POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Rosenberg hade rätt, fel och förmodligen fel när han ville rätt

Det fick bli en helg utan allsvensk premiärbevakning av olika mer eller mindre diffusa skäl och då finns det förstås annat att göra; familjen, Skansen, padel, klädföretag, besök av av Billy Boy och ett restautangbesök sent att glömma.

I ett försök att nå viss variation av Riche, Riche och Riche googlade en Frisör som heter Hannah på “barnvänlig restaurang Stockholm” och upp ploppade “Restaurang Räkan”, som bland annat erbjöd mat levererad på radiostyrd båt.

Jag hade (uppenbarligen) för dålig koll på “Räkan”, även om restaurang på Vasagatan borde vara varningstriangel nog.

Men.

Ändå:

Herrejävlarsgud.

Så skrattretande uselt.

Målfoto på vad som var värst.

Om det var den ogästvänligt starkt upplysta lokalen, den stela Pizzeria i Lessebo-med-bar-möbleringen, den lite lätt orutinerade personalen uppklädd i lyxrestauranguniformer, den sjukt överprisade menyn, den rullande klädstången för ytterkläder i hörnet på baren, det lite för torra brödet, den uppenbara turistsnaran, den lite för snabbt serverade varma maten med misstänkt mikrovågspling från kök eller den frysboxmakande Big Pack-vaniljglassen med en touch av frost från plastpaket som öppnades redan för ett halvår sen.

Det var nog en kombination.

Men även en sådan restaurangupplevelse är en restaurangupplevelse.

***

Det fick bli Malmö FF-IFK Norrköping i efterhand (kändes lite som att se på “TV” på 80-talet!) och det är möjligt att det en sån där match som så många brukar kalla en “typisk premiär”, men det var ändå uppenbart att regerande svenska mästarna inte kom till Malmö för att be om ursäkt för SM-guldet.

1-1 i paus var smickrande för MFF.

IFK Norrköping kunde mycket väl ha haft 2-0 och då vet jag inte om ett skakat hemmalag hade orkat resa sig.

Nu blev Anders Christiansens 1-1-mål en kvittering som blev till ett vinstmål.

Jo Inge Berget dunkade in den där straffen till 2-1 och inhoppande Erdal Rakip fixade 3-1 i Pekingforceringen på slutet.

Ändå handlade det mest om Markus Rosenberg. Som vanligt.

Det var Rosenberg som elegant spelade fram till första målet, det var han som fick straff i den där duellen med Andreas Johansson och det var han som tryckte ned Joel Enarsson i straffområdet.

Själv sa Rosenberg till Radiosporten att han hade haft flyt i bägge situationerna, jag tror han menade att ingen var straff.

Jag är nog inte helt enig.

Knuffen i ryggen på Enarsson kan ingen i hela världen trolla bort, om domare Stefan Johannesson såg den situationen är det ofattbart att han friar.

Rätt lätt att läsa kroppsspråket på Rosenberg direkt efter situationen…han drog iväg som en häxpipa…som om ingenting hade hänt, rutin på sitt sätt.

Straffen som Malmö fick?

Ja, även om Rosenberg själv inte tycker att är straffspark så är känslan att han har fel, hur konstigt det än låter.

För det första riskerar Andreas Johansson rätt mycket när han chansar hejvilt med den tacklingen och hela situationen blir förstås svårbedömd för blotta ögat.

Sen behöver Johansson inte träffa Rosenberg för att det nödvändigtvis ska blåsas frispark/straff. Nu tacklar han med rakt ben/sula samtidigt som Rosenberg hoppar undan för att inte bli träffad (nej, ingen filmning).

Straff eller inte straff, det är ingen lätt bedömning men i den situationen får den tacklande spelaren skylla sig själv.

***

Zlatan Ibrahimovic tog tillfället i akt att säga och uttrycka sig väldigt tydligt om att han är på väg någon annanstans till nästa säsong samt att det är många om budet.

Presskonferensen var en imponerande uppvisning på det viset och Zlatan har länge kunnat konsten att charma de som ser presskonferenserna och att effektivt förmedla sina ord så att de låter sig höras världen över.

Om det den var ett spel för galleriet, iscensatt av honom själv i samråd med agenten Mino Raiola?

Ingen aning?

Kanske, kanske inte.

Han kanske vill stanna i Paris, det är inte omöjligt, och ville sätta press på qatarierna?

Kanske, kanske inte.

Hur ska du kunna veta det med exakthet?

Jag tror inte att någon vet. Det vi vet är att det är ett spel och så är det förstås alltid med en spelare på den nivån med ett kontrakt som går ut. Men det är ingenting nytt. Och det medger han själv när han insinuerar att den som ger honom bästa budet (sett efter alla olika omständigheter) är den som får kontraktet.

Eller så lägger han av…vilket är minst troligt.

Men det han säger, det säger han ju och någonting annat är svårt att förmedla vidare.

***

Det fick bli Kalmar FF-Jönköping Södra live och jag hade viss förhoppning om att bli imponerad av Rasmus Elm, eftersom jag (precis som Erik Hamrén och många andra) vill se honom back in business i en EM-trupp.

Men det enda som imponerade var en nykomling som taktiskt monterade ned sina rutinerade allsvenska bröder i molekyler.

All credd till J-Södra som kontrade snabbt, effektivt och metodiskt när möjligheten dök upp, varenda Jönköpingskontring var farligare än Kalmars oändliga försök att bygga ett eget vinnande anfallskoncept.

Det kan inte ha kommit som en blixt från klar himmel att en allsvensk nederlagstippad nykomling som försökt fynda spelare på rea-hyllorna för sådant som naggats lite i kanten skulle agera som Jönköping gjorde på bortaplan i sin första allsvenska premiär på evigheter.

Men Kalmar kunde inte hantera situationen.

Vare sig Rasmus Elm eller någon annan.

Jag vet inte om KFF-spelarna chockades av att Peter Swärdh bytt ut den traditionella pösmunksträningsoverallen till kavaj med röd näsduk i bröstfickan, men det är möjligt att de såg det som en signal om att allt skulle gå av sig självt.

Men Kalmar är inte finkostym (Swärdh såg däremot representabel ut, det ska sägas), Kalmar är Kalmar och ska de vinna fotbollsmatcher i allsvenskan så kommer det att få jobba för det.

Det kommer inte att räcka med Rasmus Elm i laguppställningen, det kommer krävas mer än så….annars blir det ytterligare en låååååång säsong för Kalmar FF.

J-Södra?

Imponerande disciplin från första till sista minuten.

Det är uppenbart att tränaren Jimmy Thelin har insett vad som gäller för att at de poäng som krävs.

I längden är jag inte övertygad om att det fungerar, men det är möjligt att Jönköping kan bli “årets Falkenberg”.

I nästa omgång kan vi få ett delsvar på den frågan.

Då kommer Malmö FF till Stadsparksvallen.

***

Annars kändes inte den allsvenska premiären som “kulan i luften” eller “äntligen är det dags”.

Svenska Cupen-succén på försäsongen har till viss del tagit död på nyhetens behag.

Vilket förvisso inte är någon som ska betraktas som negativt.

Dock: inte samma feeling som det kunde vara förut, när vi redan hunnit se lagen i tävlingsnatcher.

***

Jag tyckte IFK Norrköping definitivt visade att de har ett lag som kommer att en fight om SM-guldet även i år.

Till väldigt stor del beroende på vad som händer i augusti, om laget köps sönder och/eller ar sig vidare ut i Europa.

Det är ju ganska ofta såg som allsvenskan avgörs. Inte i premiäromgången.

Förra året inledde Janne Anderssons lag med 1-1 hemma mot Örebro, som en jämförelse. Och “alla” trdde Malmö skulle promenera hem ligan efter 4-1 borta mot Sundsvall.

***

Besök på apoteket idag för inköp av Voltaren till illa tilltygad padelarmbåge.

Apotekstant: “Det finns gel också”, när jag ville ha tablett.

“Jag tycker inte att den fungerar så bra, har testat förut”

Du kanske belastar området du har ont i lite för mycket, du kanske ska tänka så

“Jo, tack. Jag vet. Det är en klassisk tennisarmbåge. Är svårt att göra så mycket åt när man spelar” (som då är padel, men det var inte läge att gå in på DEN diskussionen).

Men belastningen kan göras annorlunda

“Hur då”

Du ska kanske spela badminton istället

“Ehh…what? Varför då?”

Ja, racketen är väl lättare i badminton?

“Jag tar ett paket tabletter. Och tack för tipset”

Nästa gång ska jag rådfråga om min onda hälsena och jag är övertygad om att hon kommer att råda mig att gå med mindre tunga steg.

Eller möjligen ta den där jävla gelen.

***

Zlatan Ibrahimovic fortsätter att ösa på, även om vi inte såg så mycket av det i landskampen mot Tjeckien.

Bombfrisparken mot Nice skojar du inte bort och det verkar inte finnas något slut på killens målform.

Han var på gott humör när vi sågs inför landskampen, sen intervjun HÄR och mer om vad jag tyckte om att snacket blev så uppmärksammat HÄR

***

Carlos Strandberg ären sjukt spännande värvning av AIK, om än bara på lån under våren.

Jag har alltid gillat honom; speed, power, mod, målsinne.

Sen vet jag inte om det var så att AIK fick honom lite till skänks eftersom CSKA gärna lånar ut honom för utveckling eller om de kände att de behövde honom.

Skitsamma.

Avdic/Strandberg är en kombination som kan bli svårstoppad.

Men, än en gång, Carlos S är på lån och sitter med en förhållandevis fet rysk lön, jag tror CSKA gärna ser honom i Moskva till nästa säsong.

***

Det som helt glömdes bort efter Sveriges 1-1 mot Tjeckien var nog ändå: motståndet.

Tjeckerna har kanske inte de allra tyngsta namnen i sin trupp, men det är ett jäkligt fint fotbollslandslag som är ett av Europas mest organiserade och svåraste att möta.

Tjeckien vann sin grupp före tokhyllade Island, med Turkiet som trea och Holland långt, långt bakom en gruppseger.

Sen var det som det var med det svenska spelet från och till, det fanns detaljer som var bra, sådana som var sämre och sådana som vi kan haka upp oss på men som inte behöver betyda så mycket när det ska tas ut en trupp.

Jag är säker på att Victor Nilsson Lindelöf spelade in sig i en trupp, jag tror Erik Johansson ses som nr 1 sidan om Andreas Granqvist i mittförsvaret än så länge och jag kan tänka mig att Hamrén plockar in Micke Antonsson som fjärde rutinerad mittback eftersom Antonsson snällt kommer att acceptera en plats på en bänk.

Förtroendet för Alexander Milosevic kändes inte hundraprocentigt, han fick några få minuters speltid när VNL blev skadad. På två matcher.

Jag tror också att Erik Hamrén väljer att bara ta ut sju backar med Sebastian Larsson som högerbackskomplement (eller möjligen VNL som detsamma) bakom en given Mikael Lustig.

Det lutar absolut åt endast fyra forwards, fem är mera vanligt. Det beror mest på att vi inte har så mycket att välja.

Det kanske öppna en dörr åt Rasmus Elm eller en offensiv mittfältstyp som gör en sensationellt bra vår (typ Sam Larsson) i ligaspelet.

Vi har en konstruktiv central mittfältare just nu och jag är inte säker på att Kim Källström pallar tre 90-minutersmatcher på kort tid och vi skulle verkligen behöva ett komplement, en Elm i form. Eller är Oscar Hiljemark svaret på den frågan, även om han inte är någon Elm men å andra sidan är väldigt kompatibel sidan om Lewicki.

Det är truppen som är det intressanta.

Att redan diskutera startelvor blir inte seriöst. Vi är inte riktigt där ännu. Och det kommer – som alltid – bygga till viss del på dagsform, taktisk uppbyggnad och hur motståndet ser ut.

***

Zlatans reklamfilm för Vitamin Well var välgjord och bra, klart mycket tyngre budget än den taffliga skyltkampanjen som gjordes förut med samma dryck.

Däremot hänger jag inte med i budskapet…bortsett från någon dansk tabloid som skojat, vem har sagt eller skrivit att Ibrahimovic varit slut och uträknad?

Snarare har det väl varit extremt många som hyllat att han fortsätter att bli bättre och bättre?

***

Räkorna serverades på en radiostyrd båt, det är sant.

Och Tindra, 2 år, tyckte förstås det var jättekul.

 

 

 

 

Publicerad 2016-04-02 kl 22:05
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå