Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Stoppa Granskningsnämnden - nu!

Givetvis gick det inte att undvika.

Du kan ha lite flyt i november, december.

Du kan dra iväg tre veckor i januari.

Men i februari sitter då ändå skiten.

Snön, alltså. Detta jävulens påfund.

Jag har inga problem med snö i berg, på norrländska vidder eller i Norge. Men i civilisation fungerar inte snö, där är den bara i vägen, kall och jävlig.

Det är möjligt att det ser ljusare ut och att barn tycker det är kul att åka pulka, men jag kan möjligen sträcka mig till att snö i civiliserade fästen ska begränsas till inhägnade områden.

***

Min söndagskrönika i Getingen handar om Qatar, handbollen och hur landet lurar oss alla till månen.

ANNONS

Läs den HÄR

***

Jag har inga problem med att Johan Larsson flyttar till Bröndby, han har varit väldigt länge i Elfsborg och blir inte direkt yngre – klart att han ska ta chansen att komma ut och tjäna lite gynnsammare skattade pengar.

Det sorgliga med den nya svenska spelarströmmen till danska klubbar är inte att Larsson, Elmander eller Olof Mellberg tar en sväng i Köpenhamn för att hämta cash.

Det är att väldigt många lovande svenska spelare, ta Kristoffer Olsson (Midtjylland) eller Mikael Ishak (Randers) känner att Superligaen är en bättre plats att utvecklas i än allsvenskan.

Eller, för den delen, att Daniel Larsson (Esbjerg), Michael Almebäck (kanske Esbjerg efter Bröndby) och Rasmus Jönsson (Ålborg) helst “börjar om” i Danmark och inte i Sverige.

Vi får idag ihop ett allsvenskt topplag av svenska spelare i ett grannland vars liga inte längre är mycket sexigare än vår egen.

ANNONS

Vi ser ett tiotal spelare i danska ligan som alla hade varit förstärkningar för allsvenska topplag och därmed stärkt svensk klubblagsfotboll.

Det är klart att jag gärna tycker att det är lite sorgligt, även om jag vet att spelarna via den danska artistskatten tjänar bättre pengar.

För det är förstås det som det handlar om. För idag behöver inte FCK längre vara ett bättre skyltfönster än Malmö FF, AIK, Elfsborg eller IFK Göteborg. Och absolut inte Bröndby, Esbjerg eller Randers. Knappt ens Ålborg och Midtjylland.

Kollega Lundh påpekar med all rätt att alla gärna vill tjäna så mycket som möjligt, men ALLA gör inte den bedömningen. Inte ens jag.

Om jag blev erbjuden dubbelt arvode för att jobba på ett spelbolag så hade jag inte tagit det istället. Om Ekstrabladet i Köpenhamn hade dubblat hade det kanske varit intressant, men inte ett tvårskontrakt EsbjergsAvisen även om de så tripplat intäkten.

ANNONS

Jag tror jag vet varför svenska och danska spelare tackat nej till Qatars handbollssatsning trots galna (med handbollsmått mätt) summor i ett lönekuvert…för det är inte alltid värt det.

Därför tycker jag det är lite sorgligt att spelare hellre ser ett värde i vad Esbjerg och Randers erbjuder i vindpinade hålor på Jylland än vad man kanske hade kunnat få i Stockholm, Malmö eller Göteborg i en jämnbördig liga – även om det skiljer några tusen i månaden.

Förståeligt, jovisst. Men likväl lite sorgligt.

***

Det är idiotiskt att vi 2015 ska behöva vara oroliga för att visa bilder i televisionen på idrottsutövare som har sponsorloggor på sina kläder.

Framförallt slår det någonstans tillbaka på det vi alla önskar – bättre svenska stjärnor, starkare ekonomi i svensk idrott och gärna tyngre svenska företag som går in och stöttar.

ANNONS

Istället har vi en Granskningsnämnd som sitter och småpetar i paragrafer och dyrt börfäller TV-bolag för att något tar ett bloss på en cigarett i en studio eller om Byggmark har en McDonalds logga i arslet.

Vem Granskningsnämndens beslut gynnar har jag ingen aning om men jag tror inte att deras böter går tillbaka till idrotten i alla fall.

Varför ska svensk TV behöva leva kvar på 70-talet då Tispextramatcher hölls hemliga för att det int skulle säljas reklamskyltar med svenska företagsloggor till matcherna?

Vad är det för stelbent mossig byråkrati och än en gång: vem gynnar den här typen av regler?

Sen är det humor att den så kallade blurrningen av logotypen ger en effekt som innebär att att alla som ser det bara bryr sig om att titta på just blurrningen och tar reda på vad det var för logotype/företag som plockats bort av ren nyfikenhet. En logga som tittaren annars aldrig ens skulle ta notis om i samma utsträckning.

ANNONS

***

Bra att Martin Olsson får spela Premier League igen.

***

Annars handlade väl Deadline Day mest om vilka spelare som NÄSTAN fick kontrakt med någon ny klubb?

***

Det var väldigt roligt att få jobba med Magnus Hedman igen och med en legend som Robban Prytz (i svår mockakavaj, som det fanns en ännu svårare rock till) – men herrejävlar så usel fotboll vi fick se i Old Firm.

Celtic var tio klasser bättre och då var de inte ens särskilt bra på en usel plan.

Jag tror nog att Lustigs och Guidettis lag är helt OK men den skotska ligan stinker och Rangers är idag tvåa (långt efter ledande Hearts) i den näst högsta divisionen.

Jag tror inte Rangers hade blivit topp fem i Superettan.

***

Nu spelar alltså Modou Barrow från start i Swansea och gör avgörande insatser.

Det är klart att det är ett intressant namn för ett svenskt landslag.

ANNONS

***

Carlos Strandberg är en favorit i de här spalterna, det vet vi.

Nu drar han alltså till Ryssland och det kan vi alltid tycka vad vi vill om – men det går inte att komma ifrån att CSKA Moskva är storklubb i ett internationellt perspektiv.

Jag tror dessutom att CSKA har väldiga resurser, även när det handlar om att utveckla spelare.

Frågetecken som finns är väl snarare om Carlos Strandberg får spela särskilt mycket i ett så pass bra lag som CSKA? Får han det är det ju fantastiskt och då kan vi väldigt snart ha något som kan bli en landslagshit snabbare än vi anar.

Det är heller inte helt lätt att acklamatisera sig i Moskva, framförallt inte för en ung kille som är ute på sitt första proffsäventyr.

Men med tanke på att klubbar som Borussia Dortmund och CSKA jagat Strandberg så inser ju de flesta att det finns någonting väldigt spännande här.

ANNONS

Det har jag i och för sig tyckt länge.

***

Snö i civilisation borde vara olagligt, jag vill än en gång betona det.

 

 

Publicerad 2015-02-02 kl 23:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto