Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inget EM-kval kommer att avgöras här och nu

Ekwalls blogg

Österrike stänger på söndagar.

Förvisso är restauranger i downtown, kasinot och vissa café öppna.

I övrigt är det som det en gång var på Långfredagen i Sverige: igenbommat.

Det var ett tag sen vi hade det så hemma, därför blir det lite som en chock när du beger dig ut på stan för att köpa en tub tandkräm och får veta att det är OMÖJLIGT.

“Nej, tyvärr, ingenting är öppet. Det finns en liten Interspar (SevenEleven, typ) i ett köpcentrum som kanske har öppet.”, hälsade vår hotellreceptionist på det dahlinska vandrarhem vi bor.

Det är möjligt att vi svenskar har blivit bekväma när vi länge levt i en tid då det åtminstone finns ett Statoil som har öppet på söndagar, även om du bor i skogarna som Disco.

Annons

Men det känns overkligt att du inte ens kan köpa dig ett tuggummipaket bara för att det är en speciell dag i veckan. Än mindre lite tandkräm.

***

Det blev alltså ZZZ Top för Sverige; Zengin, Zlatan och DurmaZ när stackars Nabil Bahoui fick problem med sina ljumskar.

Det kändes lite som om det var hugget som stucket.

Han kunde valt Tobias Hysén som är mer kontringsanpassad och har en vänsterfot som är naturligt bra.

Det hade gått att välja Emil Forsberg som har form och redan visat internationellt med Malmö FF att han håller.

Men det blev alltså Erkan Zengin och det har sina för- och nackdelar, precis som det hade vart om Hamrén valt någon annan.

Zengin är, trots allt, mittfältare i grunden och van vid att försvara sig, han spelar i Turkiet och är van vid matcher det är så tungt tryck på läktarna att du inget hör och jag kan tycka att han har en väldigt bra förmåga att hålla i bollen (ibland lite väl mycket) som vi kan behöva ikväll för att inte studsa tillbaka i försvarsställning så snart vi erövrat bollen.

Annons

Sen är Erkan Zengin till synes helt oberörd av allt och allting, det kan också vara en fördel.

Problematiken är väl möjligen att det inte finns så mycket kraft i kroppen mot stora österrikare, att det blir två vänsterfötter på högerkanten (inklusive Pierre Bengtsson) och Zengin ibland kan försvinna i matcherna.

Men jag kan inte påstå att det är fel “val”, det svaret har vi inte förrän efteråt.

Jag hade kanske gått på Forsberg som har extremt god form och som jag tyckte såg oerhört bekväm ut i rollen mot Estland, men jag kn inte påstå att det hade varit ett lätt val om jag nu (gud förbjude) hade varit ansvarig för laguttagningen.

***

Det är kul att vara tillbaka med Fotbollskanalen On Tour.

***

Långe Lundh delar ut rätt tunga och aggressiva kroppsslag när han bemöter en attack från Marcus Birro.

Annons

Så här: Serie A-vänner är väldigt aktivt högljudda och vill gärna självsäkert poängtera vad som är rätt och vad som är fel, men oavsett hur mycket de hörs på olika sociala medier så kvarstår facts: det är för få tittare. På tok för få. Som en jämförelse så visas det matcher i damallsvenskan som har betydligt högre tittarsiffror än matcher i Serie A.

Det behöver inte betyda att det ena eller det andra är “mindre bra” på något vis, men dyra rättigheter ska betalas på något vis och är det då försvinnande få som tittar, då borde vem som helst förstå att det finns en gräns. Oavsett vad det handlar om.

TV4 har inte lagt ned matchbevakning i Serie A, däremot det utmärkta magasinen Club Calcio – som i sammanhanget var en ganska onmfattande studioproduktion. Men med för få tittare. Väldigt mycket för få tittare.

Annons

Det är nog likadant med spelsajten Rekat&Klart som Birro skriver för, om alldeles för få besökte sidan så skulle den läggas ned – även om de som fanns inne på sidan tyckte att den var fantastisk.

***

I Österrike talas det om REVANSCH med väldigt stora bokstäver och det är frapperande hur tungt österrikarna har tagit på förlusten på Friends Arena.

Visst, det var nådastöten för österrikarna.

Men det var poängtapp på annat håll som gjorde att de inte gick vidare, exempelvis i Kazakstan.

***

Du kan tycka vad du vill om att TV4 satsar rätt tungt på att bevaka Zlatan Ibrahimovics matcher i Paris. Jag skriver “Zlatan Ibrahimovics matcher” och inte PSG:s eftersom alla ändå förstår vad det handlar om.

Men det är de matcherna som lockar i särklass flest tittare i den europeiska klubblagsfotboll som ligger under Fyrans paraply.

Annons

Att det sen betraktas av fotbollshipsters som “mindre fint” är en sak, men det finns rätt många fler än100 000 skäl att tänka på vad majoriteteten väljer.

***

Och i Sverige skrivs det om en svensk ödesmatch och jag känner att det är att dra på lite väl hårt.

Det är en tuff öppningsmatch och det är viktigt att inleda ett kval bra, Hamrén har inte inlett med en förlust tidigare, till exempel.

Men vi förlorade här senast och tog oss ändå till en andraplats, vi kan förlora igen och ändå gå vidare (som 2:a eller via kval) den här gången också.

Herregud, du kan bli trea i den här gruppen och få kvala mot…ja, säg Finland.

Däremot håller jag med om att matchen är extremt viktig för Erik Hamrén eftersom hans förtroendekapital är mindre än någonsin tidigare. Det vet han. Och det vet, inte minst, alla som följer svensk landslagsfotboll.

Annons

Men vi behöver inte gräva ned det här landslaget om det blir en (för många, väntad) förlust här i Wien.

Det kan mycket väl gå ändå, det kan till och med vara så att Sverige förlorar tre av fyra matcher i höst och fortfarande kan gå vidare i slutändan – det har inte varit så lätt att kvalificera sig till ett mästerskap sen VM-kvalet till 1978, då Sverige fick Norge och Schweiz i en grupp på tre lag och på den tiden var de bägge nationerna inte vad de blev senare.

***

Marcel Kohler påpekade igår att Sveriges svaghet är att de är helt nya i ett system.

Jag förstår hur han tänker.

Vi kan utsättas för situationer som vi aldrig behövt lösa förut och som de allra flesta svenska spelare kan lösa i ett 4-4-2 om de så sover hårt mitt i natten.

***

Daniel Nannskog är en frisk fläkt på de här resorna. Om man säger så.

Annons

***

När jag ser 2-1-målet på Österrike i höstas…Kim Källströms passning till Zlatan: fantastisk!

***

Nr 11 gäller.

***

Jag är nöjd och glad med 1-1.

Och, ja, jag ser gärna ett pånytfött Sverige med ett eget etablerat spel som är vägvinnande och effektivt.

***

Till slut hittade jag till den där Interspar-butiken som hade öppet, den enda i hela jävla fucking Wien.

Den var knökfull av människor som handade förnödenheter de saknade en söndag.

De hade bland annat en hel hylla med allehanda sprit.

Däremot ingen tandkräm.

 

Publicerad 2014-09-08 16:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto