Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Läget just nu? Mirakel krävs inte längre

Ekwalls blogg

Augusti hamnar alltid lite på mellis.

Du vet aldrig om du är med i matchen, om det är halvsemester, om du ska öka med full speed eller ligger och småbromsa i kurvorna.

Det är först i september – lagom till landslagets kvalmatcher – som du börjar inse att sommaren pär förbi på riktigt och då är det rätt in i höstdimman.

Förr tyckte jag det var pest.

Nu är jag så pass gammal att jag kan se fram emot melankolin.

Däremot inte vintern, den är för evigt en årstid som inte har att göra en i en civilisation.

***

Så här: allsvenska lag i ett Champions League-kval kommer alltid att ställas inför smått omöjliga uppgifter när det börjar närma sig helt avgörande matcher.

Annons

Vi får leva med det och sen kan vi tjata hål i huvudet på varandra om att Roger Gustafsson gjorde sig och så med IFK Göteborg på 90-talet. det är helt nya tider sen väldigt länge, det är helt annorlunda förutsättningar i hela fotbollsvärlden och inget har talat för en liten liga som av ekonomiska skäl hamnar långt ned i näringskedjan.

När Salzburg kan köpa och behålla Soriano och ha en spelare som Alan på bänken, då får Malmö FF försöka fynda en Adu i Norge och en ytterback på Kopparvallen.

Därför kommer det alltid att kräva små mirakel för att ett allsvenskt lag ska ha en chans att nå hela vägen till Champions League.

Som att förlora en match med BARA 2-1 när resultaten mycket väl kunde ha varit 5-0. Eller 7-2.

Som att ett helt värdelöst och lite för långt inlägg helt plötsligt studsar via en målvakt och en försvarsspelare rakt framför fötterna på Emil Forsberg när alla Malmö-spelarna ändå är ganska nöjda med att förlora med 2-0.

Annons

Det är sådant som krävs för att möjligheten överhuvudtaget ska existera.

Jag såg red Bull Salzburg förra säsongen i Europa League och den super-attack-tog-press-fotboll som förre tränaren Roger Schmidt (nu i Leverkusen) byggt upp skakade om lag som har bra mycket större förutsättningar än såväl Elfsborg som Malmö FF.

Jag såg ganska bra lag som försökte spela sig ur den där pressen men misslyckades och blev uppätna.

Salzburg slog Ajax med 3-0 hemma. Och 3-0 – borta. Till exempel.

Detta lag och deras galna offensiv (det är lite humor att de spelar exakt så, likt Duracellkaniner, när de går under den sponsorn) kan göra precis vad som helst mot ganska många, både borta och hemma.

Men ingenting är längre omöjligt.

De kan egentligen bara spela på ett sätt och det har också blivit deras fall.

I Europa League-kvartsfinalen mot starka Basel hade de med sig 0-0 från Schweiz och ledde med 1-0 hemma, när schweizarna fick en man utvisad…då fortsatte Salzburg ändå att ösa på och helt plötsligt hade Basel vänt.

Annons

I första kvalomgången till Champions den här säsongen förlorade de faktiskt med 2-1 på bortaplan mot Karabach från Azerbadzijan, som förvisso är bättre än det låter. Men ändå.

Malmö spelar hemma inför sin starka publik och där är de ett helt annat lag, det såg vi mot Sparta Prag.

Läget nu: Ingenting är längre omöjligt och det kommer att krävas väldigt, väldigt mycket för att det ska gå vägen. Men det kommer inte längre att krävas ett mirakel och det är bra mycket bättre förutsättningar än på ganska länge,

***

Sarah Sjöström!

***

Det går inte att komma ifrån det faktum att det IBLAND är ganska bra att bygga ny arena och strunta i nostalgin,

Om araneafrågan sköts ordentligt, om den ligger strategiskt bra, om arenan fungerar och allddles oavsett om det är konstgräs eller inte.

Hammarby-Ljungskile redan utsålt. Över 30.000 pers.

Annons

Otroligt. Fantastiskt.

***

Många kämpade väl i Malmö FF och jag gillar den nye Adu, där har vi en spelare som kommer att göra mycket nytta i MFF framöver.

Sen var det rätt många i Malmö som fick sin livs karusellresa, en av dom var Anton Tinnerholm som inte hade det lätt när Salzburg öste på som värst ock Simon Kroon kanske inte är den bästa att hålla i handen som hjälp i defensiven.

Tinnerholm gav dock aldrig upp, jag vet spelare som hade behövts ledas ut efter att ha blivit så söndersprungen och på slutet så såg Tinnerholm ändå ut som om han hade överlevt. Med gott mod.

Väldigt mycket credd till målvakten Robin Olsen, som flera gånger faktiskt räddade sitt lag med otroliga räddningar. Vi ska inte glömma det: Olsen är en av Skandinaviens bästa parad-målvakter.

Men han har fortfarande små brister, rent speltaktsikt, som avslöjas mot sånt här motstånd.

Annons

Jag tycker muren står klart felplacerad vid Sorianos frispark. Förvisso flyttar sig Kiese Thelin när bollen kommer, men det påverkar inte SÅ mycket (efter att ha sett otaliga repriser).

Robin Olsen borde ha vetat (eller fått veta) att det är Soriano som tar de här frisparkarna med sin högerfot och då går det inte att lämna så öppet på den sidan om muren, där frisparken låg.

Sen kan Soriano trycka dit frisparkar ändå, han har den förmågan, men man får aldrig bjuda honom på större ytor än han behöver.

Dessutom kändes utkastet till Ricardinho, som föranledde frisparken, som ett felbeslut. Det utkastet var exakt vad Salzburg ville ha, taktiskt valde de att styra allt till Ricardinho och sen attackera honom likt hungriga rovfåglar med fyra-fem man eftersom de visste att Ricardinho kommer FÖRSÖKA göra något med bollen och inte skicka iväg den.

Annons

Men, som sagt,  det är småsaker.

Robin Olsen, som Malmö FF hittade i division 2, har alla förutsättningar att bli en målvakt redo för större uppgifter.

***

Däremot så vet man alltid att det kommer att finnas dom som gnäller över att det är småkyligt och att det “typiskt den svenska sommaren”, trots att det bara var någon vecka sen vi upplevde tropiska nätter.

Det är som det alltid är med väder och årstider, alltid är alltid som det brukar vara.

 

 

 

 

 

Publicerad 2014-08-20 11:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto