Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bara i ett land där ingenting är på riktigt

Ekwalls blogg

Jag hade verkligen hoppats på att få följa VM-matchen Sverige-Island här i Abu Dhabi och efter ett oändligt letande, mixtrande med omöjliga “byt-VPN”-modeller och flipprande med fjärrkontrollen bland 107 olika TV-kanaler så gav jag upp.

Det fick bli fulstream.

Trodde jag.

Jag, Rasta-Danne (som kan sitt Abu Dhabi) och Långe Lundh tog oss ned till Yas Marina för en enkel middag, hamnade på sportbaren Stars and Stripes, inhysta i ett eget litet bås och i den lilla TV-ruta som tillhörde samma bås fick jag ställets manager att ratta in kanalen “Be in Sports 8” och Sverige-Island.

Direkt till både käk, dessert och kaffe.

Det var inte direkt som att sitta bakom en bänk men det var så bra det kunde bli på en restaurang under en janauariturné  i Förenade Arabemiraten.

***

Jag tror att januariturnén är närmare en “riktig” A-landslagstrupp än på mycket lång tid.

Annons

Dels har vi ett oerhört mediokert landslagsår bakom oss, dels är det ett ålderstiget landslag och dels tror jag att Erik Hamrén inser/känner att det är läge att föryngra.

Vi har länge talat om förgubbningen på mittbackspositionen och där tror jag att såväl Pontus Jansson som Erik Johansson är med i den trupp som presenteras i mars. Tillsammans med Andreas Granqvist (som är given) och Micke Antonsson, vars vår i FCK lär avgöra hans framtida landslagstid.

Filip Helander snuddar där bakom och får Alexander Milosevic en stark utveckling i Besiktas så finns han självklart med i en föryngringsprocess.

***

Min söndagskrönika i Getingen handlar om Jerringpriset.

Är svensk idrott bara Zlatan och Kalla eller kan en orienterare eller en häst få vinna?

***

Det är någonting speciellt med Simon Gustafsson.

Inte bara som spelare (vilken blick, vilken vänsterfot!).

Annons

Utan att känna honom alls så känns han lite Rasmus Elm, eftertänksam och vältalig.

***

Än en gång: jag älskar att göra “Ekwall vs Lundh”.

Som exempelvis dagens program med Nabil Bahoui.

Det är (nästan bara) i program som “Ekwall vs Lundh” som man får spelare att prata om “ett fiskrecept av en kille på mammas jobb som har vunnit Guldbollen, men jag har glömt vad han heter”.

***

Spelarna som imponerat mest på mig under träningarna i Abu Dhabi:

Erik Johansson, Oscar Lewicki, Johan Mårtensson och Nicklas Bärkroth.

Och även om Simon Gustafsson blandat elegans med lite småmissar så ser du tydligt att där har vi någonting utöver det vanliga.

***

Det bjöds på middag igår på en churrasceria som jag och Rasta-Danne (som kan sitt Abu Dhabi) upptäckte när vi var här på U17-VM i slutet av 2013.

Annons

Mediapacket på plats, flankerade av presschef Bodell och fotbollschef Richt.

Det var lugna puckar, bra snack blandat med en och annan smått förljugen anekdot.

En jävla massa kött, ett glas vin om så önskades och en del Cola Light.

Inte direkt som en sittning med TV-laget, det ska sägas.

Och ett eller annat som sades med nån sorts ömsesidig respekt om att det här var en social middag och inte en informell presskonferens.

Jag vet inte om det nödvändigtvis ska krävas någon speciell karaktär eller syn på livet för att inse just det.

***

Emil Bergström, Anton Tinnerholm, Simon Lundewall och Oscar Jansson blir de fyra spelare som inte fått spela från start när det görs kick off mot Finland.

Lite underligt, kan tyckas, att Tinnerholm inte fått starta någon match men här brottas Erik Hamrén med problematiken att tre högerbackar är uttagna.

Annons

Klart är dock att Tinnerholm lirar andra halvlek mot finnarna.

***

Inte bara afrikanska mästerskapen, även de asiatiska är i full gång och Förenade Arabemiraten har ett lag som sägs var bättre än någonsin.

De har aldrig gått vidare från gruppen efter två raka segrar och nu siktar de högt med Omar Abdulrahman som den stora stjärnan.

Omar, som till utseendet påminner väldigt mycket om David Luiz, har en intressant och spännande bakgrund.

Han föddes i Saudiarabien av en familj tillhörande nomadstammen Hadhrami-folket.

När han upptäckte som liten fotbollskille på gatorna i Riyadh försökte proffslaget Al Hilal (Chippens gamla lag) locka över honom, men Omars pappa krävde att hela familjen skulle få saudiskt medborgarskap (de tillhörde Yemen) men endast Omar erbjöds ett pass.

Då gav sig pappan ut för att sondera marknaden utanför Saudis gränser. Han fick napp hos Al Ain i Förenade Arabemiraten och de knöt till sig Omar och gav samtidigt hela familjen medborgarskap i landet.

Annons

Och idag leder Omar sitt land som lagkapten och storstjärna i det mästerskap som spelas i Australien.

[youtubeplay id=”xzUI9710F_w” size=”medium”]

***

Tjeckien ikväll.

Rasta-Danne (som kan sitt Abu Dhabi) har kontakter här och där och har vinschat upp en belgisk (!) bar som lovar att ratta in handbollen.

Det är bara i det här landet, där ingenting egentligen är på riktigt, som du kan sitta på en belgisk bar och se på handboll mellan Sverige och Tjeckien.

Å andra sidan är det också här som Sverige spelar fotboll mot Finland imorgon på en enorm arena med avspark kl 22:30, lokal tid.

 

Publicerad 2015-01-18 13:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto