Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Därför tycker jag det är fel att ta ut Elmander i januaritruppen

Ekwalls blogg

Aten i december är ett annat Aten.

Det är lite som Sverige i april och därför kunde det också tokregna hela förmiddagen, vara klart ruggigt med tjockare tröja eller dunjacka på för att sen spricka upp och bli 15-graderssol med solklart kavajläge framåt eftermiddagen.

Däremot växer apelsinerna stora, klotrunda och vackert gula på träden som pryder gatorna längs Pireus hamngator och blir till en rätt förvirrad miljöbild som innefattar bling-blingiga juldekorationer, kvarterets tomtegubbar med dragspel och småkillar som kickar boll i kortbrallor bakom kyrkan.

***

Åge Hareide kommer inte till en europeisk presskonferens utan att ha med sig citat som möjligen kan rubba en och annan tänkare i motståndarlaget.

Annons

Den här gången var han noga med att påpeka att Olympiakos är ett väldigt starkt hemmalag, men att de “alltid” förlorar en av tre hemmamatcher i Champions Leagues gruppspel.

***

Jag och Sundberg ramlade in i närmaste allt-iallao-handel runt hörnet och blev blåsta på vars ett paraply av  “medium-quality”, som försäljaren snällt uttryckte det, för 14 euro styck…det var liksom ett bra läge för paraplyförsäljning just då; köp eller drunkna.

Försäljaren berättade att han sett en väldigt bra svensk film kvällen därpå.

“Really good”, sa han.

Av Roy Andersson.

Oklart med översättningen, men jag tror han menade “En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”.

“Very deep”, sa jag.

“Very deep”, sa paraplyförsäljaren

Det var den första grek sen jag landat som fått veta att jag var svensk och inte nämnt ett svenskt namn som tillhört en fotbollsspelare.

Annons

Annars handlar det mest om Berg – alla gillar Berg här – och Zlatan, förstås.

Zlatan är det nya Volvo, Björn Borg och ABBA, det som du alltid nämnde när du skulle säga något känt som var svenskt förut.

***

Åge Hareide erkände utan omsvep att han besitter en altför tunn bredd på sin trupp för europeiskt spel på den här nivån.

Han har haft en del flyt som kunnat använda sig av i stort sett samma elva hela tiden i Champions League.

Nu är Erik Johansson utvisad och han tvingas ändra.

Klart är att MFF inte har resurser att spela 5-3-2 nu, som de gjort mot såväl Juve som Atletico borta.

Lika självklart är att Markus Halsti blir mittback tillsammans med Filip Helander.

Hur gör han sen?

Känslan är att det finns två gångbara alternativ. Eller tre.

Jag tror att Magnus Eriksson flyttas in som central mittfältare. Då blir det högst sannolikt Simon Kroon eller Simon Thern på kanten. Eller möjligen Thern i mitten och Eriksson kvar på en kant.

Annons

Det är inga defensiva vapen direkt och allting lär handla om att Malmö FF måste hålla emot grekernas framstormande attackfotboll.

Men Hareide har inte riktigt de defensiva verktygen i sin låda, om han inte överraskar med nån rockad som är omöjlig att förutse.

***

Erik Hamrén presenterade sin januaritrupp  och den ser väldigt intressant ut, sett till den internationella rutin som framförallt Malmö FF:s  spelare fått så ser det ut som en starkare och mer intressant januaritrupp än på mycket länge.

Du kan alltid – alltid! – diskutera enskilda spelare och det handlar nästan uteslutande om tycke eller smak.

Jag hade gärna sett Viktor Claesson och Carlos Strandberg i truppen, men det går förstås att köpa argument som säger att Jakob Johansson och Mikael Ishak är med istället.

Däremot köper jag inte argumentet att Johan Elmander ska hänga med som nån sorts lagpappa.

Annons

Jag känner att den rollen har blivit klart överdriven på januariturnéerna, jag känner att om en trupp innehåller åtta spelare som spelat Champions League-matcher mot Juve, Atletico och Olympiakos så behövs det ingen att hålla i handen i möten med ett finskt ligalandslag och Indonesien eller vad  det nu blir (en match ännu ej klar).

Och även om Anders Svensson och Tobias Hysén var någon sorts farsor på tidigare turnéer så platsade de absolut fortfarande och var högaktuella för A-landslaget.

Jag hyser den allra största respekt för Johan Elmander som människa och spelare, han har varit en av landslagets mest underskattade och mest nyttiga spelare under många år.

Men sen han lämnade Galatasaray för två år sen har han gjort två ligamål på 41 spelade ligamatcher.

Han gjorde ett för Norwich på 29 matcher, totalt 1488 minuter.

Annons

Han har gjort ett för Bröndby på tolv matcher i höst, totalt 785 minuter.

Han har haft en mörk tid privat och det har säkert spelat in i höst, jag har all förståelse för det.

Men det är två ligamål på två år för en forward som fyllt 33 år och det är uppenbart att Erik Hamrén ser en möjlig ljusning i horisonten, men de senaste åren har ingenting antytt något sådant. Tvärtom.

Till senaste landskampen fick tillochmed Johan själv påpeka för förbundskaptenen att han inte riktigt var i tillräcklig form.

Ska han då med som (enbart) pappa till ett gäng spelare som spelat väldigt många internationella klubblagsmatcher och där flera av dom tagit Sverige till ett U21-slutspel?

Nej, jag tycker spelare över 20 år måste lära sig att stå på egna ben. Och kan göra det.

Jag tror att Carlos Strandberg får större och bättre internationell rutin genom att vara med i truppen än att inte vara det.

Annons

Och då är frågan, ska vi använda januariturnén till att möjligen få ny fart på Johan Elmander? Är då, exempelvis, två mål på Finlands B-landslag kvitto nog? Är det här eller i klubblaget som Elmander ska ta sig tillbaka till gammal god form?

Eller ska vi slussa in en av landets mest lovande unga forwards för en framtid i ett A-landslag?

***

Det var kul att träffa Micke Nilsson, en fin gammal mediafavorit, som gick den långa vägen från Ovesholm till Åhus/Horna till Halmstad till Premier League och Panathinaikos. Och självklart över 60 landskamper.

Han lever det goda livet på Atens gräddhylla idag.

“Jag hjälper till med våra två barn såklart. Och ansvarar för en lägenhet som vi hyr ut. Men nu är den uthyrd på ett tvåårskontrakt, så det lär vara lugnt på ett tag”, som han sa.

Han kom avslappnat i jeansskjorta, Stan Smiths och långt hår med sånt där lull-lull bakom öronen som Långe Lundh hade för tio år sen.

Annons

***

Roy Andersson kunde förvisso ha varit fotbollsspelaren, han med låren, Patriks och Daniels pappa.

***

Alla intygar, som varit med om det: det kommer bli ett tryck på arenan här i Aten som väldigt få i Malmös lag (undantaget Rosenberg) upplevt förut.

***

Det här med tolkar.

Jag tror inte för ett ögonblick att ALLA svar på dagens presskonferens från spelare och tränare i Olympiakos avslutades med “vi ska göra vad vi kan för att vinna matchen”.

Men så blev det översatt.

***

Apelsinerna kanske växer med sådana där kryddnejlikor i skalet, nu i december.

Jag ska kolla av det närmare imorgon.

 

Publicerad 2014-12-09 01:21

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto