Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Någon drog ut proppen i semin (men det är ett annat Paris, det är ju det)

Ekwalls blogg

Det är ju ett helt annat Paris, det är ju det.

Hur vi än vill och försöker så är hjärnan inte dummare än att den ser, hör och känner av.

Jag minns väldigt väl VM 1998 när Artur Ringart och Co i sportledningen hyrt två små lägenheter i centrala Paris för 27 vuxna män att dela på och vi bodde åtminstone så mycket mitt i smeten att man inte behövde gå långt för att låna toalett på något café i närheten.

Vi tog tåget till matcherna på St Denis och till Parc de Princes, vi funderade aldrig på att det kunde kanske möjligen finnas en liten risk att någon gladeligen sprängt sig själv i bitar för att döda andra oskyldiga.

Jag tänker så idag.

Vi satt på en sportbar i närheten av Triumfbågen igår och tog del av fransk glädje när Griezman gav Frankrike en ny hemmafinal i ett mästerskap och jag hann fundera att “tänk om det kommer en snart Renault, stannar till och ett gäng k-pistbeväpnade mejar ner alla som gläds”.

Annons

Jag tänker för ett ögonblick hur jag möjligen skulle kunna fly eller ducka för att komma undan en sådan vansinnesattack.

Det är inget jag vill tänka, det är inget jag sitter och väntar på direkt men det är ett annat Paris idag.

Det patrullerar tungt beväpnad polis på gatorna, det cirkulerar militärer runt hela stan med feta vapen närmast bröstet redo för strid och hela Champs Elysees är i samband med EM-matcherna en parad av stationära polisstationer i form av stora piketer, inte två eller tre, snarare 30-40 st längs hela gatan.

Du tänker att det är förstås tryggt, att det finns en bevakning men jag tänker också att det finns en anledning till att de är där.

Vi har alla pumpats med säkerhetskurser inför avresan hit och jag kan inte påstå att det gjort mig mindre orolig.

Vissa värre än andra.

Våra kollegor har haft egna chaufförer, folk som följt medarbetarna hela vägen till incheckning och förbjudits att åka tåg…vilket bland annat innebar att Glenn Strömberg en dag var bokad på en flygresa från Lens till Paris – via Toulouse: det är 20 mil mellan Lens och Paris, 70 mil mellan Paris och Toulouse.

Annons

Oklart om tåg är farligare i sammanhanget än att besöka en flygplats, men skitsamma…du pumpas med information om hur du ska bete dig i en eventuell strid och du inser att det inte är till Astrid Lindgrens Värld du ska åka.

Vi fick träffa en säkerhetskille på flygplats den 7 juni som gav oss en gammal telefon och bad oss ringa den om det hände något, vilket också är ett säkerhetsgrepp som man säkert kan tjäna pengar på.

Smäller det så smäller, är jag rädd och jag vet inte riktigt vad vi har för nytta av att ringa med den där telefonen då.

Personligen känner jag mig klart mycket tryggare när jag åker till arenorna här än när jag är på väg till en “högriskmatch” i allsvenskan, risken är större att jag råkar illa ut på väg dit om jag går rakt in i fel människor…här finns det andra hot och eftersom säkerheten är så rigorös känns det som om EM-arenorna är det säkraste stället på jorden att vistas i just under matcherna.

Annons

Men på stan; det är ett annat Paris efter 13 november.

Det syns, det märks, det känns.

Och det går inte att blunda för. Tyvärr.

***

Frankrike-Tyskland, som om någon hade dragit ut proppen.

Två lag som ville vinna för att ta sig till final, två lag som inte ENBART ville undvika att förlora.

Det var en befrielse.

Didier Deschamps Frankrike har gjort “en Tyskland”, inledde trevande, tog sig framåt ändå och har trampat lite hårdare på gaspedalen ju längre turneringen har gått.

Framförallt har de haft kraft nog att göra det.

Mästerskap handlar alltid om att vara som allra bäst när turneringen är i slutskedet, åtminstone för de nationer som har utrymme nog till det.

***

Vita Hingsten susade ned till Lyon för Portugal-Wales och det vore lögn att påstå att det var samma intensitet som igår.

Däremot blev jag återigen djupt imponerad av Gareth Bale, i mitt tycke en av turneringens mest kompletta spelare…tala om en stjärna som kunde bära sitt lag och lyfta sina relativt mediokra lagkamrater.

Annons

Portugal?

Ja, Cristiano Ronaldo är beundransvärd.

Det kan vinge komma ifrån hur illa vi än tycker om hans barnsliga tjurighet när han inte får som han vill eller, för den delen, hans teatraliska förmåga att lite för ofta fuska sig till banala fördelar som ett inkast vid mittplan.

Nicken till 1-0 var i all sin prakt ett världsklassmål; kraften, timingen, tekniken, farten.

Jag har svårt att förstå gnället på Portugal.

De har tagit sig till final utan att förlora en enda match, vilket de har gemensamt med Frankrike. De har gjort vad som krävts för att nå dit de ska.

Hur det sen har sett ut på vägen spelar inte direkt någon roll.

Eller fyllde vi Kungsträdgården i Stockholm förra året vid den här tidpunkten för att U21-landslaget bjudit på sambafotboll?

Eller för att de gjorde de resultat som krävdes?

***

Annons

Domarnivån (förutom den norska, herregud) har varit väldigt hög under turneringen.

Alltid småfel hit och dit, såklart. Men inga konstiga utsvävningar med nya hispiga regler/tolkningar (minns VM 98 med fasa!).

Sen kan jag tycka att straffen mot Schweinsteiger var relativt hårt dömd, om än säkert korrekt om du tar den till Högsta Domstolen.

Det finns överhuvudtaget någon sorts hysteriskt förhållande till hands i straffområdet, inte så mycket bland domarna som hos “folket”.

Spelare kan låsa fast varandra med kedjor, äta upp varandra, dra nacksving och krysstag och halvnelson och sitta som fastklistrade i varandras tröjor i straffområdet, främst i samband med hörnor och frisparkar, men alla går barockas om en boll råkar träffa en hand i ett trångt läge.

Säger som Billy Ohlsson lärde mig en gång (faktiskt just 1998): det händer saker på en fotbollsplan, det är en del av att människor rör på sig och en boll som flyger omkring och det betyder inte alltid att allting kan beivras om det inte är så att det är uppenbart fusk.

Annons

En boll kan plötsligt studsa på ett knä, en nacke, en rygg eller en hand och IBLAND är konsekvensen av att det råkar ta en hand abnorm.

Boatengs hands självklart given, den stoppade dessutom medvetet en farlighet.

Schweinis? Ja, kanske. Eller kanske inte. Klumpigt agerande i en närkamp men mest en slump att bollen tar på hans arm.

Bakom honom stod tio spelare och höll varandra i tröjorna.

Men det är som att människor tycker att en boll på en hand eller en arm alltid gör den stora skillnaden.

***

Ännu en gång: när ska Fifa/Uefa införa spöstraff för ryggsäck i mixad zon?

***

Finns det någon som helst skillnad på Almedalsveckan och Tennisveckan?

Bortsett från tennisen?

***

Jonas Thern som en del av Janne Anderssons landslag?

Ryktet säger så.

Härligt.

Om än lite överraskande, va?

För känslan var inte att Janne Andersson och Jonas Thern var bästa kompisar i Halmstad.

Annons

Om man säger så.

***

Orkar vi med mer klädsnack efter den där crazy krönikan?

Nej.

Jag och Olsson avverkar den i senaste PÅDDEN, om du vill höra mer.

Plus en del annat. Direkt från en lastbilsparkering vid en motorväg nära Lyon.

***

Efter VM-finalen 1998 rusade parisarna ut i miljontal på gator och torg.

Jag minns att jag och Lille-Tobbe, som promenerade hemåt i kaoset mot lägenhetskollektivet, kände att det var lite otäckt eftersom kriminella tog tillfället i akt i en situation då det var läge att agera helt laglöst.

Idag vågar jag inte ens tänka på vad en sådan situation skulle innebära, vilka risker den skulle innebära och hur jag skulle känna mitt det kaoset även om jag har en telefon att ringa med “om det smäller”.

Bara att jag tänker på det.

Det är ett annat Paris, tyvärr är det det så.

Annons

 

Publicerad 2016-07-08 13:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto