Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Valverde + Valencia = sant

Ingen klubb pallar i längden när den tvingas sälja av sina bästa spelare inför varje ny säsong. Om man ser till vilka spelare som Valencia har gjort sig av med de senaste åren (Silva, Mata, Villa, Alba bland andra) är det inte så konstigt att laget krisar just nu.

Fansen drömmer sig tillbaka till storhetstiden då Rafa Benitez ledde klubben till dubbla ligaguld (2002 och 2004) samt seger i Uefacupen (2004) men verkligheten är en annan.

Valencia ligger på tolfte plats i La Liga, klubben har massiva ekonomiska problem (samt en gammal arena som man inte får sålt och en halvfärdig arena som man inte har råd att bygga klart), fansen har vänt sig mot presidenten och spelarna, och dessutom har Mauricio Pellegrini fått sparken efter endast fem månader som tränare – trots att laget är vidare i både cupen och Champions League.

På Mestalla i lördags, efter 0-4 och 2-5 i de två senaste ligamatcherna, visade publiken sitt missnöje genom att vifta med vita näsdukar, ropa ”ni förtjänar inte att bära tröjan” till spelarna, och kräva president Manuel Llorentes avgång.

Men istället för att lyssna sparkade Llorente lagets tränare (faktiskt för första gången sedan han tog över 2009). Ett oschysst och förhastat beslut, taget på grund av rädsla i stundens hetta, ansåg Mauricio Pellegrino och flera av de ledande spelarna.

Kaptenen David Albelda, som aldrig har spelat i någon annan klubb än Valencia, twittrade:

”Min åsikt är klar, vi spelare är inte på samma höga nivå som Mauricio. Han är enligt mig en stor tränare och underbar person. Det här är nog ett av de bittraste stunderna i min karriär.”

Roberto Soldado höll med.

”Det enda jag kan säga idag är att jag skäms väldigt mycket för det som hänt och jag är ledsen för det som hänt tränaren.”

Nästa dag utvecklade anfallaren på presskonferensen:

– Tränaren har visat sin kapacitet varje dag på träningen men det vi jobbade med under veckorna kunde vi inte visa upp på matcherna. Han hade personligheten och kapaciteten att leda det här laget men vi har inte nått upp till hans nivå och inte heller till den vi bör vara på för att få bära den här tröjan.

Soldado sa även att han vill förspanska laget – en släng till de utländska spelare som misskött sig det senaste året.

Valencia sägs ha ett kaosartat omklädningsrum där många divor beter sig lite som de vill. Några exempel: Rami fick ledigt från klubben men kom tillbaka en dag för sent och missade träningen, (spanjoren!) Parejo körde bil med alkohol i kroppen klockan sex en morgon, Feghouli stoppades av polis utan körkort, Gago sägs tycka att han är för stor för Valencia och Ever Banega…ja, han – som körde över sin egen fot – är ju ett case i sig själv.

presskonferensen igår erkände Albelda att sammanhållningen i truppen inte är den bästa, och sände ut en klar signal till de värsta syndarna.

– För den som inte vill vara här är det bara att sticka i december. Om jag vore klubben skulle jag öppna dörren för alla som inte vill stanna. Namnet eller cv:t spelar ingen roll.

Det ryktades om Marcelino, som ska ha varit klubbens förstaval, som ny tränare men det blev Ernesto Valverde som leder laget säsongen ut.

Enligt Opta har Valverde, som tränat Athletic Club, Espanyol och Villarreal, förlorat fler ligamatcher (64) än han vunnit (61). Han hade dock framgångar i två omgångar med Olympiacos då Olof Mellberg spelade där men misslyckades totalt med Villarreal 2009.

Den före detta anfallaren tillhörde som spelare Barcelona 1988-1990 men spelade inte särskilt mycket. Det gjorde han dock under sex säsonger i Athletic Club. Han spelade även en landskamp 1990.

Valverde kommer inte leda laget i onsdagens CL-match mot Lille men kommer vara på plats i Frankrike.

I sina bästa stunder är ”Los Che” ett riktigt bra lag. Det visade man bland annat genom att klara 1-1 hemma mot Bayern München. I morgon kväll kan man till och med snuva tyskarna på förstaplatsen i gruppen. Men för att förhindra ett ännu värre kaos nästa säsong gäller det att kvala in till Champions League även nästa år. Ernesto Valverde har en stor utmaning framför sig.

Publicerad 2012-12-04 kl 11:54
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons