Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Moskva är ett dårhus på sitt sätt men ingenting förvånar

Ekwalls blogg

Ryssland välkomnade oss sådär buttert ryskt som man vill föreställa sig att Ryssland ska vara: regn, mörk himmel, dysterkvist och i den ökända Moskvatrafiken ut till Spartaks nya lyxiga VM 2018-arena drog vi förbi höghuskvarteren där allting är sprucket i och ser ut att falla ihop i spillror vilken sekund som helst.

Jag har aldrig varit här men det när vi navigerar förbi monumentala byggnader, när vi blickar ut över förortskommers där trasiga människor som köar till grönsaksstånden, när vi ser nya Dubaiskrapor på ena sidan och de överdådiga Stalins Sju Systrar på den andra och när vi kryssar fram på en ringlinje mellan Ferraris, Ladas, svarta limousiner och ihoplappade plåtburkar till skåpbilar så ser jag ett Moskva exakt så som jag hade föreställt mig ett Moskva av idag.

Fattigdom, nyrikedom, dåtid, nutid, uppgång, fall och uppgång igen och ekonomisk kollaps på det, flärd i pastell, vardag i grått, money talks, bullshit walks; allt i en enda snårig mix.

Annons

Och så lite fotboll på det.

***

Uppgifterna från landslagets stängda träningar når snabbt ut och när hela den svenska träningen var öppen idag så kändes det som om Erik Hamrén inte brydde sig om att mörka något. Om det inte var exakt det han gjorde?

Det var samma spelare i en elva (eller en tia eftersom målvakterna körde för sig själva, men det är såklart Isak som står) som det talats om sen häromdagen.

Jag har inga bekymmer med det, det finns liksom inte så mycket att dölja och jag tror aldrig att en motståndare ändrar sin syn på sitt eget lag utefter hur motståndaren ställer upp. Framförallt gör ju inte  Ryssland det i det här läget.

***

Den stackars tolken på svenska presskonferensen kämpade hårt med Andreas Granqvists Påarpsdialekt.

Hon pustade ut något när hon ändå såg ut att ha rett ut det.

Annons

Då ställde Disco, från skogarna i Norrland, en fråga och hon tappade allt.

***

Radisson Royal=världsklass!

Renoverat för 700 miljoner euro för några år sen.

Jag har sällan bott bättre på en landslagsresa.

Däremot väldigt mycket sämre, ibland är det upp och ibland är det ned.

(Och ja, det är jag som har bokat. Inte Lundh. Men det förstod ni)

***

Spartaks nya arena är väldigt fin, men jag kan inte påstå att det är ett imponerande arenabygge på det visat.

Ena långsidan, den mot pressläktaren, är till hälften täckt av svarta kontorsfönster – jag tycker det ger ett klart mindre “skräckinjagande” intryck.

Det kommer förstås vara fullt på arenan, men min insidekille här i Ryssland säger att det är väldigt sofistikerad stämning på landskamperna i Moskva.

Helt ok stämning, men inte öronbedövande.

Annons

***

När vi äntligen hittade Staffan Olsson.

***

A good day to die hard spelades delvis in på vårt hotell.

***

De ska såklart bli intressant att se hur Sverige tacklar matchen.

Den känns förstås lite läskig på förhand eftersom ryssarna absolut måste gå för en seger och jag ogillar att de sparkade Fabio Capello eftersom han uppenbarligen var en smärre katastrof på posten och eftersom hemmaspelarna kan komma att få en boost med ny (och rysk) förbundskapten.

Men kan vi ta oss ut stormen helskinnade så kan vi absolut såra ryssarna.

Vi hade det jobbigt på Friends under första delen av matchen men blev allt bättre och borde ha vunnit den matchen (Sebastian Larsson missade en straff) – och då var Zlatan inte med.

Jag är dessutom extremt nöjd med ett kryss, för det innebär att vi kan hålla ryssarna bakom oss även med en förlust mot Österrike.

Annons

Sen hoppas jag att Österrike vinner imorgon mot Montenegro, för då känns de i princip klara för EM när de springer in på Friends på tisdag.

Det kan ge Sverige en fördel.

Jag säger 1-1 här i Moskva, precis som i Stockholm, men det är väldigt ovisst eftersom det är svårt att veta var ryssarna står.

Och med viss skräck minns jag EM 2008 då vi kände att vi ändå skulle ha en rätt bra chans mot Ryssland men blev totalt blåsta av banan.

***

Fotbollskanalen On Tour har aldrig nått högre höjder.

***

Jag konstaterar, utan att på något vis vara överraskad, att många mediala förståsigpåare som aldrig ens varit i närheten av en presskonferens, jobbat med eller suttit i en intervju-situation med Zlatan Ibrahimovic nu vet exakt på pricken hur man egentligen skulle ha gjort eller inte ha gjort.

Fascinerande.

***

 

Annons

För övrigt lever vi i helt sjuka tider där delar av en historielös omvärld tappat alla tänkbara omdömen och basala mänskliga värderingar.

Det kan vara lätt för mig att sitta här och säga på överdådigt hotell i galenskapens högborg.

Men det kan inte vara svårt att känna sympati med hårt drabbade människor på flykt och åtminstone försöka bidra på något vis.

Så förblindade av omänsklighet må vi aldrig bli.

 

 

Publicerad 2015-09-04 18:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto