Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Därför tror jag att Henrik Larsson får första frågan

Februari.

Alltid något.

Kallt, jävligt, “vabbruari”, nedflyttningsplats på Texas Johanssons tillförlitliga Twitter-tabell och rätt meningslös månad, men den brukar dra iväg ganska snabbt och sen går det att det skönja ett ljus i vintermörkret.

***

Jo, det var väntat att Erik Hamrén och SvFF skulle gå skilda vägar efter EM – allting annat hade varit en  stor skräll.

Men först ut med nyheten var Långe Lundh och det var frukten av gott journalistiskt nyhetsjobb, för jag tror inte att Erik Hamrén ringde upp Olof själv.

Eller, för den delen, att lagkaptenen gjorde det.

***

Vad vill vi ha som ny förbundskapten?

Eller, snarare, hur tänker fotbollens förbund i sitt val?

Jag har länge hävdat att de funderat i banorna kring “före detta spelare på hög nivå”, “relativt ung”, “internationell erfarenhet” och “starkt medialt namn”.

Söker du en förbundskapten i fotboll så söker du inte en “bra tränare” i den bemärkelsen, för så särskilt många träningar handlar det inte om på ett år och spelarna förädlas/utvecklas i sina klubbar.

Det kräver färdigheter i att ena styrkor, stark taktisk förmåga, känsla för att skapa en enhet som trivs tillsammans och som tar en kula för att vinna för sitt land.

Mycket spelar in när det gäller vilket val som ska göras och bland tio miljoner förbundskaptener i detta land så lär det finns rätt många för och emot, oavsett vem det blir i slutändan.

Men jag tror att Henrik Larsson får (om han inte redan fått den) första frågan.

För att hans namn, erfarenhet och egenskaper är sådana som eftersöks i valet av en ny förbundskapten.

Någon eller några vill säkert hävda att Larsson inte haft världens största framgång som tränare, men det beror lite på hur man ser det och vilka förutsättningar som har gällt där han har varit.

Och – som sagt – det är inte en “fotbollstränare” vi söker. Det är en förbundskapten.

Nu har Henke sagt till SvT att det “inte är aktuellt” men svaren är också så klassiskt Henrik Larson-kryptiska om “kontrakt som gäller med HIF” att vi vet att han säkert är öppen för en diskussion.

Sen är det mycket möjligt att Henrik hellre ser Celtic som sitt nästa mål i karriären och värdesätter ett tränarjobb utomlands mer än sysslan som förbundskapten.

Egentligen har jag hela tiden tänkt att det krävs ett aktat affischnamn på posten eftersom Zlatan Ibrahimovic är på väg mot slutet av karriären (därför är Henke det namnet), men som utvecklingen varit på Zlatan är ju snarare känslan att han kan spela landslagfotboll på högsta nivå tills han blir 53.

Jag tror också att förbundet vill förnya, allt från ledarstil till öppenhet gentemot media och fans, jag tror de inser vad som kommer att krävas i en ny värld.

I det fallet vet jag inte om Henrik Larsson är namnet, även om han förändrats genom åren…vi får inte glömma att det var Henke som gick i bräschen för att ge “gamarna” så lite som möjligt och som var med och stängde igen landslaget i början på 2000-talet.

Men jag vet heller inte om Jörgen Lennartsson, Hasse Backe, Stuart Baxter eller Håkan Ericson är den förnyelse som kanske krävs.

Michael Laudrup skulle förstås vara det, men vågar vi ta det steget?

***

Rätt eller fel att förmedla Hamréns beslut nu?

Ja, varför man inte skulle spela med öppna kort vore underligt – eftersom det ändå skulle sippra ut längs med vägen.

Nu vet alla vad som gäller. På alla fronter.

Jag är för den öppenheten.

Och tror inte att den missgynnar någon.

***

Om det nu krävs eller önskas något nytt, det finns ju de som efterlyst Lasse Lagerbäck under de senaste åren.

Jag blir inte förvånad om någon kommer dragandes med Svennis under vägens gång.

Eller någon som har gått på GIH.

***

Det är förstås inte så att VM 1994-laget alltid är lösningen på allting, slentrianmässigt kastas alltid bronsgänget fram som den ultimata lösningen för att de visste minsann vad de gjorde.

Vilket ju är sant. I USA. Den sommaren.

EM- och VM-kvalet åren därpå misslyckades de kapitalt.

Det som Henrik Larsson, Jonas Thern och Roland Nilsson gjort är ju att de skapat sig en hyggligt gedigen bakgrund som ledare – det har inget att göra med att de var med i VM 1994. Eller åren därpå (ska tilläggas).

***

Jag tyckte Erik Hamrén kändes coolare redan i samband play off-mötena med Danmark och det måste vara skönt, trots allt, att ha tagit beslutet och gjort det offentligt.

Bra eller dåligt för landslaget? Ja, ingen aning om det ena eller det andra hade spelat någon roll.

Men bra för Hamrén, tror jag.

***

Texas senaste lista:

1.Maj

2.Juli (svek 2015)

3.Juni

4.Apri

5.Aug

6.Dec

7.Sept

8.Mars

9.Jan

10.Okt

———–

11.Feb

12.Nov

Det är skottår, det kan förklara nedflyttningsplatsen.

 

 

 

Publicerad 2016-02-01 kl 13:55
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons