Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mot Wien. Igen

Ekwalls blogg

Oavsett fotbollskval så hamnar du alltid i Wien.

Det kan förstås vara matcher med Österrike, men också träningsläger inför andra matcher (på Lagerbäcktiden) eller mellanlandningar mot någon annanstans eftersom Wien serverar flighter mot länder som du reser till endast för att Sverige ska spela fotboll där.

Känslan är att jag har varit i Wien oftare än någon annanstans i kval-fotbollssammanhang.

Men det kunde förstås ha varit värre.

***

En träningsmatch mot Estland på en plan som knappt är spelduglig är exakt vad det är.

Vi fick ett unikt målrekord och det var minnesvärt.

Annars kändes det mest som ett träningspass förlängt med lite elva vs elva mot ett division 2-lag från Sundbyberg, eller nåt.

Annons

Det är förståeligt att det blir så slött och tafatt som det det lätt blev även om alla försöker intala sig att det är “på riktigt”.

Alla vet att det blir någonting helt annat på måndag när österrikarna, helt enligt gammal tradition, eldar upp sig själva på läktarna med glüwein och smått tveksamma hymner med inslag av marsch.

Det blir ett vansinnigt tryck inne på Prater (eller Ernst Happel, vilket ni vill) och det är också det trycket som brukar kunna lyfta Österrikes landslag till framgång.

Det är nästan så långt ifrån en träningsmatch mot Estland på dödstyst Friends som du kan komma.

***

Jag kände att Emil Forsberg såg bäst ut av de nya mot Estland, mest eftersom han kändes extremt trygg i sin roll i ett system han trivs i.

Fart och finurlighet framåt, klok och bekväm i sitt positionsspel.

Annons

Men han åkte också på två ärketunnlar när han skulle försvara och Erik Hamrén var noga med att betona vikten av försvarsspel när det blåser snålt i Wien.

Min första tanke var då att spela Wernbloom med Ekdal och Källström på mitten, Larsson och Durmaz på kanterna.

Nu lutar det alltså åt samma tre på mitten som mot esterna och Nabil Bahoui som överraskning på den en kanten. Och Bahoui har ju väldigt mycket av det som Hamrén talat om att han vill se, såväl teknik, fart och – fysik.

Ett spännande val.

***

Zlatans 50 mål är ett otroligt rekord, inte minst sett till hur lång tid det tog innan han blev en etablerad MÅLSKYTT i landslaget.

***

Många vill ha ännu fler tillåtna byten i träningslandskamper och jag vet inte; då blir väl den här typen av “produkt” ännu svårare att sälja till den eller de som nu ska konsumera den.

Annons

Tänk dig ännu fler avbrott än de 12 som det blir när två lag ska göra sina sex byten.

Jag kan tänka mig fler tillåtna byten (helst alla i paus) om man bestämde sig för att införa “bytestider”, förslagsvis efter 45, 60 och 75 minuter. Däremellan endast byten om någon blir skadad.

Då får du max två bytesavbrott i matchen.

***

Om jag hade valt startelva i Wien: Isak – Mattias Johansson, Granen, Jonas O, Martin O – Seb Larsson, Ekdal, Källström – Durmaz, Zlatan, Forsberg.

***

Bästa minnet från Wien är ju knappast den förbannade Andreas Herzog.

Det är det utbrott Långe Lundh fick på ett teaterhotell i stan under EM2008 när wifin inte riktigt fungerade på hans rum.

En falling down i världsklass.

 

Publicerad 2014-09-06 16:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto