Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Den andre Léo i La Liga

Johanna Garås blogg

Eftersom jag anser att Málagas Isco slog igenom redan förra året utser jag härmed Léo Baptistão till den här säsongens genombrottsman i La Liga.

20-åringen från Brasilien, som i lördags låg bakom bägge målen när Rayo Vallecano slog Mallorca, har i sin debutsäsong redan gjort sex mål och spelat fram till fyra av lagets 18 mål.

I debuten i augusti spelade han först fram till Rayos öppningsmål borta mot Betis – och gjorde själv segermålet.

Anfallaren är med andra ord en stor anledning till att det fattiga Madridlaget, som ju tappade Michu till Swansea i somras, ligger åtta i tabellen.

Det pratas en hel del om den andre Léo i Spanien, och det har gjorts en hel del reportage om honom under hösten.

Som det här, inför mötet med Barcelona, då han spelar PlayStation (eller Fifa, jag kan inte sånt där) i sitt vardagsrum. Han konstaterar att tvspelsversionen av honom själv är värdelös – ”han kan inte slå en passning rätt” – och att det är lätt att ta bollen av tvspels-Messi.

Annons

Hans Rayo slår Barça – efter mål av den värdelöse Léo Baptistão – och 20-åringen bjuder då på sin inövade måldans framför soffan.

[youtubeplay id=”N1zoET6BBr4″ size=”large”]

 

Léo, som har italiensk pass, kom till Spanien som 16-åring och anslöt till Rayos akademi eftersom klubben, till skillnad från Getafe, kunde erbjuda honom boende och fickpengar.

Jag är ju lite blödig av mig och tycker det är extra kul att det går bra för brassen eftersom han hade ett mycket tufft år i fjol. I debuten med A-laget, i en träningsmatch i augusti 2011, bröt han nyckelbenet. Han åkte sedan på ett bakslag i läkningen och fick efter det en stressfraktur i ett ben.

Dessutom dog hans kusin, som också bodde i Madrid. Léo skulle ha följt med ut den kvällen eftersom han var ledig men valde att stanna hemma. I det här reportaget kan han inte hålla tillbaka tårarna när han berättar om det.

Annons

Här är ett annat reportage med rörliga bilder från när Léo Baptistão var liten och spelade inomhusfotboll (fútbol sala). Det märks på hans spelstil att han är skolad där. Han är skicklig på att få med sig bollen ur trånga lägen, han är i princip tvåfotad (föredrar dock högern) och växlar tempo väldigt snabbt. Trots att han är rätt lång (1,81) har han bra koordination.

I det här gulliga brasilianska reportaget är hela familjen med och vi får se honom dansa med systern och mamma.

Vad mer? Jo, i en av intervjuerna säger han att han mycket väl kan tänka sig att spela för Spanien. Han säger också att han haft erbjudanden att gå till Atlético C, Real Madrid C och Villarreal B men valde att stanna för att visa sin tacksamhet till Rayo.

Det finns få spelklipp på nätet men här hittade jag en länk till Málaga-Rayo (1-2) då Léo spelade fram till bägge målen.

Annons

Han finns på Twitter och lägger upp en del bilder, bland annat den här på honom och Roberto Trashorras. Jag gillar att man får se lite av det torftiga omklädningsrummet och de skrynkliga A4-lapparna med budskap på (lite som Levante, om ni minns). Bakom killarna står det: ”Tillåt aldrig att någon talar om för dig hur långt du kan nå.”

Jag skulle bra gärna vilja veta vad den upptejpade colamuggen är till för. Böter? Jag ska bannemej fråga honom.

 

 

Publicerad 2012-11-26 16:15

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto