Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Min nye favorittränare

Johanna Garås blogg

Jag visste redan att jag gillade Rayo Vallecano med sin passionerade fansskara och underhållande spelstil.

Jag visste också att jag gillar när ett på förhand uträknat lag överraskar positivt och spelar över sin förmåga – och ekonomi – vecka ut och vecka in. (Att Madrids tredjelag ligger sexa är helt sjukt med tanke på att klubben har klart minst budget i La Liga – bara 7,5 miljoner euro – och under konkursförvaltning.)

Men jag visste inte hur mycket jag gillade tränaren Paco Jémez förrän idag. 

Jag hade ju läst mig till att han var vettig, modig och rätt rolig. Men efter att ha sett honom i lite olika klipp har denne 42-åring från Las Palmas växt ytterligare i mina ögon.

I någon slags webbsändning på Punto Pelota ombads Jémez sjunga en truddelutt. Hans pappa var/är flamencosångare så valet blev enkelt. Han anser att han inte kan sjunga med jag tycker det låter helt okej (3.40 in i det här klippet):

Annons

[youtubeplay id=”wVVN341bOA0″ size=”large”]

I själva direktsända tv-programmet kör han ett korttrick som man inte behöver förstå spanska för att uppskatta. 

[youtubeplay id=”rbvsXXGvis4″ size=”large”]

Jémez får även se en bild på sig själv från spelarkarriären och utbrister:

– I alla bilder som finns på mig ligger det alltid en kille på marken bredvid!

Jo, han har ju förändrat utseende radikalt sedan dess.

Det var faktiskt under EM 2000, när Spanien gått vidare från gruppspelet, som mittbacken valde att låta lockarna falla.

Apropå bilden nedan så förlorade ju faktiskt Spanien första matchen mot Steffen Iversens Norge. (Men åkte sedan ut mot Frankrike i kvarten.)

Åh, se på den här fina bilden från oktober 1999!

Vilka spelare Spanien hade då. Man blir ju alldeles varm i magen. (Klicka på bilden för förstoring.)

Annons

42-årige Paco Jémez spelade förutom i Rayo även fem säsonger i Deportivo och fem i Real Zaragoza. Han blev tränare 2006 och basade över Alcalá, Córdoba, Cartagena och Las Palmas innan han i somras tog klivet upp i La Liga när han skrev på ett årslångt kontrakt med Rayo.

Som tränare förespråkar han en fin fotboll trots att han själv var rätt kantig och hård på planen.

– I en orkester kan inte alla spela piano och fiol. Man behöver trumpeten också. Jag gillade att spela på mitt sätt och det var nödvändigt för att laget skulle vinna. Jag gillar att mina lag spelar fint för det är det bästa sättet att vinna matcher, säger han till El País.

I AS ligaguide får Jémez beskriva sin fotbollsfilosofi:

– Rayo vill ha mycket boll och pressa motståndaren högt när vi inte har den. Jag gillar offensiv fotboll och vill att folk ska njuta när de ser oss spela.

Annons

Och vilken är då hemligheten bakom Rayos framfart i år?

– Uppoffring, hopp och mod, eftersom vi har mindre talang än andra. Vi blottar oss och riskerar mycket för att minska det avståndet. Det är essensen i det vi gör, och med bollen vid våra fötter gör vi det väl. Vi behöver ha störst bollinnehav, för vi har inte samma kvalitéer, och måste utnyttja lägena vi får. Vi måste skapa många målchanser. Det svåraste är att bevisa för oss själva hur långt vi kan gå, med minst budget av alla och en ny tränare i La Liga, säger han till AS.

Programmet Punto Pelota har dessutom hittat en modellbild som Paco Jémez lät en fotografkompis ta och lägga ut på sin hemsida. Tränaren hade inte tänkt att den skulle dyka upp i andra sammanhang…

På söndag kväll ska Paco Jémez åka till Santiago Bernabéu för att ta sig an José Mourinhos grabbar. Endast nio poäng och tre placeringar skiljer lagen åt.

Annons

Hoppas att ingen klipper av några kablar den här gången.

***

Avslutningsvis så har Madrids lermuseum (El Museo de Cera) presenterat sitt senaste verk. Jag känner att jag nog kommer föredra andra museum vid mitt nästa Madridbesök…

Publicerad 2013-02-15 18:14

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto