Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

När Cupen äntligen blivit het: gnäll, gnäll, gnäll

Ekwalls blogg

I min nya tid som kulturell recensent tog jag ett snack med Olle Jönsson (han från Lasse Stefanz) när vi råkades under ett tågbyte i Hässleholm.

“Hallå buse!”

Det är så Olle gärna “presenterar” sig, högt och tydligt.

Han undrade hur det var med Olsson, visade en bild på de två utanför Jones i New York och just som jag skulle ta ett snack om Lutoslawski så drog han en “Dagens Garv”.

Den var fruktansvärt dålig,  helt i klass med de allra sämsta “Dagens Garv”, och sen somnade han (lika högt och tydligt, ska sägas…)

***

Ola Toivonen och Micke Antonsson, de stod alltså närmast i tur att stekas från Erik Hamréns lojalitetsprogram och det kom inte som någon sensation.

Åtminstone inte Toivonen.

Antonsson var, trots allt, startspelare så sent som i play off-mötet med Danmark. Och nu är han inte med i truppen alls.

Annons

Men det är som det är, ibland måste en förbundskapten dra en gräns som skiljer rutin, tjänstgöring och (till och med) individuell kvalitet med ungdomlig entusiasm, framtid och mod.

Victor Nilsson Lindelöf är för mig helt given i en svensk trupp och jag kan känna att han kanske tillochmed ska ges chansen att spelas in som ett ordinarie alternativ sidan om Andreas Granqvist.

Jag tycker att VNL har “det”, han visade det i U21-EM, han har vita det i Benfica och det finns ingen anledning att tro att han INTE kan visa det i ett A-landslag.

Och en sak som jag helt glömt att beröra är att Victor är oerhört målfarlig på fasta situationer, många av de mittbackar som Hamrén tvingats använda genom de senaste åren har varit helt iskalla i offensiven.

***

Det är trist att media att läsa om poliser som missköter sig i sin yrkesroll och det är förstås bra att utreda huruvida övergrepp på fotbollsmatcher undsluppit utredning av dunkla skäl.

Annons

Bra.

Sen tror – och hoppas jag – att de allra flesta poliser i tjänst löser komplexa situationer så som de är utbildade att lösa dessa. Även om jag inser att det 1) är oerhört svårhanterligt ibland och 2) finns människor som begår grova tjänstefel i alla yrkesgrupper.

Vi har all rätt att ställa mycket höga krav på en myndighet som polisen. Och på de instanser som har till uppgift att på ett korrekt sätt syna poliser som anmälts för (exempelvis) övervåld.

Visar det sig att det finns en anledning att ens ana att någon eller några  gjort sitt yttersta för att dölja eller skydda poliser som begått brott i tjänsten så är det inte bara allvarligt. Det är för jävligt.

Det allra mest sorgliga är förstås att det krävs den här typen av polisiär bevakning på alldeles för många fotbollsmatcher.

Annons

Varför är det så? Vad är skälet? Hur kunde det bli så? Vems fel är det?

Jag tror inte att det är polisens.

(Eller medias)

***

Johannes Hopf lämnade allsvenskan med ryktet av att vara en av seriens minst säkra kort på sin position.

Jag måste säga att jag själv var tveksam till om han ens skulle platsa i Hammarby.

Nu är han landslagsman.

Så snabbt kan det gå..

Det kan säga en del om det klassiska “så fort du flyttar från allsvenskan kommer du ett steg närmare landslaget” men också att “det alltid finns en möjlighet så länge du utvecklas och blir bättre”.

Jag förstår om Erik Hamrén vill testa Hopf när möjligheten finns, men det är den enda uttagning jag känner är lite udda i den här truppen. Inte för att Hopf inte är värd en chans efter en bra säsong i Ankara.

Patrik Carlgren är redan en del av framtiden, har hunnit bevisa det några gånger och är det något vi behöver testa inför ett mästerskap så är det väl INTE en tredjemålvakt?

Annons

***

Rätt många gnäller om januariturnéns betydelse och alla har fel.

Det har visat sig gång på gång, så även i den senaste A-landslagstruppen.

Emil Salomonsson hade aldrig fått en plats nu om det inte hade varit för vad han visade på turnén i Abu Dhabi, på match och träningar.

Även om säkert många känt att han borde ha fått det, så aldrig.

Han har förmodligen inte ens varit nära förut.

Istället var Anton Tinnerholm det givna valet från allsvenskan på högerbacksplatsen, men Salomonsson bevisade tydligt för den svenska lagledningen på senaste januariturnén att han var bekvämare och bättre i rollen när det var landslagsläger.

Ja, det spelar stor roll vad du uträttar i klubblaget och så skadet förstås också vara men de där samlingarna och matcherna i januari är absolut en väg in i A-landslaget för allsvenska spelare.

Annons

Tyck vad du vill om det, men så är det.

***

 

När vi äntligen fått bra fart på Svenska Cupen: gnäll, gnäll, gnäll.

Nu kommer det folk på matcherna, det är TV-sändningarna, det är drag och intresse.

Då är det fel på när lottningen görs ellr hur den görs, på att det inte alltid går att lösa arenafrågorna snabbt och smidigt, på vem man ska möta och när man ska möta dom.

Det senaste – som vi får se som ett tecken i tiden – är att Hammarbys spelare “helst vill spela på konstgräs”.

Det är givet att det optimala vore att inga melodifestivaler, bandyfinaler existerade under samma period i den stad som får lag som går vidare. Eller att nån lirare på SvT placerade lottningen i ett sportprogram på kvällen istället för kl 06:50 för att piffa upp ett saggigt morgonprogram.

Alltid finns det något som kunde varit bättre.

Annons

Men detta jävla gnäll.

Vill vi ha tillbaka träningsmatcher på grus istället? Cupsamlingar i Gävle? Ointressanta matcher sommartid som ingen brydde sig och drog 900 åskådare när klubbarna kom med B-lagen och samtidigt basunerade ut att “vi satsar på cupen”?

Bit ihop. Se det positiva.

***

20 minuter innan handbollsmatchen Sverige-Rumänuen i Kristianstad kom rumänernas förbundskapten, Tomas Ryde, förbi vår studio och snackade lite skit.

Bara i handbollen.

För övrigt en fröjd att få jobba med Tomas Axnér och de övriga i handbollsgänget igen.

***

“Vet du vilken fågel som bara har en blygdläpp?”

Frågade alltså Olle Jönsson.

“Nä, ingen aning”

“En halv grillad kyckling…hahahahhöhöhö”

En Dagens Garv blir aldrig sämre än så.

 

Publicerad 2016-03-16 12:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto