Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Soppan kring Llorente

Johanna Garås blogg

Athletic Club de Bilbao mår inte bra, varken på eller utanför planen.

Laget som charmade så många av oss i fjol, som spelade/förlorade final i både Europa League och spanska cupen, har knappt gått att känna igen den här säsongen.

I ligan ligger Marcelo Bielsas lejon på 14:e plats med endast 14 poäng på de tolv första omgångarna. I Europa League har baskerna en enda poäng på fyra matcher, trots att man hamnat med överkomliga gruppmotståndare.

En stor anledning till de usla resultaten är förstås att Javi Martínez ”flydde” till Bayern München och att den andre stjärnan Fernando Llorente inte längre har någon vital roll i Bielsas planer.

Anfallaren, som ifjol gjorde 17 ligamål, sju i Europa League och fem i cupen, har den här säsongen startat en enda match, i cupen mot Eibar. Han har totalt fått spela 218 minuter i ligan och gjort ett enda mål (mot Espanyol). I Europa League har han spelat 123 minuter på fyra matcher.

Annons

Redan i augusti gjorde ”Lejonkungen” klart att han inte tänkte förnya sitt utgående kontrakt med klubben han tillhört sedan han var elva år. Det har irriterat dem som styr klubben och fansen har tydligt visat sitt missnöje, både på träning och under match. Llorente har blivit utbuad hemma på San Mamés, och tvingats utstå ”nedlåtande” förolämpningar som ”español hijo de puta” (typ, ”din jävla spanjor”) eftersom han är uppvuxen utanför Baskien (född i Pamplona men uppvuxen i La Rioja).

Den 17 augusti visade supportrar sitt missnöje på lagets träning: ”Ut med legoknektarna!” står det på banderollen. Det skreks också: ”Ni förtjänar inte att bära Athletics tröja!” ”Llorente ut!”

 ***

Relationen mellan Bielsa och Llorente är ansträngd, inte minst efter att argentinaren den 1 oktober skickade hem anfallaren från träningen. Av någon anledningen hade Llorente tagit av sig pulsklockan utan att tränaren sagt att han fick. Spelaren ska ha svurit när han gick därifrån.

Annons

En ny uppmärksammad incident skedde i måndags då Athletic via sitt officiellt twitterkonto meddelade att Llorente hade vägrat ställa upp på morgonens presskonferens.

I en tv-intervju samma kväll förklarade Llorente vad som hade hänt, att han hade fått beskedet om presskonferensen samma morgon och då redan andra planer.

– Jag kan inte vara på två ställen samtidigt. Jag hade redan bestämt med dig (till journalisten på Tele Bilbao) och jag hann inte göra bägge före träningen. Jag har inga problem med att göra det (presskonferens) i morgon eller när det behövs.

Llorente gav i intervjun gav sin syn på läget.

– Jag mår bra men emellanåt går jag ner mig. Jag tycker inte jag gör något fel eller att jag har betett mig illa. Jag försöker göra det bästa jag kan. Jag är trött på att be om ursäkt, jag har inte varit så besvärlig.

Annons

Om framtiden sa han:

– Jag hade redan sagt till klubben att jag inte ville förlänga och jag hade redan kommunicerat till dem att jag inte gillade hur de behandlade mig. Det har rapporterats mycket felaktigt kring förhandlingarna och det har inte hjälpt att saker och ting har förvrängts i media.

Llorente fick även svara på frågor kring helgens match mot Real Madrid då han applåderades av publiken på Santiago Bernabéu och klappade tillbaka.

– När jag kom ut för att värma upp så gav läktaren där jag befann mig en stor applåd. Jag ville visa en gest av uppskattning för de vet att saker och ting inte går så bra för mig just nu. Som världs- och europamästare med landslaget har jag vunnit mycket kärlek från många människor och det var bara en vänlig gest mot mig, inget mer.

Kritiken han fått för att ha tagit ett foto i Real Madrids omklädningsrum efter matchen tyckte han var fånig.

Annons

– Vi tog fotot efter matchen, när några av mina lagkamrater bad mig att byta tröjor åt dem. Jag gick till omklädningsrummet och hälsade på mina landslagskamrater och Iker ville ta en bild, något jag egentligen inte ville eftersom jag visste vad som skulle hända. Samtidigt trodde jag inte att det skulle förstoras på det här sättet. Om någon har blivit störd av det ber jag om ursäkt, men det är en av alla saker som inte borde vara relevanta.

Så vad sker nu? Presidenten Josu Urrutia har åter upprepat att han vägrar sälja Llorente i januari om inte någon hostar upp de 36 miljoner euro som motsvarar anfallarens klausul.

I januari, då sex månader återstår av kontraktet, är 27-åringen fri att snacka med andra klubbar. Bland uppvaktarna nämns Juventus, Arsenal och Real Madrid. Enligt Punto Pelota vill Llorente tjäna fem miljoner euro (netto) medan Real Madrid inte är villiga att ge mer än 3,5.

Annons

På söndag tar Athletic emot Deportivo La Coruña. Det ryktas att Fernando Llorente inte ens kommer att tas ut i truppen, trots att anfallaren Aritz Aduriz (som gjort åtta av lagets 17 ligamål) är avstängd.

– Vi får se. Jag är redo att gå ut och ge allt. Jag är väldigt motiverad. Det var länge sedan jag fick starta en match.

 

Publicerad 2012-11-20 16:33

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto