekkari, Artur Ringart, Mattan Pettersson, Peppe Eng, Robban Perlskog, Jensa Tolgraven,  Jihde, Björn Andersson, Johan Spindler, Malin Holm, Tuss Eng, Lotta Pettersson,  Leffe Lindroth, Yvette Pettersson och några till.

Vi hade bestämt, jag och Ringart, att jag skulle stanna i sex månader.

20 år senare är jag fortfarande kvar i stan.

Med allt vad det har inneburit, med allt vad jag upplevt, med allt vad det gett, med Wilma, 15 och Tindra, 10 månader, med ett yrkesliv som jag aldrig hade kunnat föreställa mig.

Därför känns den här dagen lite speciell, den gör faktiskt det: 20 år som på alla sätt förändrade mitt liv.

Jag skulle stanna i sex månader, så var det sagt.

På pricken 20 år senare är jag fortfarande kvar.

Jag ångrar inte en sekund, inte ett ögonblick, inte någonting.

***

Vi ska inte glömma att när Malmö FF föll ihop med 4-1 mot Dinamo Zagreb för några år sen så var de väldigt nära (Pontus Jansson-nick, va?) att vända på steken hemma.

Sparta Prag är ett väldigt bra lag, men det är två helt olika lag hemma och borta.

Därför tror jag att de där två målen som MFF ändå gjorde i Prag kan vara guld värda. 2-0 känns inte helt omöjligt, inte 3-1 heller.

Men det kommer att krävas lite mer än vanligt och en minimering av simpla misstag.

***

Jag har varit på plats när taket på Friends öppnas/stängs.

Det är ett företag utan dess like.

Området inne på arenan måste – mer eller mindre – evakueras. Det kräver utbildad personal och en öppningsprocedur som långt ifrån handlar om att trycka på en knapp.

Det handar också om beslut som måstet tas av en inre krets efter ett antal kongressdagar i regeringskansliet (nä, såklart inte – men typ).

Jag har sett tak stängas i Wimbledon, Melbourne och en del andra ställen.

Det går blixtsnabbt, tycks enkelt.

Det är förstås en av många frågor kring Friends och taket: varför har man gjort proceduren så komplicerad?

Känslan är att det kan gå tre dagar efter det att det egentligen börjat regna innan någon bestämt att man får lov att inleda proceduren med att stänga staket.

***

Melker Hallberg till Udinese och Robin Quaison till Palermo, man hoppas ju ingenting annat än allting gott.

Men är det verkligen rätt väg att gå där de står just nu? Handlar det inte om klubbar som chansar hejvilt och som har en historia av att låna ut spelare hit som dit, där 10, 15, 20 miljoner är en droppe i havet för en sådan chans?

Senaste svenska förvärven till Udinese är Andreas Landgren, Joel Ekstrand och Mathias Ranegie – oklart hur många A-lagsmatcher i Serie A som de har fått ihop tillsammans. men det kan inte vara särskilt många. Även Henok Goitom värvades av Udinese en gång.

Däremot känns det lite tryggare med Carlos Strandberg och Borussia Dortmund.

Känslan är att Dortmund är en klubb som scoutar seriöst och inte köper annat än sådant de tror på från grunden. Idag har de två spelare utlånade, bägge tyskar.

Sen kan det alltid gå som det går, det finns inga garantier.

Framförallt inte när det gäller Carlos Strandberg.

Han är så pass utvecklad rent fysiskt att han kanske aldrig blir bättre än vad han är i dag. Men med lite tålamod och god coaching…herregud, Carlos Strandberg kan bli hur jävla bra som helst.

Vilket jag tror att Borussia Dortmunds ledning också insett.

***

Alla dom här jippomatcherna i USA, Asien, Australien och allt vad det kan vara…när började man ta dom på allvar egentligen?

***

Olof Mellberg drar alltså från FCK efter en säsong.

Lägger han av nu?

USA?

Eller tar han en allsvensk sväng i Brommapojkarna, nästgårds till villan i ett svårt område som jag är relativt bekant med?

Något har han uppenbarligen bestämt sig för, jag tror inte att Olof Mellberg lämnar ett avtal för att han tycker att det är roligt. Och känslan är att FCK inte bara säger upp det, det känns väl dyrt.

***

Ett  ledningsmål för Malmö FF i hygglig tid, vilket kan vara i 2:a halvlek och sen ett sanslöst tryck framåt inför upeldad hemmapublik.

Det är ju inte alls omöjligt.

***

Senaste Mixade Zonen med Veckans Lag. Och annat.

***

Lemon Bar ligger kvar, mitt emot Rådhuset. Exakt 20 år senare. Att en kvartersbar överlevt så länge med samma namn är förstås häpnadsväckande.

***

Chippen is back.

Det är sådant man gillar ändå.

Som Olsson sa i senaste Pådden, det är definitivt ett tillfälle som gör att man skulle kunna tänka sig att gå och se Mjällby frivilligt. bara en sådan sak.

För övrigt skriver jag om sommarens allsvenska karusell här.

***

Sommaren 1994, alltså.

På något vis alltid värd att minnas.

Idag, igår, för 20 år sen och för all framtid.

Publicerad 2014-07-31 kl 10:58
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons