Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Montenegro next (och är galan verkligen FACIT)

Mot Montenegro.

Och där och då prickar jag av ytterligare ett land som det här förbannat givande yrket har tagit mig till.

Det finns ju alltid en baksida med bagarväckningar, ständigt resande, incheckningar, utcheckningar och incheckningar och utcheckninar, saknad av familj, evigheters väntan, bistra hotell – åtminstone om du har gjort det i 25-30 år.

Det här jobbet är liksom inte riktigt som att åka iväg med polarna och se på match.

Men det vore synd och klaga.

Jag ska inte säga att det blivit en livsstil, men rätt mycket rutin och vana och då händer det förstås att du lätt glömmer bort att du också kunde ha stått på en gata och grävt ett hål rakt ned i marken en regnig novemberdag.

Och varje gång jag reser till någonting nytt och annorlunda känns det alltid lite roligare, lite mera spännande. Som Torshavn på Färöarna häromåret, som Chisinau i Moldavien eller som nu: Podgorica i Montenegro.

***

En gång i tiden, i slutet på 90-talet förmodligen, så frågade jag kollega Mtas Nyström på SvT varför han inte var programledare för Fotbollsgalan.

Han ledde Fotbollskväll, som under allsvenskans renaissans blivit ett lyft med miljontitt, men det var Fredrik Berling och sånt som höll i själva galan.

Nyström sa då, och jag har inte glöm det:

“Det vore självmord att ge sig in i galan. Här gör vi Fotbollskväll och de flesta tycker det är bra, man får beröm och uppskattning. Att leda galan vore att riskera att ALLTING raserades på en enda kväll och allting annat vi gjort var helt glömt”.

Mats Nyström hade rätt då.

Mats Nyström skulle haft rätt idag.

***

Det stundar en intressant svensk startelva, det råder det inget tvivel om.

Som inte bara handlar om Zlatan eller inte Zlatan.

Möjligt att det är därför Erik Hamrén stänger igen alla träningar från onsdag till lördag (även om informationen från träningarna sipprar ut som om vore det en hemlighållen Lasse Lagerbäck-elva); här behövs det nog ett och annat test för att hitta rätt man på rätt plats.

Jag tror att Lustig tar högerbacken när han är tillbaka i matchform och det vore underligt om Hamrén inte valde Pierre Bengtsson till vänster, samma mittbackar (Granqvist, Antonsson) känns givet.

Kim Källström och Albin Ekdal har en startplats. Och i den här typen av tuffa bortamatcher så är rimligtvis Sebastian Larsson ett väldigt intressant alternativ.

Men plockar Hamrén bort Jimmy Durmaz från den position där han varit Sveriges bästa spelare i de senaste två landskamperna? Väger han in att Durmaz inte fått spela i Olympiakos på senare tid? Blir det kanten igen?

Det blir inte något lätt val för förbundskaptenen.

Zengin på ena kanten, ja. På den andra? Durmaz? Forsberg? Bahoui?

Och om nu Ibrahimovic har lite för ont för att spela en hel match och kanske inleder på bänken.

Jag hade helst sett Isaac Kiese-Thelin i den positionen som 9:a, jag tycker han är som klippt och skuren för den i en match med mycket kamp och mot stora starka motståndare.

John Guidetti är en aspirant givetvis men en helt annan spelstil. Men plötsligt känns det som Branimir Hrgota är bortglömd, han var trots allt med i truppen när U21 kvalade mot Frankrike och kanske går före alla andra? Han har fått speltid på kanten, men är väl mest en renodlad central forward.

Är 4-3-3 optimalt mot Montenegro borta?

Kan det bli 4-4-1-1 med Zlatan och Guidetti/Hrgota?

Eller en U21-4-4-2 med Kiese-Thelin och Guidetti?

***

På något märkligt vis blir alltid Fotbollsgalan ett FACIT för hur svensk fotboll, Svenska Fotbollförbundet, Zlatan Ibrahimovic och TV4 mår, är och lever.

Vad som händer på Fotbollsgalan är och förblir verkligheten, allting annat är som bortblåst.

Tillochmed de allra mest seriösa och pålästa kollegor som finns i min bransch tar tillfället i akt och dömer såväl människor som förbund som TV-kanal med Fotbollsgalan som en måttstock.

Vissa med vackra ord och sirliga meningar, andra med en förkärlek för att fyrkantigt bullrigt synas och höras under damfotbollens fanor…för att sen inte bry sig en sekund om densamma under resten av året.

Någonstans på vägen så tappar man alla tänkbara koncept i en rätt ofarlig och otäckt påhejad jakt att fördöma. Sidor fylls med krönikor och Aktuells redaktion ansåg att det fatala producentbeslutet i en fotbollsgala var värt tio minuter av nyhetsvärldens rapportering.

Samma kväll inledde TV4:s sportredaktion sin sändning med fotboll från damernas Champions League, något som ingen på Aktuellt-redaktionen vet ens existerar och som i rikstidningar inte ens gav en helsida idag eftersom det fanns en incident på en fotbollsgala att dissikera eller uppslag inför omstarten i SHL.

Jag vet att det är äpplen och päron, men ibland kan det vara klädsamt att sopa rent framför egen genusdörr: Fotbollsgalan är vad det är och det ses av miljonpublik, men det är ju inte verkligheten.

Så här: Det fanns ett inplanerat och producerat bildmaterial för att hylla Therese Sjögrans 200 A-landskamper. Det hade varit riktigt illa om det INTE hade existerat. Jag tror att ALLA som har någorlunda koll inser hur viktigt det var att visa det inslaget efter självmålet med Anders Svenssons bil året innan.

Men produktionsbolaget (OTW) som producerade sändningen måste ha goofat BIG TIME i sin planering och trots repetitioner så var programmet i flera minuters tidsnöd inför slutakten. I den låg Diamantbollen, Guldbollen och hyllningen till Sjögran.

Då tog TV4:s exekutiva producent beslutet att steka hyllningen till Sjögran. Sannolikt pressad av liveläget och principbeslut om att TV4:s nyheter alltid ska gå igång kl 22. Men ändå ett smått ödesdigert beslut, alla är väldigt medvetna om det idag.

Det finns ett antal anledningar att ifrågasätta berättigandet av inslag som exempelvis  “Allsvenskan 90 år” (vad fan är det att fira? 90 år? Varför inte vänta i tio år till), sprayburkar eller om VM 2014 (Sverige var inte med, gnid in det bara)  –  inte minst då prisutdelningar uppenbarligen riskerade att ta tid.

Att vi inte fick se Sjögrans hyllning var däremot inte SvFF.s fel. Det var i slutändan TV4:s fel. Oerhört olyckliga omständigheter som handlar om ett ofattbart tidsoptimistiskt körschema och ett (eller flera) galna beslut under sändningen.

Den med gott öga kunde dessutom se hur tidsproblematiken även “dödade” Magnus Eriksson när han snabbt som vinden fick veta att han gjort Årets Mål, reste sig för att hålla tal/ta emot pris men snabbt klipptes bort och fick sätta sig – det var förstås inte tillnärmelsevis lika känsligt som Sjögran-beslutet, men det handlade i praktiken om samma problem.

Min högst personliga åsikt är att TV4/exekutiv producent snabbt borde ha insett vad det skulle innebära i badwill och struktur om man tog bort Sjögranbilderna (för det var en hyllning i bilder). Jag tror att 22-nyheterna hade överlevt att få börja några minuter senare den här kvällen, framförallt hade det varit värt det.

Så: TV4:s fel, tveklöst. För dåligt, som DK hade sagt.

Det är en sak.

En annan är verkligheten, den som sker varje år vid sidan om Fotbollsgalan, den som de allra flesta lever i när de inte sitter finklädda i Globen eller gnäller framför TV-apparaten.

Idag utnämns TV4 som damfotbollens bakåtsträvare, gärna av mediavänner som på sin höjd behandlar vardaglig damfotboll som någonting katten släpat in; möjligen en liten ruta på sidan med annonser av tveksamt innehåll.

Ingen annan TV-kanal i Europa (ja, jag vågar påstå det) visar så mycket fotboll från den inhemska damligan som TV4. Kanalen har gjort oerhörda satsningar på kvalmatcher och mästerskap med landslaget. Det har inte bara handlat om tittarsiffror, det har också varit en väldigt medveten strategisk satsning i jämställdhetens tecken då vissa ligamatcher har bedrövliga tittarsiffror.

Och jag kan tycka rätt mycket om SvFF och hur klumpigt de hanterar/hanterat känsliga frågor. Men finns det något förbund ens i hela världen som så tålmodigt och skickligt byggt upp och stöttat damfotbollen som det svenska? Ja, det finns skillnader och det ska finnas skillnader och ja, det finns mycket som kan bli bättre. Men vi har ett helt land med fotbollsspelande flickor som ges väldigt bra förutsättningar för att nå framgångar under fotbollens omhuldande paraply.

Är det inte värt att titta in i den verkligheten innan man sticker kniven i ryggen och hävdar att det sker en systematisk och medveten  diskriminering?

Eller är ett rätt korkat beslut under en direktsändning av en gala i Globen den sanna och enda verkligheten?

***

Långe Lundh kan sin quickstep, det ska gudarna veta.

***

Ska vi kräva av Sveriges lagkapten, Zlatan Ibrahimovic, att han har en åsikt om varför Therese Sjögrans hyllnings ströks?

Kanske, kanske inte.

Jag tror att han skiter fullständigt i Therese Sjögran helt ärligt.

Sådan är Zlatan och något kan säkert försöka få honom att tänka i termer som fotbollens genusperspektiv; lycka till.

Jag tycker det är trist att Ibrahimovic inte bryr sig om svensk damfotboll eller om svenska damfotbollsstjärnor men jag har ingen aning om han är emot jämställdhet, så väl känner jag inte honom.

Det kan inte vara förbjudet eller ens infekterat att vara mindre intresserad.

Han har tidigare visat att han vurmat för de som har det svårt, som senast det där “annorlunda” landslaget. Han har påvisat och påtalat orättvisor. Han visade starka känslor på galan när han känslosamt betonade vikten av att fotboll och priser inte alltid är det viktigaste och nämnde fint såväl Pontus som Klas.

Men han ska alltså ha skit för att han inte riktigt bryr sig om Sjögran, damfotboll eller att någon på TV4 klantade till sig under en direktsändning?

Ska han dömas som en man utan skrupler och värderingar för det?

Jag kan tycka att det är att ta i.

Jag tycker nog frågan är större än så.

***

Och nu är det allts idrottsgalans jury det är fel på.

Åtminstone om du tar dig an lokal media söderut.

Knappt ens Melodifestivalen upprör känslor så som galor.

***

“Det är turkisk publik i Montenegro”, sa Erkan Zengin.

Med det vill han mena att det är bra tryck. Tror jag.

Man vet aldrig riktigt helt säkert med Zengin.

***

Jag pratade med Micke Antonsson och Kim Källström igår och de tyckte det väldigt trist, eller för jävligt, att Sjögran dribblades bort.

Och Kim hade väldigt bra åsikter om själva galan, se gärna dom på den här sajten.

***

Erkan Zengin ägnade en hel kvart i mixade zonen att svara på frågor om svarta skor. Och om förträffligheten med sådana.

Sen gick han ut och tränade – i färgglada skor.

Humor.

***

Det är dock helt ofattbart varför man fortfarande låter herrlandslaget glida in som kungar på galan till Rocky-musik, samtidigt som alla andra middagsgäster vördnadsfullt ska ta emot dom. Kvinnor, såväl som män.

De kan förstås vara i tid och käka på plats som alla andra, det är rena översitterifasonerna och där har givetvis SvFF en del att jobba på och det gäller inte bara på den här galan.

Dessutom tror jag att många av spelarna tycker det är direkt pinsamt att glida in till musik.

Zlatan är en huvudattraktion såklart, det är han altid, men jag vet inte om Micke Lustig och Co känner sig som det.

***

Det är därför man alltid hoppas på lite annorlunda länder när det lottas till VM- och EM-kval.

Ändå vet du att du alltid får Österrike och Wien.

 

 

 

 

Publicerad 2014-11-13 kl 11:37
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons