Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

”Spansk fotboll är döende”

Johanna Garås blogg

Rubriken ovan är ett citat från ekonomiprofessorn José María Gay de Liébana.

Det är egentligen inga nyheter som han kommer med. Gay, från Barcelonas universitet, har i fem år följt den oroande utvecklingen i La Liga. Varje år har han kommit med en uppdaterad diagnos över läget. I torsdags var det dags igen.

– Om det fortsätter såhär dör spansk fotboll. För ett år sedan sa jag att det återstår tio upplagor av ligan, nu ser jag fem som många. Det är bara Barcelona och Real Madrid som växer. Alla andra klubbar befinner sig i samma läge som för fem år sedan.

Lösningarna är desamma som tidigare – att utgifterna minskas och att man får in mer tv-pengar samt fördelar dem mer rättvist.

Annons

– Tv-rättigheterna är illa sålda eftersom de delas mellan två operatörer, medan man i övriga Europa förhandlar med en part. Jag tycker också att det är fel att prioritera den kinesiska marknaden, det vore bättre med den japanska och amerikanska, säger Gay som åter beklagade sig över de dåliga spanska arenorna.

Han är inte särskilt imponerad av pengamodellen i Premier League eftersom klubbarnas förluster täcks av rika ägare och de spenderar mer än de drar in. Han förespråkar den tyska och franska modellen.

– Fotboll är en reflexion av ett lands ekonomi, och Frankrike och Tyskland visar vägen för tillfället.

Bild från fredagens AS.

I en sidoartikel kommenterar Gay självständighetsdebatten som pågår i Katalonien, huruvida en katalansk liga vore en bra idé eller ej.

– Det vore en katastrof både finansiellt och när det gäller tv. Jag tycker mycket om katalanska lag men Espanyol och Barcelona måste spela i Spanien som Sabadell, Nàstic och Girona.

Annons

Han kunde dock se en bra sak med en sådan liga:

– Då skulle Espanyol ta sig till Champions League varje år och vi skulle kanske kunna vinna en och annan liga…

 

Publicerad 2012-09-21 22:46

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto