POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

På plats på Camp Nou: så minns jag hatmötet

Efter flera dagar med regn, småkyla och halvdystert spanskt marsväder bjuder våren upp idag, lagom till El Clasico på Camp Nou och det finns alla tänkbara förutsättningar för en föreställning som förväntas bli något alldeles extra – och då är det redan extra-extra innan matchen ens har börjat.

Jag minns mitt första El Clasico på plats, någon gång i slutet på 90-talet

Det var speciellt på sitt sätt.

Den gudabenådade fotbollsdansken Michael Laudrup hade gjort det förbjudna bytet och gått från Barcelona till Real Madrid.

Nu kom han tillbaka till Camp Nou för första gången.

Och det var inte bara Barca vs Real, det var också mötet mellan två som avskydde varandra, Laudrup vs Johan Cruyff.

Kung Cruyff var tränare i Barcelona och det hade skurits sig totalt med Laudrup när två fotbollsgenier ville och tyckte olika…det var inte direkt första eller sista gånge som Cruyff hamnade i konflikt.

Det finns en klassisk situation i matchen när en boll rullar över linjen rakt mot Cruyff som står utanför sin bänk och mot bollen för att ta inkastet springer – Laudrup.

Publikens sus höjdes för några sekunder, de ville verkligen se holländaren förgöra och förnedra sin danska antagonist.

Cruyff missade inte chansen.

Han skänkte inte Laudrup en tusendels uppmärksamhet, det var som om han inte existerade på jordklotet och då stod han bara någon meter från honom inför världens blickar på en fotbollsarena.

Barcelona vann med 3-0, om jag minns rätt, och jag var lite smått besviken på publiken som ägnade 90 minuter åt att skrika “puta” mot Michael Laudrup och brydde sig mindre om själva matchen.

Jag har större förhoppningar på kvällens match…med Messi, Neymar, Suarez på den ena sidan och Ronaldo, Benzema och Bale på den andra.

Bland mycket annat.

Och det är förstås en fröjd att få vara på plats.

***

Snacka om oflyt för Alexander Farnerud.

Med Jimmy Durmaz skadad så tror jag att han hade haft hyggliga chanser att få starta matchen mot Moldavien borta.

***

Jag frångick ännu en gång (jag är en idiot) min princip om att alltid, alltid, alltid boka hotell själv.

Därför hamnade jag och Långe Lundh på ett sunkhål i väggen som jag tror att jag hade kunna syna på 100 mils avstånd via deras hemsida.

Det påminner om klassikern på Malta som Lundh bokade, det var där han satte nytt maltesiskt sprintrekord när han galopperade ned för åtta trapport och rusade mot receptionsdisken med fradga i mungiporna, eld i blicken och vrålade “The room I had and the price – it is a robbery!”.

Fågelskådaren var bokniningsansvarig den här gången och ursäktade sig något om fyra stjärnor och pool på taket.

De fyra stjärnorna har de köpt på Spaniens motsvarighet till Kiviks marknad och poolen på taket…ja, hålet till en pool finns. Men inget vatten. Poolen ligger som ett sönderrostat bilvrak på en skrotningsfirma i Upplands Väsby.

Om du någonsin kommer i närheten av Sunotel Central i Barcelona: gör allt för att hålla dig därifrån!

***

Det ska bli oerhört intressant att se hur framförallt Real Madrid uppträder i den här matchen.

Ingen kan ha missat Barcelonas (och Messis) smått overkliga första halvlek mot Man City.

El Clasico inrymmer så mycket svallande känslor att det säkert kan vara tufft att hålla sig kall och lugnt mata på en med en taktisk plan som är mera avvaktande.

Men känslan är att Real Madrid måste tänka safety first med tanke på den form som inet bara Messi har, utan hela laget. För att attackera i svindlande kontringsspel mot en Barcadefensiv som har väldigt mycket men som absolut kan blöda när det går riktigt jäkla fort och motståndarna kommer förbi den press FCB använder sig av så fort de förlorat bollen.

Om Real väljer att sätta hårt mot hårt, fart mot fart, attack mot attack – ja, då blir det att spänna fast sig i säkerhetsbältet för då blir det åka av för hela inträdesbiljetten.

Intressant, oavsett vilket.

Det jag INTE hoppas på ör att vi får ett sånt där El Clasico som vi har haft lite för många på senare år, där ALLA springer omkring på planen och jagar domaren efter varje domslut och spelar över i ständiga förösk att försöka få sin motståndare varnad eller utvisad.

Det är då El Clasico blir som allra sämst. Bara känslor, bara hat och alldeles för lite fotboll.

***

Kvällens match ser du i TV12 med start klockan 20:20.

Vi har studio på plats på innerplan.

Direkt efter matchen sänder vi Fotbollskanalen Europa från Camp Nou med start kl 23:15 i TV4.

Jag ska erkänna att du kan ha sämre uppdrag i det här jobbet.

Publicerad 2015-03-22 kl 13:05
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå