Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tänk att Zlatan är den som öppnat sig mest av alla

Det var ett tag sen Wilma, 15 år, gick på dagis (eller förskola, sorry all dagispersonal, eller jag menar pedagoger) och det är mycket man hinner glömma när tiden dansar iväg.

Men när jag strosade iväg med Tindra, 1 år, för min första dagislämning på tio år så var allting som jag mindes att det var.

Fastlåsningskroken på grinden, hjälpsam personal, snoriga kids och ett milt litet tokspel när jag skulle få rodning på ett par svårare Didriksonoverallbyxor och en ivrig baby samtidigt.

***

Det är landslagsvecka i stan och det känns avslaget på något vis.

Matchen mot Ryssland i kväll är så gott som utsåld, förvisso, och jag tror att det kan bli en rätt häftig fotbollsupplevelse som det nästan alltid blir när Friends har en lapp (och ett tak) på luckan.

Men inför-matchen-nerven finns inte.

Det skulle i sådana fall vara den där sedvanliga “kampen mot klockan”, en fin gammal rubriktradition som en gång infördes till varje landskamp som Fredrik Ljungberg skulle spela. Men även den kittlande spänningen avtog när förbundskapten Hamrén väldigt tydligt förklarade att Albin Ekdal inte kan spela och att det inte såg särksilt ljust ut för Zlatan.

Jag tror mest att det handlar om att ingenting ställs på sin spets i afton.

Sverige kan vinna den här matchen och det skulle vara väldigt viktiga tre poäng, men det är för tidigt att avgöra vad de egentligen betyder-

Sverige kan förlora och vi är fortfarande i allra högsta grad med om att ta en EM-plats – du kan sluta trea i gruppen och få direktkvala mot typ Finland – även om det sätter en väldigt stark press på Hamréns landslag inför avresan till Montenegro i november.

***

Att matchfixing är ett problem som existerat och växt sig ännu starkare är nu snart alla medvetna om.

Och Uppdrag Granskning hjälpte till i den upplysningsverksamheten igår.

Jag krönikerar om det i Getingen – se den texten HÄR

***

Vi kan alltid äta uttagningar i all oändlighet för det kommer finnas nio miljoner olika åsikter.

Personligen tycker jag att det är smått underligt att Micke Lustig är uttagen, trots att han inte anses klar för match efter sitt skadeuppehåll. Om jag förstod allting rätt på Hamrén så var Lustig med för att han var bra för gruppen.

Jag förstår vad han menar, Lustig har rutin och (till skillnad från många andra) tycker jag att han gjort väldigt många bra landskamper. Men i sådana fall behövs han på planen och kan han inte spela så får man väl vänta med uttagningen till det han han är hundraprocentigt redo?

Jag tycker inte att A-landslaget är en plats för “gruppverksamhet” där alla ska få baka bullar.

Eller är en icke-hundra Micke Lustig ett bättre alternativ i en landslagstrupp med småskavanker än Mattias Johansson och Oscar Wendt? Eller, för den delen, Johan Larsson?

***

Kanal5-dokumentären om Zlatan Ibrahimovic var väldigt sevärd och extremt snyggt producerad.

En hel del hade du redan fått veta om du läst boken, men det är alltid en helt annan sak att se och höra det gentom en TV-ruta. Effekten blir mera distinkt och ännu närmare.

Jag hade lite koll på pappa Sefik och hans bildsamling sen förut, han brukade åka till Hässleholm och välja bilder hos Bildbyrån. Men det var första gången vi fick se det med egna ögon och höra honom prata.

Det var kul och intressant att höra Olsson om Zlatan och flera av de internationella intervjuerna gav, trots allt, ett annat icke-svenskt perspektiv som kändes intressant även den här typen av dokument-intervjer är tillrättalagda.

Framförallt så utstrålade Zlatan ett behagligt lugn som alla inte alltid ser eller hör och han VILLE verkligen berätta, det är alltid en förutsättning för en god dokumentär.

Det slog mig också att den idrottspersonlighet i Sverige som alltid varit väldigt mån om integritet och att hålla media på avstånd, han är den som gett och visat mest av sig själv och delar av sitt privatliv via boken och de här två dokumentfilmerna.

***

I dessa dagar: undrar hur kul Jiloan Hamad tycker att fotbollslivet är när han ser Niklas Hult, Jimmy Durmaz, och Nabil Bahoui bli uttagna i landslaget och ser Malmö FF i Champions League samtidigt som han inte får plats i Hoffenheims trupp.

Då tror jag inte att pengar alltid är allt.

***

Man undrar ju varför Lliridon Leci ville ta ett snack med UG:s man ute på gatan?

Misstänkte han att något inte “stod rätt till”?

***

Det som möjligen är förändrat sen senast är att det är väldigt känsligt, det här med “dagis”.

Alla säger dagis men man ska helst säga förskola.

Vi säger ändå “dagis” till Tindra, 1 år, lite i smyg sådär och hoppas att det kommer att sluta bra ändå.

 

 

Publicerad 2014-10-09 kl 11:32
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons