Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Slutbilderna i Manchester sa inte allt, men det mesta

Ekwalls blogg

Det sämsta med februari är att du blir sjuk bara du stoppar ut näsan utanför dörren, det bästa är att månaden hinner ta slut innan den riktigt börjat.

Och att Champions League drar igång igen.

Snart är det mars, vi kan tro på en annalkande vår och sen är allsvenskan här.

***

Det måste ändå ha stått skrivet någonstans att om Messi är som Messi, när Neymar är som i VM och Suarez när han är som allra bäst – då blir det att åka av och då krävs det mer än en stabbig Vincent Kompany för att få stopp på karusellen.

Att släpa ut Kompany som centralgestalt fungerar numera hjälpligt mot Burnley, Sunderland och sånt. Åtminstone i ett lag som väldigt ofta dirigerar såväl tempo som bollinnehav.

Men Kompany mitt i ett stillastående City mot ett flyfotat Barcelona är som att bygga ett korthus; du vet att det komma att ramla ihop till slut.

Annons

Han bjöd på 1-0.

Han försökte tokbryta Leo Messi i en underlig framstöt utanför straffområdet vid 2-0.

Och det allra mesta som kom runt, kom över, kom bakom – det kom förbi Kompany.

Inte för att på något vis förta Barcelonas grace och försvarsspel bygger aldrig på en enda spelare, men det var nästan smärtsamt att se hur rundad Manchester Citys lagkapten blev i den första halvleken.

***

Jag vet ju hur vädret ser ut i Malmö i januari, i Sydney i december, på Island alltid, i Aten i juli eller i en öken mitt i sommaren.

Det är som det alltid har varit.

Nu är det förstås ingen större vetenskap eftersom “alla” vet och vet du inte kan säkert någon berätta för dig.

Men när Sepp Blatters Fifa-gäng fått tillräckligt att njuta av och lade sina röster för ett VM i Qatar 2022, då var det ingen som hade en aaaaaaning om att det är 40 grader och stekande hett i Qatar på sommaren.

Annons

Allt och alla lägger ned så mycket kraft och så mycket pengar på att sälja in sitt värdskap och det flygs in delegater från hela världen som ska syna tilltänkta arrangörer och vad de kan erbjuda (om vi helt bortser från vita kuvert eller allehanda allmosor) – men inte någonstans lyckades någon ta fasta på vilket klimat som råder i Qatar i juni-juli.

De som röstade ville eller kunde inte förstå det så uppenbara att det är helt omöjligt att spela fotboll där och då.

Men Qatar skulle alltså ha fotbolls-VM och det skulle spelas på sommaren, precis som vanligt.

Antingen så trodde Fifa-lirarna att shejkerna kunde köpa solen och få den att lysa lite mindre och lite svagare eller så gick de på idén om att arenorna skulle “klimatstyras” via någon mega-AC eller så hade de inte en aning.

Annons

Ja, eller så var det någonting helt annat.

Det mesta lutar väl åt det sistnämnda.

Nu är det ändå sju år till Qatar-VM, vi ska inte glömma det, och alla ligor i hela världen hinner få all tänkbar tid att anpassa sig till ett VM  som spelas i december.

Men det är en helt annan sak.

Inför omröstningen var det aldrig tal om ett julaftons-VM och det hade varit mycket svårare att få igenom. Dessutom hade ju det gett helt andra förutsättningar för andra arrangörer, exempelvis Australien som hade kunnat erbjuda ett väldigt attraktivt (ur klimatsynpunkt) “vinter-VM”. De arrangerade nyss ett fantastiskt asiatiskt mästerskap.

Men det är möjligen skitsamma.

Hade de funnits en tät shejk på månen så hade Fifa kunnat lägga ett VM där och sen snopet konstatera: jaså, ligger det där borta?

***

Till och med Piquet av idag ser ju mindre stabbig ut än Kompany.

Annons

Ja, Piquet såg ju snarare bättre ut än på mycket länge i den här matchen.

***

Vi ska absolut inte räkna ut Dortmund, det är uppenbart efter resultatet i Turin.

Tyskarna är på gång och kan vända på hela sin säsong med ett bra resultat i Dortmund där 1-0 räcker för avancemang.

En rysare väntar.

***

Dani Alves har aldrig varit någon större favorit i mina ögon.

Jag tycker att han varit väldigt överskattad i långa stunder och blivit betraktad som någonting extra för att han så ofta tar sig framåt från sin högerbacksposition, vilket inte direkt är omöjligt i ett lag som i nio fall av tio har överlägset bollinnehav och trycker ned sina motståndare.

Jag tycker att han har alldeles för hög felprocent i fladdriga inlägg, usla frisparkar, är gnällig och att han ständigt spelar över – klart över snittet i La Liga, där simulerandet är värst i Europa – för att skaffa sig fördelar som bestraffar motståndare i form av varningar/utvisningar. Precis som i den här matchen.

Annons

I VM tog det ett tag men till slut upptäckte tillochmed gammel-Scolari att Dani Alves inte längre höll tillräckligt hög klass.

***

Jag har ju koll på att det är VM i skidor i Falun och tittar gärna om det finns en möjlighet.

Men jag känner inte att jag MÅSTE.

Därför är jag inte riktigt i balans med den hysteri som genomsyrar Sverige (och Norge, sen tar väl hysterin slut va?) och som fått Bladet att skicka ut Simon Bank i faluskogarna (inte fjällen, notera: INTE fjällen).

Det som varit mest spännande att följa fram till idag har varit att svenska skidkrönikörer (inte Bank) skrivit argsint om att norska journalister ställt frågor som kan ha upplevts som sexistiska och efter det att Getingens man inlett den debatten så kom Bladets kille långt efter med ett småförvirrat stycke motangrepp eller om det möjligen var ett försvarstal, det gick inte riktigt att bena ut.

Annons

Oavsett vilket så var det förstås väldigt roligt och häftigt att det gick så bra för Charlotte Kalla som så många hade trott och alla hade hoppats.

Hon är en fantastisk idrottskvinna och har redan så mycket på alla sätt som gör att hon snart tar över efter Zlatan som ledande idrottspersonlighet i Sverige.

***

Messi missade väl den där straffreturnicken för att han helt missbedömde hur mycket skruv det var på bollen efter Harts räddning?

Det hade krävts rätt mycket balans, kraft och styrka i en dyknick för att få den bollen att gå rakare efter pannträffen. Inte omöjligt. men rätt mycket svårare än det såg ut.

***

Ingenting är avgjort ännu men det är förstås ett väldigt högt berg som Manchester City ska bestiga och ta sig över för att nå en kvartsfinal i Champions.

Framförallt har jag svårt att se hur de INTE ska släppa in några mål när de tvingas gå framåt på Camp Nou.

Annons

Nu slutade alltså den här första matchen med att Manchester City-spelarna och hemmapubliken knöt nävarna i ett jubel och en lättnad för en räddad straff som bara gav en förlust med 2-1 inför ett returmöte i Barcelona.

Det säger inte allt, men det mesta.

 

 

Publicerad 2015-02-24 22:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto