Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Länge leve ynglingarna!

Bara en dag kvar nu.

Jag vet att det är många som gnäller på La Liga, på att ligan är ojämn och föga spännande, men i mig bubblar det inför premiären. Och jag tycker att gnällspikarna har fel till stor del.

Visst var det tråkigt att Real Madrid oväntat säckade ihop tidigt förra säsongen och därmed gjorde guldkampen till en joggingrunda för Barcelona på slutet (Atlético hängde med ett bra tag) – men i övrigt bjöd ju ligan på massor av spänning och bra fotboll.

Jag tror på något liknande i år eftersom det är riktigt ovisst om placeringarna efter de två elefanterna. Kampen om Europaplatserna lär bli stenhård den här säsongen också. Sevilla har värvat riktigt smart, så även grannarna i Betis. “Nya” Valencia tror jag får ett lyft under Djukic medan kampen om Baskien blir stenhård mellan Athletic och Real Sociedad.

Och visst är det trist att etablerade stjärnor som Soldado, Falcao, Navas, Negredo, Higuaín med flera har försvunnit men det ger också klubbarna chansen att satsa på egna förmågor, och i Spanien kryllar det av dem.

En av dem är 18-årige Óliver Torres i Atlético de Madrid.

Óli, som han kallas, debuterade i A-laget förra säsongen men Diego Simeone valde sedan att använda honom sparsamt. Totalt blev det tio inhopp varav åtta i ligan. Konkurrensen på mittfältet var/är förstås stenhård och Torres, som är stor supporterfavorit, har varit lite för klen helt enkelt.

I ungdomslandslagen har det inte varit några problem. Han var med och ledde U19-landslaget till EM-guld för ett år sedan, medan det i sommarens U20-VM tog slut redan i kvarten.

– Att ha mycket boll är nödvändigt för mig. Om jag inte har den känner jag mig inte bekväm. Spanien, och Barcelona, dominerar när det gäller bollinnehav. När jag spelar med landslaget känner jag mig hemma men jag kan också tillföra den explosivitet och det djupledsspel som jag har lärt mig i Atlético. Förut blev det för mycket sidledsspel från min sida, sa Torres till El País före U20-VM.

Det är föga förvånande att höra att hans stora idol var/är Ronaldinho. Nu ser han även upp till Xavi, Iniesta och Atléticos uppoffrande kapten Gabi.

[youtubeplay id=”3P_AtvnQfMU” size=”large”]

– Hans ben är mycket starkare än vad de ser ut. Han skyddar bollen samtidigt som han tänker på nästa beslut han måste ta. Det är få som klarar av att ta smällar samtidigt som de tänker ett steg framåt, säger U21-förbundskaptenen Julen Lopetegui.

Utöver sitt bolltrolleri verkar Óliver Torres vara rätt mogen för att bara vara 18 år (19 i november). Han kan uttrycka sig väl, är målinriktad och klagar inte. Dessutom spelar han aldrig PlayStation. Hör och häpna.

– Nej, jag går hellre ut på gatan och spelar med kompisarna.

Kanske har mognaden att göra med att han flyttade hemifrån tidigt. Han var en sväng i Barcelona (Fundación Marcet) redan som 10-åring och flyttade till Madrid som 13-åring. Torres kommer från en by i den stora regionen Extremadura, som ligger öster om Madrid, med det underbara namnet Navalmoral de la Mata.

Här är ett videoreportage som Cuatro gjort från byn, med bilder från när han spelade som knatte.

Om Óliver Torres kommer få speltid den här säsongen vet bara ”Cholo” Simeone.

Jag hoppas att det blir så.

***

Atlético Madrids tre första ligamatcher:

18/8: Sevilla (b)

25/8: Rayo (h)

1/9: Real Sociedad (b)

Publicerad 2013-08-16 kl 19:16
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons