Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Pengar är inte allt, det vet vi ju redan

Ekwalls blogg

Ena kvällen en TV-lagsbankett på nån sorts bygdegård i närkeskogar med underhållning i form av mognare sjungade damer som tråcklat in sig i pastellfärgade korvskinn och kallar sig “Sexkex”.

Den andra på Parc des Princes i Paris för att se Zlatan Ibrahimovic göra ett hattrick i sin återkomst inför en hänförd hemmapublik.

Från det ena till det andra på 24 timmar och jag gillar den mixen eftersom allting har sin charm.

374907941

På fin linje på Bergavallen…

IMG_9996

 

Jag satt i linje på Parc des Princes…

***

Självklart hann vi inte få ett allsvenskt lag till Champions League förrän det satte fart i Gnällrövarnas Paradis.

Jag skrev mer om det i min söndagskrönika i Getingen – läs den HÄR.

***

Som påpekats förut, statusen på landslagsspelare kan skilja från en dag till annan. Eller åtminstone från en helg till en annan.

Annons

Det kan vara väldigt mycket som spelar in, allt från speltid, till självförtroende till ny klubb, ny tränare eller ett fönster som är på väg att stängas.

Ola Toivonen är ett sådant typexempel. För inte särskilt många månader sen var det klart tveksamt om han skulle tillhöra en landslagstrupp eller inte.

Men efter en flytt till Rennes (av alla ställen) har han funnit så pass mycket harmoni i sitt spel att han absolut kan ses som ett väldigt starkt svenskt vapen i EM-kvalet.

Lite Lex Markus Rosenberg.

Vem stod och skrek efter hans namn till ett landslag för ett halvår sen?

Men när riktigt bra spelare i grunden hittar rätt, får förnyat självförtroende och lite nytt “liv” – då går det aldrig att räkna bort dom.

Och på tal om det gjorde alltså Johan Elmander mål igen, när han fick starta för Bröndby i helgen.

Annons

***

Det Malmö FF gjorde på Swedbank Stadion mot Red Bull Salzburg var på alla sätt det mest imponerande vi sett ett svenskt lag gjort i Europa på väldigt flera år.

Ja, jag vet att Elfsborg slog ut Braga, att Helsingborg skrällde tungt när Uefa-cupen var i gränslandet till Europa League och det går inte att glömma AIK:s smått osannolika skräll mot CSKA i Moskva.

Men i fallet Malmö-Salzburg tänker jag mest på hur MFF manövrerade ut ett starkt motstånd på hemmaplan, hur de med bestämdhet demolerade och visade att de inte var i kvalspelet för att be om ursäkt.

Att kontrollera en så viktig europamatch mot så bra motstånd i ett sånt tufft läge har vi inte sett från ett svenskt lag sen IFK Göteborgs 90-tal.

Sen vet vi alla att MFF om undan med blotta förskräckelsen och ett mentalt viktigt slumpmål i Österrike, men dels krävs det alltid lite (eller en hel del) flyt för att lyckas i den här typen av matcher för en underdog, dels handlar det om att utgå från de förutsättningar som föreligger och göra någonting av dom.

Annons

Och istället för att vi återigen skulle rapportera om ett allsvenskt lag som återigen fallit på mållinjen för att de inte hade vad som krävdes i Europa, att det inte går att göra misstag på den här nivån och bla bla bla så fick vi se något tvärtom, att ett svenskt lag absolut hade lärt sig och visade det med all önskvärd tydlighet.

***

Mer om TV-lagets match i Fjugesta HÄR.

Och HÄR.

Tung mediabevakning.

***

Den som tror att Muamer Tankovic tackat nej till A-landslaget på grund av skada räcker upp en hand.

Ibland är det nog bara på förbundsnivå som man gärna vill betrakta U21-landslaget som något riktigt stort.

Jag tycker absolut att Tankovic borde vara med i truppen som samlades idag och jag lite över vad som skulle hända om Hamrén fick ett forwardsåterbud idag? Skulle Tankovic bli lika frisk då som han uppenbarligen var när han gjorde mål för AZ i helgen?

Annons

***

Ni som tror att det bara är vi i Sverige (och svensk media) som gastar högt om Zlatan Ibrahimovic kan alltid ta en sväng förbi Frankrike och Paris.

Kanske läsa sin L’Equipe eller scrolla genom några sportprogram på TV.

Zlatan bär inte bara sitt PSG på sina axlar, han är också den franska ligans härskare på alla tänkbara vis.

***

Nej, Malmö FF:s nya ekonomiska situation betyder inte per automatik att de kommer att dominera svensk fotboll under en lång period.

För att bara ta ett färskt exempel: Nordsjälland.

De drog in sisådär 180-200 miljoner under det året som de deltog i Champions League.

Det innebar en god ekonomi men så enkelt är det inte att vinna fotbollsmatcher.

Och snegla gärna på FC Köpenhamn, de går inte direkt spikrakt i den danska ligan – trots Champions League-pengarna och trots att de överhuvudtaget har större och starkare förutsättningar än alla andra i hela Skandinavien.

Annons

Pengar är inte allt, vilket MFF bevisade mot Red Bullsarna, men jag ser förstås hellre att de finns i svensk fotboll än i Danmark eller Österrike.

***

Härligt att vara tillbaka med Fotbollskanalen Europa.

Du ser höstens premiärprogram HÄR.

***

Zlatans tre mål måste ha kommit som en välkommen present till en pressad svensk förbundskapten.

Och räkna med att de där tre målen rullar runt en hel del i österrikisk media i dagarna.

Om nu någon undrar om Österrike hellre möter Sverige MED Zlatan än UTAN.

***

Någonstans finns det kanske ändå lite mer charm på en liten gemytlig Bergavallen i Fjugesta än på Parc des Princes och när Paris Saint Germain bildades 1970 så hade man lirat fotboll i Fjugesta IF i 55 år..

Och “Sexkex” LÄT bättre än förväntat, det måste erkännas.

Men Zlatan är tamejfan fortfarande alltid Zlatan.

Annons

 

Publicerad 2014-09-01 19:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto