Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Cupen fick fart - tack vare "träningsmatcher"

Jag utgår från att man lär sig av misstagen och därför gick jag inte loss på gräsfröna över gräsmattan när snön hade smält bort och det såg lite kalt ut på sina håll.

Då slutade det med att jag hade en djungel av grönt i olika nyanser som aldrig slutade att växa.

Och helt ärligt så ser det ut som om det växt även vintertid.

Nog för att Bromma hade 18 grader helgen men det har ju varit isande kallt under flera vintermånader, ändå ser min gräsmatta tillräckligt grön ut för en allsvensk match i mars.

Kan gräs växa under snön?

Ska kolla med med min polare Geert den Ouden om han vet någon som kan svara på sådant.

***

Tänk att “träningsmatcher” i februari/mars var det allra bästa sättet att få full fart på Svenska Cupen.

Med god hjälp av AIK-Hammarby-derbyt förvisso, men ändå – cupen lever lyckligare än på väldigt, väldigt länge.

För tanken med gruppspel i Svenska Cupen under vintermånaderna var nog först och främst att skapa tillräckligt bra (och “verkliga”) matchtillfällen inför seriespelet. Nuförtiden fullt möjligt med hjälp av konstgräs.

Inte så mycket för att”rädda cupen”, de försöken hade nog ebbat ut redan för fem-sex år sen. Istället handlade det om att göra det till något tillräckligt nyttigt.

Redan förra året gick det att ana ett större intresse. Många lag med starkt publikunderstöd fick bättre fart på sina matcher när det gällde något mer än bara en träningsmatch. SvT:s sändningar på play gjorde sitt förstås, cupmatcherna blev något alla kunde se med hjälp av den skattepeng man redan pröjsat för licensen.

Och andra mediaaktörer gjorde sitt till.

Sen kom förstås AIK-Hammarby på köpet som en fantastisk bonusboost, men jag har sett matcher på annat håll som bjudit på bättre publiksiffror än allsvensk fotboll gjorde på 80-talet.

Och – direkt på lottningen gick det att läsa krönikor och kommentarer kring de kommande matcherna. Och då talar vi om kvartsfinaler.

Det är möjligt att det är i svallvågor av 08-derbyt med 40.000 pers men ändå. Det gick knappt att hitta en kvartsfinallottning av Svenska Cupen förut mer än möjligen på förbundets egen sida. Något överdrivet, men inte mycket.

Och jag gillar vad jag ser.

Helt uppenbart var det ett lyckodrag att förlägga cupspelet när ingenting annat fanns att tillgå för svenska lag. Mitt i seriespelet blir cupen mer som den fattiga kusinen från landet på besök, allsvenskan är för stark i sig och slog ut cupspelet.

Sen kunde det blixtra till i en final, minns AIK-Djurgården men det kunde också bli 1200 pers på Råsunda för Helsingborg-Gefle en grå och dyster kväll i november.

***

Lasse Larsson död. Endast 52 år gammal.

Beskedet kom i söndags som en isande kall chock.

Oväntade dödsbud gör förstås alltid det, men det är värre när det drabbar någon i alldeles för tidig ålder.

Jag “växte upp” med Lasse Larsson under min yrkeskarriär. Han slog igenom ungefär samtidigt som jag började min sportjournalistbana på Kvällsposten och under en period så var det väldigt mycket Lasse Larsson: en blixtrande snipor i straffområdet med tassande, kattliknande, steg som likt Dan Corneliusson alltid stod där bollen kom när det luktade mål.

Och för en ung grön reporter var det alltid tacknämligt med en fotbollsstjärna som var snäll.

Lasse Larsson var alltid det. Han tog sig alltid tid.

Det är fruktansvärt trist att de allra godaste alltid tvingas lämna oss alldeles för tidigt.

Tankarna förstås till hans närmaste och gamla klubbkamrater.

***

Fotboll för alla var ett fantastiskt fint initiativ.

Inte minst eftersom fotboll – när det gäller aktörer och när det gäller konsumenter – överallt alltid är för alla.

Bland det allra bästa Zlatan Ibrahimovic har sagt handlar just om att fotbollen ska välkomna alla, oavsett vem och vad du är.

Det finns bara mörka moln kring omständigheterna som gör att AIK:s Sofia B Karlsson tvingas lämna sitt uppdrag i klubben efter sitt jobb med för “Fotboll för alla”. och nu som CSR-ansvarig.

Det är bara så tragiskt att fotbollen ibland tvingas leva i en värld där ondskan sätter agendan och kidnappar godheten.

Och det mest deprimerande av allt: vem är överraskad?

***

Var det verkligen David Moyes det var fel på?

Eller var det någonting annat?

***

Emir Bajrami bryter alltså sitt kontrakt med Panthinaikos för att försöka hitta en lösning på sina ryggproblem i Sverige.

När jag träffade honom i Aten i november berättade han ingående om sina oerhörda ryggproblem, men då kunde han ändå spela enstaka matcher – även om det innebar att han fick leva med smärtor dagen efter.

Bajrami har sannerligen haft otur och frågan är väl om han någonsin blir frisk nog för att spela fotboll på elitnivå. Jag är inte helt säker på att han själv vet den frågan.

Trist för Emir givetvis, men även för svensk fotboll – för något år sedan var han en spelare som skulle vara med och bygga ett “nytt” svensk landslag.

***

Hade Friends byggts på min gräsplätt så hade gräset aldrig varit några problem.

Publicerad 2015-03-10 kl 17:27
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons