POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Så många hade en chans att visa, så få tog den

Köpenhamn in and out med den där sista Kastrup-flighten 22:45 till Arlanda som man tagit så många gånger.

Och tillbaka till Lyngby Stadion.

Där var jag någon gång på 90-talet och träffade Benny Lennartsson (om jag inte minns alldeles tokigt).

Och för några år sen spelade “journalistlandslaget” landskamp mot Danmark på samma arena efter en svår sittning kvällen innan på nattklubben NASA i downtown Köbenhavn.

Det var en natt att minnas.

Matchen? Oklar, väldigt oklar.

Men jag tror inte att vi vann…

***

Sveriges U21-landslag kom alltså till en perfekt gräsmatta, en ljum och fin julisol, skön inramning, TV-sändning och jag har svårt att se bättre och härligare förutsättningar för en träningsmatch.

Här fanns det dessutom en hel del utrymme för ganska många spelare att visa kraft, mod och vilja i hopp om att konkurrera om speltid i EM-slutspelet som börja om en vecka.

Men jag vet inte, det kanske är en generationsfråga…det var som om väldigt få verkade bry sig.

Jag kan köpa att spelare har en dålig dag, att tajmingen kan vara lite risig, att formen inte är peakad – men jag känner att jag gärna vill kräva att spelare VISAR liite stake; här är jag, jag vill slå mig in i laget.

Möjligt att det är attitydsfråga a la 90-talister som jag är lite för gammal för att riktigt förstå.

Men det jobbigaste var inte att Sverige spelade 2-2 mot tio danskar i 75 minuter, att försvarsspelet understundom svajade, att den tekniska kvalitén var klasser sämre än Danmarks eller att vi aldrig fick något flyt i spelet.

Det jobbigaste var att så många hade chansen, men så få ville ta den.

***

Den idiot till säkerhetskontrollant på Kastrup som gick runt med en pinne, pekade på folk, domderade och väldigt arrogant behandlade resenärer som en flock getter slog alla tänkbara rekord i flygplatsidioti som jag någonsin upplevt (och det har blivit en del flygplatser genom åren).

Jag var inte ensam om att drabbas men fick i alla fall veta att vätskorna jag hade med mig inte kunde ligga i den flygplatspåse de låg i sen tidigare flygplatsbesök utan måste ligga i en exakt likadan flygplatspåse som kom från Kastrups flygplats.

När jag efteråt ifrågasatte (flygplatser vill gärna veta vad man tycker, helst när något är bra) hur han uppträdde gentemot resenärerna fick jag veta att jag skulle göra som han sa  och avslutade med högt och tydligt  “AFSTED” (stick!).

Kastrup slår alla rekord i arrogans och otrevlighet i säkerhetskontrollen – vi resenärer borde göra som de flygplatsanställda gärna gör på den flygplatsen lite då och då: gå i strejk.

***

Stackars Emil Krafth.

Har svårt att se att han kan åka till ett EM-slutspel med de ryggproblemen han har, det känns mest som en ren chansning.

Jag fick aldrig någon klarhet i hur det var med Mattias Johansson och hans skadebekymmer, tilltänkta operation – men är han frisk och kry borde det vara givet att kalla in honom nu.

***

Kul att träffa HD:s Marjan Svab igen, det var ett tag sen.

Lokaltidningarna är inte ofta ute på reser men ibland får Helsingborgs Dagblad ta färjan över.

En bra man, Svab. Få så starka fotbollsskribenter kvar i branschen.

***

Ska Håkan Ericsson förlita sig till vad som varit väldigt framgångsrikt förut eller ska han gå allt mer efter dagsform?

Jag tror att han litar väldigt starkt till den grund som tagit laget till EM, men efter den här matchen börjar han kanske vackla på sina håll.

Han kan ifrågasätta formen just nu hos spelare som Patrik Carlgren, Filip Helander (vad har hänt där?) och Oscar Hiljemark, som alla varit tokgivna i en startelva men som på senare tid inte varit helt hundra av lite olika skäl.

Målvaktsalternativ finns inte så många egentligen och Carlgrens största problem är osäkerheten i spelet med fötterna, vilket går att leva med. Däremot måste Ericsson fundera över Helander, vars självförtroende tycks svikta och hans positionsspel vacklar betänkligt i match efter match. Hiljemark är tillbaka efter skadeproblem och kan säkert varva upp, så som han brukar kunna varva upp.

Vem visade mest, Robin Quaison eller Sam Larsson? Abdulrahman Kahlili  eller Oscar Lewicki som central mittfältare? Mikael Ishak eller Branimir Hrgota?

Han har en del att fundera på här och där, Håkan Ericsson.

Själv är jag ju väldigt förtjust i Simon Gustafsson, jag tycker att han har något extraordinärt i sitt spel, en split vision, bollbehandling och oförutsägbarhet som gör skillnad.

In kommer i alla fall Ludwig Augustinsson (vänsterback), Alexander Milosevic (mittback) och Isaac Kiese-Thelin (forward).

Och i nuläget – åtminstone efter Danmarksmatchen – ser jag fyra-fem platser som öppna: högerbacken efter Kraths skada, en mittbacksposition (jag tycker Holmén ser starkast ut just nu), yttermittfältsplatserna (även om Khalili är given där, men kanske även centralt).

***

Danmark har ett oerhört bra U21-landslag, det ska vi inte glömma – de åker till EM-slutspelet och känner att de ha kapacitet att ta hem guldet.

Men de saknade alltså SEX spelare som är med A-landslaget och spelade nu 75 minuter med tio man.

För övrigt samlades de i måndags och har samma dassiga förberedelser som Sverige, så det är inte bara här som det inte går att få ihop allting optimalt.

***

John Guidetti så vass och pigg ut när han fick sin chans.

Han kommer att vara väldigt viktig i sin roll mot motstånd som sannolikt kommer trycka tillbaka oss.

Och, ja, jag saknar Carlos Strandberg i truppen. Jag känner att han har egenskaper som vi skulle kunna behöva.

Men nu är det som det är.

***

Jag, Foto-Oscar och Sundberg stannade till vid en sunkig pizzeria med bruna soffor i imiterat skinn och en flottig fotbollaffisch på väggen.

Lite av Foto-Oscars stuk på hak med mat.

En väldig sen lunch på flottig pizza och en cola på petflaska.

Ett äpple, som jag hittade i en kartong med frukt uppe på Lyngbys gamla klubblokal, strax före kick off.

Avrundade sen hela kostcirkeln med ett glas vatten, en choklasmuffins och en näve jordnötter på flighten hem.

Det är viktigt att äta rätt när det programmet är späckat: hemma i Blacksmithfield nu i natten, snart upp igen för en mixad zon med A-landslaget på Friends.

Publicerad 2015-06-12 kl 01:43
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto